Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου: Προσφυγή στο ΣτΕ για την κατάργηση του νησιώτικου ΦΠΑ

  • Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:10

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου, συνεπής με τις θέσεις του και τις αποφάσεις του για την προστασία του συνταγματικού δικαιώματος της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, κατέθεσε νομίμως και εμπροθέσμως την από 30-9-2015 αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. H κατάθεση αυτή έλαβε χώρα στην Γραμματεία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Σύρου, με αύξοντα αριθμό καταχώρησης 2911/2015 και σκοπό την ακύρωση της προσβαλλόμενης υπ΄ αριθμόν ΥΠΟΙΚ. 0010707 ΕΞ 2015/29.9.2015 Κοινής Απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά των Κυκλάδων, που ισχύει από 1/10/2015 και για τα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο και Πάρο.

Την ίδια συνέπεια και συνέxεια έδειξε και έπραξε ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου με την άσκηση και κατάθεση της αυτής αιτήσεως ακυρώσεως με άλλη πράξη κατάθεσης.

Η προσβαλλόμενη Κοινή Υπουργική απόφαση, παραβιάζει τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 101 του Συντάγματος για την προστασία της νησιωτικότητας, που θεσπίστηκε για λόγους δημοσίου, κοινωνικού και εθνικού συμφέροντος, και εκδόθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες γεωγραφικές, κοινωνικές, οικονομικές, εθνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες των νησιωτικών περιοχών του νομού Κυκλάδων, που ο νομοθέτης έλαβε υπόψη του για την παροχή κινήτρων ανάπτυξης των νησιών αυτών, όταν θέσπισε το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στα νησιά των Κυκλάδων.

Ακυρώνει δε τη νομοθετική προστασία των νησιών μας χωρίς να λαμβάνονται ταυτόχρονα ισοδύναμα μέτρα για την ανάπτυξή τους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου έχει πρόδηλο και έννομο συμφέρον να προσφύγει ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας, για την προστασία και υπεράσπιση των συνταγματικών αρχών της αναλογικής ισότητας, της προστασίας της νησιωτικότητας, της αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατοίκων των νησιών αυτών αλλά και της ανάπτυξής των.