Η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες ενισχύει τον ρόλο των κομμάτων

Πολιτική αντιπαράθεση για συντήρηση της διαπλοκής

  • Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, 2016 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 31 Οκτ. 2016 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Με συνεχιζόμενο το παιχνίδι εντυπώσεων σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, οι βαθιές πολιτικές ρίζες του θέματος, με την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, δεν μένουν περιθώρια πέραν της ρητορικής που αναπτύσσουν τα κόμματα, την ώρα που δεν αφήνεται άλλο περιθώριο πέραν της κατάθεσης νέου νομοθετήματος.

Η κρίση του ΣτΕ για της τηλεοπτικές άδειες, που κρίνει ως το πλέον αρμόδιο για τη διαδικασία αδειοδοτήσεων το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), εμφανίστηκε με μία ετεροχρονισμένη ευαισθητοποίηση επί του θέματος, όταν επί σειρά δεκαετιών δεν ελάμβανε καμία σχετική απόφαση για την μη νομιμοποίηση των καναλιών ως προς την αδειοδότηση λειτουργίας τους και για την απουσία σχετικών αποφάσεων εκ μέρους του ΕΣΡ!

Μία δικαστική απόφαση που, ασχέτως λογικής και αφετηρίας, δεν μπορεί παρά να γίνει αποδεκτή, δίνοντας όμως παράλληλα την ευκαιρία στους πολιτικούς εκπροσώπους της χώρας να προχωρήσουν στην συγκρότηση ενός Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου τέτοιου που να υπερασπίζει στο έπακρο τον ρόλο του ως ανεξάρτητη αρχή, ώστε να εξαλειφθούν τα πλείστα, επί του αντιθέτου, παραδείγματα της μέχρι σήμερα πορείας του.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η σημερινή συνεδρίαση της διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ώστε άμεσα να ακολουθήσει κατάθεση νέου νόμου σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν και διατρανώνουν την πλήρη πολιτικο-τηλεοπτική διαπλοκή, που πλέον λειτουργεί με αποκάλυπτες συμμαχίες.

Η πρόταση και οι κυβερνητικές ενέργειες

Τα προσκόμματα που έθετε όλο το προηγούμενο διάστημα η Ν.Δ. για την συγκρότηση του ΕΣΡ, προϊδεάζουν για την τροφοδότηση του ΣτΕ με την απαιτούμενη αιτιολογία για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, αλλά και κάθε πρόταση που ακολούθησε των εξελίξεων δεν μπορούσε παρά να τύχει αρνητικής αντιμετώπισης.

Αναμενόμενη εκ μέρους των αντιδρώντων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η απόρριψη της πρότασης για τον Βύρωνα Πολύδωρα ως πρόεδρος του ΕΣΡ, παρά τις επισημάνσεις του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, για τις συνταγματικές ευθύνες που βαραίνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος κρίνει πως θα πρέπει, σε χαμηλούς τόνους, να αναζητηθεί διευρυμένη συναινετική λύση, ζητώντας από τη Ν.Δ. να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Η επιλογή Πολύδωρα εκ μέρους της κυβέρνησης για την διευκόλυνση στην εξεύρεση λύσης επί του θέματος, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της, Γιάννης Δραγασάκης, διευκρινίζοντας πως θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση βάσει της απόφασης του ΣτΕ,  με τις σχετικές αρμοδιότητες του ΕΣΡ, η συγκρότηση του οποίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί.

Η διάταξη που θα προωθήσει η κυβέρνηση, καθώς θα καταργεί το σημείο επί του οποίου στηρίχθηκε η απόφαση του ΣτΕ κατά του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν θα αφήνει πλέον κανένα περιθώριο στη Ν.Δ. να βάλλει κατά του νόμου, υποχρεώνοντας την να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, χωρίς να έχει περιθώρια παράλληλα να «αποκηρύξει» άλλα δικά της στελέχη.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Εκτός των ΑΝ.ΕΛ., που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Β. Πολύδωρα, κρίνοντας πως «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Δημοκρατία η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης αυτής», τα λοιπά κόμματα εξέφρασαν την αντίθεση τους, διαφοροποιούμενα απλώς επί του σημείου που έκαστο εστίασε την αντίδραση του προς το προτεινόμενο πρόσωπο.

Σύμφωνα με τη Ν.Δ. Ο Β. Πολύδωρας «δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο θεσμός», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια, κρίνοντας πως αυτή «εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία».

Και η Δημοκρατική Συμπαράταξη τάχθηκε κατά της πρότασης, αιτιολογώντας την εν λόγω πρόταση ότι «εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τη συντηρητική παράταξη, με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής -για τη χώρα- περιόδου 2004/2009» και συμπληρώνοντας πως

δεν θα ψηφίσουν τον «υπουργό της ζαρντινιέρας», ενθυμούμενοι πως αυτός «είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου με τη Χρυσή Αυγή».

Άρνηση εξέφρασε και το Ποτάμι, αναφέροντας ότι «δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας».

Για αποπροσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., από τα «κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού», έκανε λόγο το ΚΚΕ,  που επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή».

Μήνυμα προς την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. έστειλε η Ένωση Κεντρώων, που αναφερει πως «Για να υπάρχει αποτέλεσμα στην διάσκεψη των προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Η δε Ν.Δ. οφείλει να συμβάλει στον σχηματισμό ΕΣΡ γιατί διαφορετικά θα παρουσιαστεί σαν κόμμα που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να ρίξει την κυβέρνηση».

Επιβεβαίωση της διαπλοκής από τον Β. Πολύδωρα

 

Δεν χαρίστηκε ούτε στο μητρικό του κόμμα ο Βύρων Πολύδωρας, μετά τα όσα του καταλογίστηκαν μετά την πρόταση της κυβέρνησης για την ανάληψη της προεδρίας του ΕΣΡ, δηλώνοντας πως συκοφαντείται από την ηγετική ομάδα του κόμματος του.

Η πρόταση που του έγινε για την «θέση ευθύνης», όπως είπε, χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο «τιμητική», με την επισήμανση πως στα όσα ανάφερε η Ν.Δ. για επικοινωνιακά παιχνίδια «εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα στο πνεύμα με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, είδα τάση για συναίνεση, η οποία είναι και προϋπόθεση της δικής μου παρεμβάσεως».

Οξύνοντας ακόμα περισσότερο τον λόγο του και με σαφείς αιχμές περί διαπλεκόμενων σχέσεων στη Ν.Δ. με αναφορά στο σκάνδαλο Simens, ο Β. Πολύδωρας επεσήμανε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ότι για το πρόσωπο που θα ηγηθεί στο ΕΣΡ μπορεί στη Ν.Δ. τα κριτήρια να είναι άλλα «όπως να είναι κολλητός του Χριστοφοράκου», όπως σημείωσε.

Στοχοποιώντας ευθέως την ηγεσία της Ν.Δ., εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν εκφράζει το σύνολο της παράταξης, αναφέροντας ότι «Οι περισσότεροι βουλευτές είναι μαζί μου. Ο περισσότερος κόσμος της ΝΔ είναι μαζί μου, με την σημείωση του πως «Αυτοί κάνουν τακτικισμούς, για να ρίξουν την κυβέρνηση».

Δήλωσε δε έτοιμος να παραιτηθεί από την υποψηφιότητα προκειμένου να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, όταν διευκρίνιζε πως «Έχω την εντιμότητα να παραιτηθώ αύριο ή ακόμη και σήμερα».