Συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου και του νομικού συμβούλου του Δήμου Πάρου

Εκδικάζεται στο ΣτΕ η προσφυγή για τον ΦΠΑ

Ανοίγει ο “δρόμος” για την εισαγωγή του θέματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εκτιμούν οι κκ Παγίδας και Φιφλής

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητείται την Παρασκευή (3 Ιουνίου) η προσφυγή κατά της απόφασης κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μία σειρά νησιών, μετά από πολύμηνη καθυστέρηση και συνεχείς αναβολές.

Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη εξέφρασαν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Πάρου, Κώστας Φιφλής στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης από τα γραφεία του Συλλόγου στην Ερμούπολη, τονίζοντας πως, πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που δυστυχώς αγγίζει κι επηρεάζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και καθιστά τις τοπικές οικονομίες των νησιών μη ανταγωνιστικές.

Γνωστοποιώντας πρωτίστως πως, πέραν του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου, του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Δήμου Πάρου, έλαβαν πλέον τις απαραίτητες άδειες για τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους, τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και ο Δήμος Μυκόνου, ο κ. Παγίδας σημείωσε ακολούθως ότι, η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της απόφασης κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος του ΦΠΑ στα νησιά και κατ΄ επέκταση η απόφαση που θα εκδοθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, “ανοίγει” τη δυνατότητα εισόδου του ζητήματος και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Συνεχίζεται η διεκδίκηση των αυτονόητων για τους νησιώτες

Κατόπιν όσων είχε γνωστοποιήσει σχετικά με τις ημερομηνίες των τριών αναβολών της συζήτησης σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παγίδας μίλησε αναλυτικά για την προσπάθεια που ξεκινά από εδώ και πέρα, όσον αφορά στο – τουλάχιστον - άδικο μέτρο της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στο νησιώτικο χώρο, το οποίο υποδέχθηκε από την 1η Ιουνίου και η Σύρος.

“Ο λόγος που σας καλέσαμε σήμερα είναι ότι μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πλέον ότι στις 3 Ιουνίου εξετάζεται η πρόθεση της ακύρωσης που έχουμε υποβάλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου, ο Δήμος Πάρου, ο Δήμος Μυκόνου, ένας πολίτης της Μυκόνου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου” τόνισε αρχικά, εστιάζοντας ευθύς αμέσως στις χθεσινές δηλώσεις του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου για το θέμα, ο οποίος μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως, όχι μόνον πως η προσπάθεια της Περιφέρειας ήταν και είναι δεδομένη, αλλά και πως η οποιαδήποτε αμφισβήτηση αναφορικά με τη στάση της, δεν μπορεί να σταθεί σε δημόσιο διάλογο, καθώς έχει απαιτηθεί επανειλημμένως η χορήγηση αδειών για τους πληρεξουσίους δικηγόρους της.

Απαντώντας στα ανωτέρω, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου υποστήριξε πως, “Πλέον έχουν ληφθεί οι άδειες κι επειδή έχουμε διαβάσει τις δηλώσεις του κ. Περιφερειάρχη, τουλάχιστον να πούμε πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου από 25/5 όπως γνωρίζετε - υπάρχει το σχετικό πρωτόκολλο - το μόνο που ανέφερε είναι ότι είναι στη διάθεσή τους αν χρειάζονται συνεπικουρία στο αίτημά τους προς την Επιτροπή Αδειών στην Αθήνα”.

Χωρίς να επιθυμεί να δώσει συνέχεια στην ήπιου χαρακτήρα - μέσω δημόσιων δηλώσεων – αντιπαράθεση των δύο πλευρών, πρόσθεσε πως, “Νομίζω πως, τέλος καλό, όλα καλά, καθώς θα συζητηθεί το θέμα. Δεν θα σταματήσω σε αυτό που έθιξε ο κ. Περιφερειάρχης νομίζω άστοχα, εάν μπορεί ένας Δικηγορικός Σύλλογος να δημοσιοποιεί κάποια πράγματα που άπτονται κοινωνικού ενδιαφέροντος και μάλιστα άπτονται δικαστικών υποθέσεων”. Όπως πρόσθεσε επί της ουσίας του θέματος, “Αναμένουμε την εκδίκαση και θα έχουμε νεότερα μόλις εκδοθεί κάποια απόφαση”.

