Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός τοποθετείται για τρέχοντα ζητήματα στον τομέα της Υγείας

“Ξεκάθαρος στόχος μας η στήριξη της Υγείας”

Την πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση ενεργεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας μέσω συγκεκριμένων ενεργειών, δηλώνει κατηγορηματικά ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός κάνοντας λόγο παράλληλα και για τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η οποία – όπως εξηγεί - “σπρώχνει” σε ιδεολογικές “υποχωρήσεις”, προκειμένου να στηριχθούν έστω και στοιχειωδώς αρκετές δομές Υγείας πανελλαδικά.

Στις δηλώσεις που προέβη προς την εφημερίδα, έδωσε τις απαντήσεις του σχετικά με τις αισιόδοξες εξελίξεις για τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου στη Σαντορίνη ενώ τοποθετήθηκε και για την περιβόητη τροπολογία του Υπ. Υγείας που προβλέπει δυνατότητες στήριξης των υγειονομικών δομών μέσω της Αυτοδιοίκησης.

· Σημαντική εξέλιξη έχει καταγραφεί από τις ενέργειες της κυβέρνησης σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης. Βάσει των όσων έχουν γίνει ήδη γνωστά αναμένεται η λειτουργία της υγειονομικής δομής.

“Το πρώτο βήμα και καθοριστικό για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο της Σαντορίνης έγινε γιατί με τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε, λύθηκαν όλα τα διαδικαστικά και οικονομικά προβλήματα που προϋπήρχαν μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε η κυβέρνηση να ανοίξει το Νοσοκομείο. Με αυτόν τον τρόπο τα εξής: Πρώτον να μην πουληθεί σε αμερικάνικα συμφέροντα που ήθελε η προηγούμενη διοίκηση της ΑΕΜΥ και είχε αποδεχθεί ο αρμόδιος Υπουργός. Δεύτερον, ανασυγκροτήσαμε την ΑΕΜΥ κάναμε αλλαγές στο καταστατικό ώστε να μπορεί να δρα γρήγορα και να προσλαμβάνει ανθρώπους (νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό) με ειδικές συμβάσεις, να μπορεί να παίρνει συμφωνίες με ασφαλιστικές εταιρείες, να παίρνει χρήματα από φορείς φιλικούς προς το Νοσοκομείο - καθώς ο Δήμος Θήρας έχει τέτοιους φορείς – αλλά και να κάνει προσλήψεις γρηγορότερα από ό,τι γίνεται στο Δημόσιο, μέσω άλλων νόμιμων διαδικασιών. Κατά συνέπεια, απομένει τώρα, η διαδικασία επιλογής προσωπικού αφού το Νοσοκομείο είναι τεχνολογικά εξοπλισμένο απ΄ό, τι γνωρίζουν όλοι και πολύ σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί ένα ακόμη Νοσοκομείο στις Κυκλάδες. Και μάλιστα, η λειτουργία του θα είναι σε ένα νησί που αποτελεί έναν μεγάλο τουριστικό προορισμό. Αυτό ήταν απαραίτητο και για το νομό των Κυκλάδων γενικώς καθώς η Σαντορίνη έχει συνδέσεις και με άλλα νησιά, αλλά και βασικό ζήτημα καθώς πλέον θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαντορίνης”.

· Αναφορικά με τα ανωτέρω, έχουν υπάρξει φωνές που κάνουν λόγο για σταδιακή ή έμμεση υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και του Κ. Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου. Τι απαντάται σε αυτές τις αναφορές;

