Παρέμβαση του Αντώνη Συρίγου για τη Στέγη Ανηλίκων Σύρου

  • Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου, 2016 - 11:27

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Αντώνιος Συρίγος έθεσε και ανέπτυξε κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος «παραβατικότητα ανηλίκων και νέων» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ζητήματα σχετικά με τη “Στέγη” Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Κοινωνικής Υποστήριξης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου την οποίαν πρότεινε ως παράδειγμα και ζήτησε την ενίσχυσής της, καταθέτοντας μάλιστα φάκελο στην εν λόγω επιτροπή.
«…Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους παρισταμένους οι οποίοι με τις γνώσεις τους και τα όσα είπαν και σε όσα αναφέρανε, πράγματι φώτισαν σε όλες του τις πτυχές πρόβλημα το οποίο εξετάζουμε.
Έχω επισκεφθεί και εγώ μαζί με εσάς και άλλους συνάδελφους πολλές από τις δομές που αναφέρθηκαν προηγουμένως και τα Καταστήματα και πράγματι, μπορώ να πω, ότι γίνεται μια δουλειά, μια καλή δουλειά σε πάρα πολλές από αυτές όσον αφορά τα ζητήματα των ανηλίκων. Ωστόσο, θα ήθελα να μου επιτρέψετε να αναφέρω κι εγώ ένα παράδειγμα, το οποίο είναι παράδειγμα επαρχίας, πάνω σ' αυτό το ζήτημα.
Μιλάω για μια ανοιχτή δομή και ο κ. Μόσχος, είναι σίγουρο ότι τη γνωρίζει, ίσως έχουν και άλλοι συνεργαστεί μαζί τους και λέγεται «Στέγη Ανηλίκων» η οποία βρίσκεται στη Σύρο, είναι στην ουσία μια εθελοντική οργάνωση, μια οργάνωση που βασίζεται στον εθελοντισμό και αποσκοπεί στην υποστήριξη των ανηλίκων και των εφήβων. Δεν είναι κρατικό ίδρυμα, είχε ξεκινήσει ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και σήμερα, ανήκει σε αυτές τις οργανώσεις τις ΜΚΟ.
Θα ήθελα να πω ότι αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία τότε της Επιμελήτριας Ανηλίκων που ήταν στην Εισαγγελία το 1996, η κυρία Μαρία Φωστέρη, και αυτή συνεχίζει τη δράση της μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά να πω μόνο ότι αφορά την ημερήσια σίτιση πολλών από αυτά τα παιδιά, προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη, τους προσφέρει ιδιαίτερες δυνατότητες για ξένες γλώσσες και που βοηθά στο σχολείο, έχει πολλές επιτυχίες, βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους εδώ φορείς και προσφέρει πράγματι, ένα σημαντικό κοινωνικό έργο. Έχει περάσει όμως, παράλληλα με αυτές τις επιτυχίες της, και πολλά προβλήματα και αντιμετωπίζει πάρα πολλές δυσκολίες.
Θα ήθελα εδώ να σταματήσω. Να πω μόνο, το οποίο είναι άξιο να αναφερθεί, ότι και ο αείμνηστος Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ρούσος- Εμμανουήλ Παπαδάκης που ήταν Εισαγγελέας τότε Πρωτοδικών στη Σύρα όταν ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία, ήταν από αυτούς τους ανθρώπους που βοήθησε σ' αυτή την επιτυχία του εγχειρήματος το οποίο, όπως σας είπα, βασίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη της τοπικής κοινωνίας.
Τελειώνω εδώ, θα σας καταθέσω κι εγώ προς ενημέρωση της Επιτροπής ένα φάκελο που έχουν γύρω από αυτό τον θεσμό ο οποίος λειτουργεί ακόμη και βέβαια, πιστεύω ότι είναι άξιο να μελετηθεί και να υποστηριχθεί.»