Αγώνας που σχετίζεται με την ύπαρξη ζωής στα νησιά”

Ως νομικός εκπρόσωπος του Δήμου Πάρου, ο Κώστας Φιφλής που έδωσε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον κ. Παγίδα, επικεντρώθηκε έντονα στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν οι προσφεύγοντες κατά της απόφασης κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ήδη έχει εφαρμοσθεί σε πολλά νησιά, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για τους νησιώτες. “Η προστασία της νησιωτικότητας είναι ο άξονας στον οποίο κινούμαστε” δήλωσε κατηγορηματικά ο νομικός σύμβουλος του γειτονικού Δήμου, τονίζοντας πως, αυτό το μέτρο επιβλήθηκε χωρίς να έχουν υπάρξει ή προβλεφθεί “ισοδύναμα”. “Αυτή τη στιγμή η νησιωτική Ελλάδα ανταγωνίζεται τη χερσαία με πολύ περισσότερο αυξημένο κόστος” συμπλήρωσε παρακάτω, εξηγώντας σε ειρωνικό τόνο πως, μέχρι σήμερα “Η μοναδική φροντίδα της Πολιτείας για τα νησιά είναι το να μην υπάρχει περίθαλψη, το να είναι υποβαθμισμένες όλες οι υπηρεσίες έναντι των χερσαίων περιοχών κ.α.”. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε, “Όλα αυτά θα είναι σαφή από εμάς στην Ολομέλεια του ΣτΕ” καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση πως, “οι νησιώτες φυλάνε Θερμοπύλες”. Όπως άλλωστε ξεκαθάρισε κατηγορηματικά, “Είναι ένας αγώνας που δεν έχει να κάνει μόνο με την τσέπη, αλλά ουσιαστικά με την ύπαρξη ζωής στα νησιά”.

Κι ο Άγιος φοβέρα θέλει”

Ο κ. Φιφλής, συμπληρωματικά στα προαναφερθέντα, κατά τη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης, κατέστησε με σαφήνεια την άποψή του για τη στάση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μυκόνου αναφορικά με το ζήτημα του χρόνου λήψης των απαιτούμενων αδειών από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ισχυριζόμενος πως, αυτή η καθυστέρηση δεν ωφέλησε τη νησιώτικη πλευρά. “Αυτό που φάνηκε ότι είχε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτό που εμείς επιδιώκαμε, δηλαδή στο να γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης ήταν ο ρόλος του Τύπου. Γιατί πραγματικά, ότι και να κάνουμε εμείς, αν αυτό δεν δημοσιοποιείται, τις περισσότερες φορές μπορεί να υπάρχουν λανθασμένες εντυπώσεις όπως παραδείγματος χάριν η εντύπωση ότι φταίνε οι δικηγόροι που απεργούν και δεν μπορούσε να εκδικασθεί η συγκεκριμένη υπόθεση που έχει πάρει τέσσερις αναβολές και στις οποίες ήμαστε παρόντες εμείς με άδειες από την αρχή” δήλωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως, “Να πω, ότι κι ο Άγιος φοβέρα θέλει”. Συνέχισε δε, ισχυριζόμενος πως, “Τελικά όποιος εκτίθεται αναγκάζεται να συμμορφώνεται. Γιατί κατά την άποψη τη δική μου, οι δύο παρεμβαίνοντες τότε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Μυκόνου που δεν είχαν φροντίσει ώστε οι συνάδελφοι δικηγόροι τους να πάρουν την άδεια, η οποία ήταν δεδομένη, αρκεί να έκαναν αίτηση, κράτησαν μία στάση που δεν μπορώ να την κατανοήσω”. Επεσήμανε δε, πως, “Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι το αντίθετο από αυτό που επεδίωκαν” επαναλαμβάνοντας την προσωπική πεποίθησή του πως, “αν αυτή η υπόθεση είχε εκδικασθεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όποτε κατατέθηκε, σήμερα μπορεί να μιλάγαμε με άλλα δεδομένα. (...) Ίσως σήμερα να μην είχαμε την δεύτερη ομάδα νησιών στην οποία καταργήθηκε ο ΦΠΑ. Δεν ξέρω αν πρέπει να καταλογίσουμε πρόθεση ή αμέλεια, αλλά η στάση αυτή σίγουρα προκάλεσε ζημιά.”.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση που ο ίδιος έχει, γνωστοποίησε μάλιστα πως, “Ο πρόεδρος της Ολομέλειας βλέπει τη συγκεκριμένη αίτηση ακύρωσης με ζεστή ματιά” σπεύδοντας ωστόσο να σημειώσει πως, παρ΄ όλα αυτά, η πλευρά όσων έχουν προσφύγει αναμένει τη συζήτηση του θέματος. “Θεωρούμε ότι μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα. Βέβαια μιλάμε για την Ολομέλεια του ΣτΕ” ανέφερε ο κ. Φιφλής ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του για το φλέγον θέμα.