“Ακούγεται από διάφορους που τους αρέσει να κινδυνολογούν. Πολλοί φοβούνται ότι αν λειτουργήσει αυτό το Νοσοκομείο, θα υποβαθμιστούν τα άλλα. Το Νοσοκομείο της Σύρου, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι είναι και Νομαρχιακό Νοσοκομείο του νομού. Έχει προβλήματα, έχει ελλείψεις, αλλά αυτά δεν οφείλονται στο ότι θα ανοίξει το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, αλλά επειδή παραλάβαμε ένα σύστημα υγείας γενικώς διαλυμένο και απογυμνωμένο από το στελεχιακό δυναμικό. Τα τελευταία έξι χρόνια δεν γίνονταν προσλήψεις ούτε ιατρών, ούτε άλλου προσωπικού. Τόσο το Νοσοκομείο της Σύρου, όσο και το μικρότερο Κέντρο Υγείας – Νοσοκομείο Νάξου θα στελεχωθούν και θα αναπτυχθούν παράλληλα. Είναι τέτοια η ιδιομορφία του νομού που δεν είναι υπερβολή να υπάρχουν τρεις νοσηλευτικές μονάδες, σε μία περιοχή που η συγκοινωνία είναι δύσκολη και σε μία περιοχή που είναι από τις πιο γνωστές τουριστικά παγκοσμίως, λόγω συγκεκριμένων προορισμών”.

· Έχει χυθεί αρκετό μελάνι αναφορικά με την τροπολογία που “ανοίγει” δυνατότητες στήριξης των υγειονομικών δομών για τους ΟΤΑ. Τα προβλήματα είναι πολλά, όμως εκφράσθηκαν κι έντονες αντιδράσεις, παρά το γεγονός πως έχουν υπάρξει παλαιότερα προτάσεις από την ίδια την Αυτοδιοίκηση με φόντο τις φοβερά υποστελεχωμένες δομές Υγείας.

“Αρχικά, αυτές ήταν προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε κάποιες αρμοδιότητες, να εξυπηρετούνται στο βαθμό που θέλει και μπορεί η Αυτοδιοίκηση. Να αναφέρω μάλιστα, ότι είχαμε και μία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Παραδείγματος χάριν, η Περιφέρεια αποφάσισε πέρυσι με πρωτοβουλία της - και καλά έκανε και μας το κοινοποίησε - να επιδοτεί με 450 ευρώ 60 θέσεις ιατρών. Αυτό είναι ένα κίνητρο. Σήμερα, πρέπει να κατανοήσει ο κόσμος ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή γενικώς πολύ δύσκολη και με ένα σύστημα Υγείας που είναι σε κατάρρευση. Πρέπει να βάλουμε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις με έναν συντεταγμένο τρόπο βέβαια, να βοηθήσουν στην αναστήλωση του συστήματος Υγείας και να μείνουμε εμείς και η αντιπολίτευση καθηλωμένοι σε παλαιές θέσεις και διατυπώσεις.

Ως παράδειγμα αυτών που λέω, θα αναφέρω πως, παλιά, μας κατηγορούσαν ότι λέγαμε πως θα καταργήσουμε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Και το 2013 μπορεί να λέγαμε ότι θα το καταργήσουμε. Το 2014 διαπιστώνει το σύστημα, ότι δεν υπάρχουν ιατροί πουθενά και ο μόνος φορέας που μπορεί να προσλάβει ιατρούς με διαδικασίες που δεν περνούν από το γενικό λογιστήριο του κράτους, άρα δεν χρειάζεται η έγκριση των θεσμών, είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ. Επειδή λέγαμε πριν από 2, 3 και 5 χρόνια να καταργηθεί γιατί ήταν άντρο διαφθοράς κι έπρεπε να το καταργήσουμε, θα αφήσουμε τα Νοσοκομεία να κλείσουν; Αντί οι αντίπαλοί μας, να χαιρετίζουν και να εξηγούν στον κόσμο ότι αυτές οι “υποχωρήσεις” ιδεολογικές που κάνουμε είναι υποχωρήσεις για να βελτιώσουμε τις συνθήκες λειτουργίας του συστήματος Υγείας μας κατηγορούν γιατί δεν κλείνουμε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα γίνουν 500 προσλήψεις προσωπικού. Σε αυτό το σύστημα που τόσο πολύ υποφέρει, 500 προσλήψεις είναι ένα πολύ πολύ μεγάλο πράγμα. Θα λειτουργήσουν τα μισά κρεβάτια από τα κλειστά των μονάδων εντατικής θεραπείας με τη διαδικασία του ΚΕΕΛΠΝΟ”.

