Έντονη αντίδραση του ΠΑΣΕ-ΚΔΑΠ για τη διαδικασία διαβούλευσης και τις ρυθμίσεις του προγράμματος για εισαγωγή ωφελουμένων σε παιδικούς, βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ

«Ο “διάλογος” είχε μορφή ενημέρωσης»

Τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ προκαλεί η δημοσιοποίηση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΚΥΑ με το ανασχεδιασμένο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής».

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕ-ΚΔΑΠ), ο ανασχεδιασμός του προγράμματος, οδηγεί σε λιγότερα voucher και κλείσιμο πολλών δομών ανά την επικράτεια, ενώ κατηγορούν τα συναρμόδια υπουργεία, ότι δεν προέβησαν σε διαδικασία διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς, αλλά προχώρησαν σε απλή ανακοίνωση του προγράμματος.

Διασφάλιση της μηνιαίας καταβολής των δόσεων

Για το σχολικό έτος 2016-2017 προβλέπεται η δωρεάν φιλοξενία, μέσω του ΕΣΠΑ, για περίπου 81.000 παιδιά, με τη χρηματοδότηση να αγγίζει τα 175 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 93 εκατομμύρια προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ενώ τα υπόλοιπα 82 από εθνικούς πόρους.

Στις κυριότερες αλλαγές, οι οποίες σχεδιάστηκαν για το φετινό πρόγραμμα, σε σχέση με το περσινό, περιλαμβάνεται και η έκδοση του voucher προς τον ωφελούμενο, αντί στον παιδικό σταθμό ή την εκάστοτε δομή. Ως εκ τούτου, ο ωφελούμενος γονέας έχει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα στις διάφορες δομές, δημοτικούς ή ιδιωτικούς σταθμούς, με τις οποίες θα υπογράφεται σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό.

Η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) θα συνεχίσει την πρακτική της σύζευξης μεταξύ ωφελουμένων και δομών, ωστόσο η σύζευξη αυτή δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, μέσω τροπολογίας, που αναμένεται να ψηφιστεί σε δεύτερο χρόνο, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα απαλλαχθούν από την υποχρέωση κατάθεσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς οι οφειλές του δημοσίου προς τις δομές έχουν ως αποτέλεσμα αυτές να εμφανίζουν εκκρεμότητες.

Παρά το γεγονός, πως οι περίπου 80.000 θέσεις, που προσφέρονται από το πρόγραμμα, παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, το ποσό του voucher έχει μειωθεί κατά 5%.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας, στόχος του ανασχεδιασμού της δράσης είναι να διασφαλίσει ότι:

·                όλα τα νοικοκυριά με εισόδημα μικρότερο από το κατώφλι της φτώχειας θα λάβουν την σχετική ενίσχυση (αξία τοποθέτησης/voucher),

·                όλα τα νοικοκυριά με άτομα με αναπηρία θα λάβουν την σχετική ενίσχυση

·                θα αυξηθούν οι δυνατότητες επιλογής των γονέων ως προς τους παιδικούς σταθμούς,

·                θα διατηρηθεί ο ίδιος αριθμός ενισχυόμενων οικογενειών/παιδιών, χωρίς παράλληλα ν ’αλλάζουν τα ηλικιακά όρια με βάση τα οποία οι ωφελούμενοι/παιδιά εντάσσονται στο πρόγραμμα.

·                θα απλοποιηθούν ριζικά οι διαδικασίες υλοποίησης/πληρωμής και θα διασφαλιστεί η μηνιαία καταβολή των δόσεων.

Τα νέα στοιχεία σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα για τις δομές είναι ότι:

·                καταργείται ο περιορισμός σύμφωνα με τον οποίο οι δομές μπορούν να δεχτούν voucher μόνο για το 70% της δυναμικότητάς τους.

·                διασφαλίζεται η μηναία καταβολή των δόσεων.

·                απλοποιούνται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και μειώνεται το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της κατάργησης των εγγυητικών επιστολών.

Τα στοιχεία που διατηρούνται σε σχέση με το προϋπάρχον σύστημα είναι:

·         Προτεραιότητα σε γονείς που είναι άνεργοι ή επισφαλώς απασχολούμενοι ή έχουν εισοδήματα κάτω από το κατώφλι φτώχειας.

·         Απαγορεύεται η επιβολή πρόσθετων τροφείων στους ωφελούμενους. Επισημαίνεται ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο για τις υπηρεσίες που καλύπτει το voucher και δεν αφορά επιπλέον δραστηριότητες που διοργανώνει ο παιδικός σταθμός.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, ήδη από τις 24 Ιουνίου, μετά την έκδοση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η ΕΕΤΑΑ με πρόσκλησή της προς τις δομές, αιτήθηκε την καταγραφή των προσφερόμενων θέσεων από την κάθε μία, στις 4 Ιουλίου αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ προς του γονείς, για αιτήσεις συμμετοχής και τέλος την 1η Αυγούστου, εκτιμάται η έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων των ωφελούμενων γονέων.