Κρίνεται αναγκαίο για τη σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών, να επαναληφθεί το γεγονός πως, σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, οπότε και ετέθησαν σχετικά ερωτήματα προς τον Περιφερειάρχη για τον τρόπο άσκησης πίεσης της Περιφέρειας με σκοπό τη λήψη αδειών για τους πληρεξουσίους δικηγόρους της, ο ίδιος σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι, η Περιφέρεια ενήργησε καταλλήλως και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την προσπάθειά της καθώς και τις σκληρές παρεμβάσεις της για να δοθούν άδειες και να εκδικασθεί η υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε μάλιστα, πως, αναφορές που “χτυπούν” τη στάση της Περιφέρειας και μοιραία σχετίζονται με επιστημονικά όργανα όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, “Δεν μπορούν να σταθούν σε δημόσιο διάλογο”.

Σιγή ιχθύος από τους κυβερνητικούς βουλευτές

Ο κ. Παγίδας θέλησε να ενημερώσει τους πολίτες σχετικά και με την παρέμβαση – επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου προς το σύνολο των βουλευτών του νομού, τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δηλώσεις του Υπ. Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου στη Σύρο περί αντισυνταγματικού κι εγκληματικού μέτρου (σσ. κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ), γνωστοποιώντας πως, ουδείς εκ των τριών κυβερνητικών βουλευτών δεν απάντησε, πέραν του βουλευτή της αντιπολίτευσης, Γιάννη Βρούτση. “Από τις επιστολές που στείλαμε στους βουλευτές των Κυκλάδων, δηλαδή προς τον κ. Συρίγο, τον κ. Μανιό, τον κ. Συρμαλένιο, δεν πήραμε καμία απάντηση παρά μόνον από τον κ. Βρούτση τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας όπου μας παραθέτει τις θέσεις που έχει πάρει, σημειώνοντας ότι, στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα, ο ίδιος ψήφισε κατά της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου”.

Απαράδεκτη κι ελεγκτέα η δήλωση Μανιού”