· Ο φόβος όσων έχουν αντιδράσει, εστιάζεται στο να μη μετακυλήσει ένα μεγάλο οικονομικό βάρος στήριξης αυτών των δομών στην Αυτοδιοίκηση με έναν έμμεσο κι έντεχνο τρόπο, προκαλώντας ακόμη περισσότερες αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία τους, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης. Είναι ένας έμμεσος τρόπος;

“Δεν είναι τέτοιο “όχημα” και θα απαντήσω με παράδειγμα. Με έπαιρναν τηλέφωνο μήνες τώρα από τη Σαντορίνη και μου έλεγαν ότι έχουμε ένα Ίδρυμα μέσω του οποίου μπορούμε να βοηθήσουμε το Νοσοκομείο. Αν πάρουμε τον τυπικό νόμο του Δημοσίου δεν υπάρχει πρόβλεψη. Αν όμως βάλεις τον Δήμο να μπορεί να συνεισφέρει - νομίμως - μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων; Ο Δήμος μπορεί να κάνει μία σύμβαση με έναν από τους Κοινωφελείς Φορείς που υπάρχουν στη Σαντορίνη, στην Πάρο κλπ και να δοθούν χρήματα μέσω των εισιτηρίων του τελεφερίκ για παράδειγμα. Αυτό κανονικά δεν προβλέπεται. Άρα, αν κάνεις ένα “μπάι πας” και ανοίξεις τη δυνατότητα μέσα από τον Δήμο, προχωράς. Σαφώς, δεν είναι αυτό που θα θέλαμε. Τί θα θέλαμε; Να έχουμε την ευχέρεια που είχε η Ελλάδα το 1980 και να χτίσουμε από την αρχή το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε σωστές βάσεις και με πλούσιο εξοπλισμό, άλλη διάρθρωση και άλλη νοοτροπία. Δεν το έχουμε αυτό. Τί να κάνουμε; Για εμάς πρώτιστο καθήκον είναι να αυξήσουμε την παρουσία των υγειονομικών και των ιατρών εν γένει σε όλες τις μικρές μονάδες όλης της χώρας και κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα”.

· Θεωρείτε ότι για κάποιες από τις παραπάνω ενέργειές σας, η κυβέρνηση έχει δεχθεί εντονότερη κριτική από αυτήν που ίσως να ανέμενε στο όνομα – ενδεχομένως – κομματικών ή πολιτικών γενικότερα σκοπιμοτήτων;

“Βέβαια. Εάν βγαίνουν και μας κάνουν κριτική τον Δεκέμβριο που φέραμε το παράλληλο πρόγραμμα που μέσα σε αυτό περιλαμβανόταν και η λειτουργία του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, αλλά και οι διαδικασίες που έλυναν κάποια ζητήματα όπως προσλήψεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ; Η αντιπολίτευση έπρεπε τότε να μας στηρίξει και να πει προχωρήστε κι ας μη συμφωνείτε ιδεολογικά με την ύπαρξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για παράδειγμα. Εμείς έχουμε καταγγείλει ατασθαλίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και είδαν το φως της δημοσιότητας. Εν πάση περιπτώσει, μπορεί κάποιος να πει ότι οι 500 θέσεις είναι λίγες. Εγώ θα του πω ότι είναι ελάχιστες. Και τί να κάνουμε; Να μην τις πάρουμε επειδή είναι λίγες; Να αφήσουμε ακόμη μία χρονιά ή δύο χρονιές να περάσουν με τη διάλυση του συστήματος; Ξαναλέω πως στόχος μας είναι η στελέχωση δομών και μάλιστα αυτών που είναι στη νησιώτικη Ελλάδα”.