«Οι προτάσεις μας έπεσαν στο κενό»

Την αντίθεσή τους στις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές, εξέφρασε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Αναφερόμενοι σε σχετική δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Κουρουμπλή, ο οποίος δήλωσε, πως «έγινε ένας πολύ χρήσιμος και πολύ δημιουργικός διάλογος και αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου ήταν να πάμε σε ένα νέο σύστημα, πιο δίκαιο, πιο δημοκρατικό, πιο κοινωνικό, πιο αντιγραφειοκρατικό» ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ σημειώνει, ότι «η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι», καθώς «το νέο σύστημα δεν προέκυψε ούτε από δημιουργικό διάλογο, ούτε διαμορφώθηκε στις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς. Το νέο σύστημα ετοιμάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Υπουργείου Οικονομίας και απλά παρουσιάστηκε στους φορείς σε διάφορες συσκέψεις. Σε εμάς παρουσιάστηκε στην διυπουργική σύσκεψη της 14ης Ιουνίου 2016 στην οποία συμμετείχαν τα Υπουργεία Οικονομίας, Εσωτερικών και Εργασίας, η ΕΕΤΑΑ, εκπρόσωποι των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σταθμών και ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ».

Όπως σημειώνεται στη συνάντηση αυτή, «διαπιστώθηκαν και αναδείχθηκαν από εμάς τα αρνητικά του νέου συστήματος και κατατέθηκαν προτάσεις διόρθωσης αυτών. Στην Κ.Υ.Α. που δημοσιεύτηκε χτες δεν εμπεριέχεται καμία από τις βελτιωτικές προτάσεις μας ενώ διατηρήθηκαν διατάξεις οι οποίες θα αποδειχτούν καταστροφικές κατά την εφαρμογή του νέου συστήματος. Ο «διάλογος», λοιπόν, για το νέο σύστημα στην ουσία έγινε αφού είχαν ληφθεί όλες οι αποφάσεις και είχε τη μορφή ενημέρωσης των φορέων και όχι διαλόγου».

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, την 24η Ιουνίου, λίγες ώρες πριν δημοσιευτεί η Κ.Υ.Α. και σε νέα συνάντηση των φορέων, «ακόμα πιο οργανωμένα θίξαμε εκ νέου τις καταστροφικές συνέπειες του νέου συστήματος για τις Δομές, τους γονείς και τους εργαζόμενους. Μαζί μας συμφώνησαν η ΚΕΔΕ και η ΕΣΑΜΕΑ αλλά για ακόμα μία φορά φάνηκε, ότι οι προτάσεις μας έπεσαν στο κενό με κυρίαρχη άποψη εκ μέρους των αρμοδίων πως “ας τρέξει το πρόγραμμα έτσι για φέτος και διορθώνουμε δυσλειτουργίες από την επόμενη περίοδο”».

Ο Σύλλογος προτείνει, «αφού δεν συμπεριλήφθηκαν οι προτάσεις μας ή μέρος αυτών στο κείμενο της Κ.Υ.Α. θα μπορούσαν κάποια πράγματα έστω και τελευταία στιγμή να διορθώνονταν στην εξειδίκευση της Κ.Υ.Α., δηλαδή στην Πρόσκληση του προγράμματος προς τους γονείς».

Επαναλαμβάνοντας, πως οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για την ίδια τη λειτουργία του προγράμματος, ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ υπογραμμίζει, ότι «στο νέο σύστημα, ο συνδυασμός των μειώσεων στα voucher και των παραπάνω ρυθμίσεων θα οδηγήσει σε λουκέτο την πλειοψηφία των 613 Δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ–ΜΕΑ πανελλαδικά. Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί και να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι γονείς για αυτό, πως οι μόνοι που δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις ρυθμίσεις του νέου συστήματος, σε όλες τις συσκέψεις με τους φορείς, ήταν οι Ιδιοκτήτες Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών, γεγονός που αποδεικνύει ποιους ωφελεί τελικά το νέο σύστημα και ποιους πλήττει».

Τέλος, ο Σύλλογος καλεί βουλευτές και κόμματα «να κινηθούν άμεσα και αποτελεσματικά και με παρεμβάσεις τους να συμβάλουν στο να προλάβουμε όσα περιγράφουμε παραπάνω», την ΚΕΔΕ «να στηρίξει με όλους τους τρόπους, μέσω του θεσμικού της ρόλου, τις προτάσεις μας και να ασκήσει έντονες πιέσεις για να εισακουστούν», τους γονείς «να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν δυναμικά», καθώς επίσης και τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου «έστω και την τελευταία στιγμή, να επανεξετάσουν τις μειώσεις που ανακοίνωσαν για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ–ΜΕΑ οι οποίες θα οδηγήσουν σε κλείσιμο εκατοντάδες μικρές Δομές. Επίσης, να επεξεργαστούν τις προτάσεις μας επί του νέου συστήματος και να προβούν είτε σε τροποποίηση της Κ.Υ.Α. είτε σε επίλυσή τους μέσω της Πρόσκλησης που διαμορφώνεται αυτές τις μέρες για να μην βρεθούμε από τον Σεπτέμβρη αντιμέτωποι με προβλήματα μη αναστρέψιμα και καταστροφικά».

Ετικέτες: