Εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα για την “κυβερνητική μάχη αλλαγής” με φόντο “μία χρεοκοπημένη και λεηλατημένη κοινωνικά χώρα”

Επτά πυλώνες ανασυγκρότησης

Πεπεισμένος για τη θετική έκβαση της κυβερνητικής προσπάθειας όσον αφορά “στη μεγάλη μάχη της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους” εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής.

 

Σημειώνοντας εξ αρχής πως, η κυβέρνησή του παρέλαβε “μία χρεοκοπημένη και λεηλατημένη κοινωνικά χώρα, από το παλαιό κατεστημένο που άφησε μία κοινωνική πλειοψηφία απροστάτευτη”, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που πρέπει να δοθεί, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως, προς το παρόν, “Μπορεί να είμαστε ακόμα μακριά από το μεγάλο στόχο της ανασυγκρότησης αλλά δίνουμε τη μάχη με όσα μέσα διαθέτουμε, με αυτοπεποίθηση και θα κερδίσουμε τον πόλεμο”.

Στην εισήγησή του, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τους επτά πυλώνες της ανασυγκρότησης, ενώ όπως τόνισε σε γενικότερο επίπεδο, τα τελευταία χρόνια οι κοινωνικές δαπάνες μειώθηκαν ραγδαία παρά το ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση του αριθμού των φτωχών και ανέργων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε όσα άφησαν πίσω τους οι παρελθούσες κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας ωστόσο πως, το μέλλον δεν μπορεί να χτιστεί σε κοινωνικά ερείπια. Δίνοντας έμφαση στη μάχη που καλείται να δώσει η παρούσα κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων πως, “με πενιχρούς πόρους επιλέξαμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό και μάλιστα το 2016 επιλέξαμε να αναδιανείμουμε πόρους δίνοντας επιπλέον 823 εκατ. για κοινωνικές δαπάνες”.

 

Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση

 

Ειδικότερα, οι επτά πυλώνες της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους αφορούν στην Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, την προστασία των κοινωνικά αδύναμων, την προστασία της εργασίας, την αναδιοργάνωση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη στεγαστική πολιτική καθώς και τις παρεμβάσεις για την Παιδεία.

“Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου που υλοποιούμε αφορά την αναβάθμιση της Υγείας.

Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας” ανέφερε ο Πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για “Δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες μονάδες σε πολλούς Δήμους της χώρας” ενώ συμπλήρωσε πως, “Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα”. Κατά την εισήγησή του, υποστήριξε πως, “Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του” μιλώντας και για το θέμα των προμηθειών φαρμάκων που όπως είπε “ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν «πάρτι» διαφθοράς εις βάρος των πολιτών”. Στο πλαίσιο του πρώτου πυλώνα, αναφέρθηκε και στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας εξηγώντας πως, λειτουργεί “με σαφέστερους όρους αποζημίωσης τόσο για τους πολίτες – ασφαλισμένους όσο και για τους παρόχους υγείας”. Η αναφορά του εστιάστηκε και στη “νέα πολιτική συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες ιατρούς” καθώς επίσης και στον “στόχο της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού”.

Σχετικά με τον δεύτερο πυλώνα που σχετίζεται με τις παρεμβάσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση τόνισε πως, “Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης” και την “Απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων” ενώ έκανε λόγο για “Προστασία για άθροισμα συντάξεων κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ/ μήνα”. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Καταφέραμε να επανεκκινήσει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013” ενώ συμπληρώνοντας την αναφορά για τον δεύτερο πυλώνας μίλησε ακόμη για”Δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση ακόμα και όσων μπήκαν αργά στην αγορά εργασίας”. Συνεχίζοντας ο Πρωθυπουργός τόνισε πως, “Συνολικά μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 δις € σε δικαιούχους εφάπαξ και νέων συντάξεων” ενώ “Από αυτά 612 εκ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και 398 εκ. ευρώ στα υπόλοιπα Ταμεία Πρόνοιας για την απονομή εφάπαξ”. Γνωστοποίησε δε, ότι, “Ήδη δε έχουν δοθεί εφάπαξ σε 2750 δικαιούχους ύψους 75 εκ. Ευρώ”.

 

Προστασία κοινωνικά αδύναμων κι εργασίας

 

Περνώντας την αναφορά του στον τρίτο πυλώνα της προστασίας των κοινωνικά αδύναμων ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως, “Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων” αναφέροντας ακόμη ότι, “Με το Πρόγραμμα που συνεχίζεται και φέτος, προσφέρεται δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά, δηλαδή 212.000 πολίτες.

Με το ίδιο πρόγραμμα, δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά”. Έμφαση έδωσε και στην “Καθολική προστασία των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα ξεκινήσει να δίνεται το 2017” με τον ίδιο να τονίζει πως, “Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη”. Σχετικά με τα σχολεία, αναφέρθηκε στην “Επέκταση του προγράμματος Σχολικά Γεύματα” εξηγώντας πως, “Θα καλύπτονται, με ζεστό φαγητό 30.000 μαθητές σε 270 Δημοτικά Σχολεία”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, “Ήδη, τη φετινή χρονιά καλύφθηκαν με ζεστό γεύμα τα σχολεία του Περάματος, ενώ παρεχόταν «δεκατιανό» σε 11.000 μαθητές”.

Στο πεδίο της προστασίας της εργασίας, ο ίδιος τόνισε πως, “Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων” λέγοντας παρακάτω πως, “Έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, η οποία αξιολογεί τους κύριους θεσμούς της αγοράς εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασία και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ”. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως, “Όλα αυτά θα τα υπερασπιστούμε στην διαπραγμάτευσή μας με τους Θεσμούς το φθινόπωρο”.

Σχετικά με όσα απασχολούν έντονα την πλευρά των εργαζομένων, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως, “πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες”.

“Στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις” συμπλήρωσε παρακάτω, λέγοντας πως, “Πρόταση της κυβέρνησης είναι να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ως το μοναδικό μέσον για τον προσδιορισμό του μισθού.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προχωρήσει σε 237 τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις και 280 διμερείς”. Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για “Επιτάχυνση της καταβολής των επιδομάτων αφερεγγυότητας σε μεγάλες ομάδες εργαζομένων που η επιχείρησή τους κήρυξε πτώχευση (Ελευθεροτυπία, NEOSET, Alapis, ΣΤΑΚΟΡ)” λέγοντας επιπλέον πως, “Δόθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ κατ άτομο σε απολυμένους πολλών εταιρειών (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, Ξενοδοχείο Πεντελικόν, SPIDER, Ηλεκτρονική Αθηνών, Athens Ledra Hotel, Πυρσός κ.α.)”. Κλείνοντας την αναφορά του για τον τέταρτο πυλώνα, σημείωσε πως, “Από τον Απρίλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016 υπολογίζεται πως έχουν καταβληθεί και πρόκειται να καταβληθούν περίπου 5 εκ ευρώ σε 5.000 εργαζόμενους”.

 

Αντιμετώπιση ανεργίας

 

“Πέμπτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας” δήλωσε στην εισήγησή του, αναφερόμενος στην “αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αν και τη βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχει μειωθεί από το 26% στο 23%”. Ο Πρωθυπουργός ωστόσο, τόνισε πως, “έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας” περνώντας στο θέμα του “επανασχεδιασμού προγραμμάτων για ανέργους, ώστε να μην συνεχιστεί άλλο το σκάνδαλο, να πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στα ιδιωτικά ΚΕΚ, αντί για τους ίδιους τους άνεργους”. Επεσήμανα δε, ότι, “Σήμερα, ο μισθός των ανέργων που εργάζονται στα προγράμματα Voucher είναι αυξημένος και τα εργασιακά δικαιώματά τους πλήρη”.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως, “Επανασχεδιάστηκαν τα Κοινωφελή Προγράμματα των Δήμων. Πλέον η διάρκειά τους είναι 8 μήνες αντί για 5, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου εργασίας τους να δικαιούνται και επίδομα ανεργίας. Τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης αφορούν πλέον 165.000 άνεργους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέους”.

 

Στεγαστική πολιτική

 

Σχετικά με τον έκτο πυλώνα της “μάχης για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους” που αφορά στη στεγαστική πολιτική, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως, “πρώτο καθήκον” της κυβέρνησης είναι “η προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη. Με την πρόσφατη συμφωνία καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Και όχι μόνο τα στεγαστικά αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των αγροτών, καθώς και τα δάνεια των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων”. Ο ίδιος πρόσθεσε δε, πως, “Ο νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει και προστατεύει τους 2 στους 3 δανειολήπτες” κάνοντας αναφορά και στη “Ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών των άτοκων στεγαστικών δανείων δικαιούχων του ΟΑΕΔ, προερχόμενων από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας”. Όπως είπε, “Αφορά 100.000 δανειολήπτες και θα κατατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες”. Ενημερώνοντας σχετικά συμπλήρωσε πως, “Έχουν ήδη δοθεί 1433 οριστικά παραχωρητήρια σε οικισμούς του ΟΕΚ σε όλη την Ελλάδα, ενώ κοστολογήθηκαν και οι κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού, αίτημα χρόνων και των ίδιων των κατοίκων”. Καταλήγοντας για τον έκτο πυλώνα, τόνισε πως, “Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη”.

 

Παιδεία

 

“Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία” σημείωσε τέλος ο Πρωθυπουργός, λέγοντας πως, “Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης” ενώ παράλληλα ανέφερε πως, “Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς”.

“Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Για τη κάλυψη των παραπάνω αναγκών, θα προσληφθούν εντός του καλοκαιριού περίπου 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί”.

Παρακάτω, ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε δέσμη μέτρων ενίσχυσης συνταξιούχων για την απώλεια του ΕΚΑΣ που η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα: “α.Πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη. β. Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας. γ.Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης. δ. Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. ε. Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα”.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως, οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν άμεσα από τον επόμενο μήνα και έχουν διασφαλιστεί πλήρως για το τρέχον έτος. “Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε και για επόμενα δύο έτη έως ότου οι απώλειες αντισταθμιστούν από την αύξηση της συντάξιμης αποδοχής για τους δικαιούχους με την αρχή καταβολής της Εθνικής σύνταξης”.