Ωστόσο, ο κ. Παγίδας στη γενικότερη κριτική που άσκησε, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Μανιού κατά τη διάρκεια τοποθέτησης σε εκπομπή μεγάλου τηλεοπτικού σταθμού, που μεταξύ άλλων, έθιξε τη στάση όσων καυτηρίασαν τις δημόσιες αναφορές περί αντισυνταγματικότητας του μέτρου κατάργησης του ειδικού φορολογικού καθεστώτος στα νησιά, πολιτικών προσώπων που εκ των υστέρων και κατόπιν της ψήφισης στη Βουλή εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την ίδια την πράξη τους. “Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι είδαμε - εκ των υστέρων βέβαια - βουλευτή των Δωδεκανήσων να λέει ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό. Οι δικοί μας οι βουλευτές δεν είπαν τίποτα, παρά μόνον ο βουλευτής, κ. Μανιός είπε σε κάποια εκπομπή ότι ψειρίζουμε τη μαϊμού μιλώντας για το Σύνταγμα; Θεωρώ ότι αυτή η δήλωση πρέπει να τεθεί υπόψιν του Προέδρου της Βουλής και όσων άλλων αρμοδίων, όπως και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποια εννοεί ότι είναι η “μαϊμού”; Το Σύνταγμα; Η Δημοκρατία; Η Βουλή; Δεν το κατανοώ. Και ποια “μαϊμού” ψειρίζουμε εμείς που δεν την ψειρίζουν εκείνοι;” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παγίδας, επισημαίνοντας πως, “Θέλω να πω κάτι που είναι αυτονόητο. Το Σύνταγμα και η Δημοκρατία και η Βουλή είναι οι λόγοι της ύπαρξης και του κ. Μανιού και του κ. Συρίγου και του κ. Συρμαλένιου και του κ. Βρούτση. Εάν ο κ. Μανιός θεωρεί είτε το Σύνταγμα, είτε τη Δημοκρατία μαϊμού, τότε πρέπει να ελεγχθεί από τα αρμόδια όργανα της Βουλής και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εάν πράγματι εννοεί αυτά, νομίζω πως δεν έχει λόγο ύπαρξης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο διότι αυτά είναι απόψεις, οι οποίες λέγονται από κόμματα που εμείς τουλάχιστον έχουμε καταδικάσει και δε συμφωνούμε μαζί. Και για να περιοριστώ, μιλάω για τη Χρυσή Αυγή. Θεωρώ απαράδεκτη αυτή τη δήλωση κι ελεγκτέα”.

Καταλήγοντας στην αναφορά του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έθεσε δημοσίως το ερώτημα, “Ως που μπορεί να φτάσει αυτή η αντίφαση μεταξύ του ψηφίζω και την άλλη ημέρα αλλάζω;” λέγοντας πως ενδεικτικό πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση των offshore. “Είναι φοβερό παράδειγμα η περίπτωση με τις offshore. Οι ίδιοι άνθρωποι, άλλα στάση και άλλες ψήφους. Και περιλαμβάνω και την αντιπολίτευση. Μάλλον θα πρέπει να σεβαστούν και να διαβάσουν καλά το Σύνταγμα” σημείωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου.

Συσπείρωση και συλλογική προσπάθεια

Προτού κλείσει συνολικά την αναφορά του για το θέμα της προσφυγής, ο κ. Παγίδας επεσήμανε τη αξία των συλλογικών δράσεων και της συλλογικής διεκδίκησης σχετικά με ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, καλώντας όλους τους φορείς να συσπειρωθούν. “Εμείς πλέον για το 24% καλούμε από τώρα και θα το κάνουμε κι εγγράφως, όλους τους Δήμους των Κυκλάδων όπως επίσης και την Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, ώστε μαζί πλέον να ασκήσουμε την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας”. Όπως εξήγησε παρακάτω, “Αυτή η προσφυγή έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τον εξής λόγο: Δεν μπορεί μία περιοχή, η οποία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην έχουν τα νησιά της το ίδιο καθεστώς όσον αφορά τον ΦΠΑ με τα νησιά της Ευρώπης”. Βάσει αυτού του δεδομένου δε, πρόσθεσε πως, “Αμέσως, εν καιρώ κρίσης αυτό που καταργείται για εμάς τους νησιώτες είναι η ανταγωνιστικότητα. Είναι ακριβότερα όλα και δεν είναι μόνον ο τουρισμός”. Πρέπει να υπενθυμιστεί δε, πως, προ δύο 24ωρων προέβη σε παρέμβαση προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα του ΦΠΑ το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης σημείωσε πως, στην υπόθεση προσφυγής θα έπρεπε “να πρωταγωνιστεί και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης”.

Τέλος, ο κ. Παγίδας, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του δημοσίως και για την εξέλιξη απορρόφησης του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες, λέγοντας τα εξής: “Οφείλω ως πολίτης των νησιών και ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου να ευχαριστήσω γι αυτήν την απορρόφηση, διότι μόνον έτσι με αυτοδιαχείριση των προβλημάτων μπορούμε να τα καταφέρουμε”.