Περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις, προγράμματα χρηματοδότησης και στήριξη των νέων τουριστικών επιχειρήσεων, αναμένεται να «πέσουν» στην αγορά, σύμφωνα με το σχέδιο του Υπ. Τουρισμού

Ενίσχυση του τουριστικού τομέα

  • Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2016 - 20:53

Την ενεργοποίηση πόρων μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 άνω των 300 εκατ. ευρώ που αφορούν τον τουρισμό και περιλαμβάνουν την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και έργα τουριστικών υποδομών στους ΟΤΑ και σε δημόσιους φορείς, παρουσίασαν η Υπουργός Τουρισμού και ο Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν η Υπουργός, κ. Έλενα Κουντουρά και ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας, παρουσίασαν το πλάνο του Υπουργείου Τουρισμού, σχετικά με την χρηματοδοτική πολιτική, σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 άνω των 300 εκατ. ευρώ σε συγχρηματοδοτούμενες δράσεις. Εξ αυτών, τα 120 εκατ. ευρώ αφορούν στον προϋπολογισμό του προγράμματος ενίσχυσης της δημιουργίας νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, που σχεδιάζεται να προκηρυχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως επισήμανε η κ. Κουντουρά. Μαζί με το πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν, ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ οι καθαρές κρατικές ενισχύσεις για τα δύο αυτά προγράμματα. Κατά συνέπεια, όπως επισήμανε ο κ. Τζιάλλας, οι παραπάνω ενισχύσεις αναμένεται να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους περίπου μισού δις ευρώ.

Προγραμματιζόμενο νομοθετικό έργο

«Με περίπου 60 φακέλους που βρίσκονται σε διαδικασία αναγνώρισης, και με αυτές που έχουμε ήδη αναγνωρίσει προσδοκούμε ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα προσεγγίσουν τις 100 οι επίσημες αναγνωρίσεις των ιαματικών πηγών στην Ελλάδα», σημείωσε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της η Υπουργός.

«Δημιουργούμε άμεσα το νέο πλαίσιο για την ενθάρρυνση επενδύσεων ιαματικού τουρισμού και τουρισμού υγείας σε όλη τη χώρα. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις μονάδων ιαματικής θεραπείας και των κέντρων ιαματικού τουρισμού- θερμαλισμού & θαλασσοθεραπείας», ενημέρωσε, ενώ παράλληλα ανέφερε, πως σχεδιάζεται η «αναβάθμιση του τμήματος των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο Υπουργείο για την οργάνωση και ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, με βασικούς άξονες τον πολιτιστικό τουρισμό, τον θρησκευτικό- προσκυνηματικό, τον ιατρικό και ιαματικό, τον συνεδριακό, τον θαλάσσιο τουρισμό (κρουζιέρες και γιώτινγκ) τον τουρισμό υπαίθρου και τη γαστρονομία, και τον αθλητικό- προπονητικό τουρισμό».

Καίριες και βασικές  ρυθμίσεις που ήδη επεξεργάζεται το Υπουργείο ώστε να προχωρήσουν άμεσα περιλαμβάνουν:

- Το θεσμικό  πλαίσιο των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών για τη λειτουργία παραδοσιακών ξενώνων και την κατάταξή τους σε κατηγορίες αστέρων.

-Τον επανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό του συστήματος του Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων

-Την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας

-Την ολοκλήρωση των νέων οργανογραμμάτων του Υπουργείου και του ΕΟΤ για την ενδυνάμωση των υπηρεσιών.

-Την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στις σχολές ΑΣΤΕΡ και ΑΣΤΕΚ και στα 8 δημόσια ΙΕΚ Τουρισμού, και την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την Υπουργό, προχωρούν οι διαδικασίες για το σύστημα του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού, στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με κονδύλια ευρωπαϊκά και στη βάση αντίστοιχων συνεργασιών που έχουν όλα τα Υπουργεία (Task Force), ενώ ενεργοποιείται η Επιτροπή για το Παρατηρητήριο Τουρισμού με στόχο την αξιοποίηση των στοιχείων και των πορισμάτων για τα τουριστικά μεγέθη ώστε να υποστηριχθούν τεκμηριωμένες παρεμβάσεις και αναπτυξιακές γενικές και θεματικές πολιτικές στον τουρισμό τα επόμενα χρόνια.

Όπως σημείωσε η κ. Κουντουρά, επανενεργοποιείται και ενισχύεται το τμήμα Έρευνας και Αγοράς του ΕΟΤ, που ήταν σε αδράνεια για την συγκέντρωση, καταγραφή και μελέτη ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων που αφορούν στο τουριστικό προϊόν της χώρας, και την προώθηση και προβολή του. Το τμήμα έχει ήδη προχωρήσει στην εκπόνηση ερευνών για τον τουρισμό, τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Για το θέμα του sharing economy, το Υπουργείο έχει πλέον την τελική πρόταση και αναμένεται άμεσα η κατάθεση της από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών. Κατόπιν διαβούλευσης με τους φορείς, και με την πρόταση που κατατέθηκε στην κοινή Ομάδα Εργασίας των δύο υπουργείων προτάθηκε από το Υπ. Τουρισμό ο περιορισμός του αριθμού των ακινήτων ανά ΑΦΜ  (δύο ανά φυσικό πρόσωπο), ενώ υποβλήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για  τα ιδιαίτερα γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια για τα νησιά, καθώς και τον υπολογισμό των  εισοδηματικών κριτηρίων στις μισθώσεις. Ζητήθηκε δε, αντί για ανώτατο όριο 90 ημέρες μίσθωσης σε εθνικό επίπεδο, να θεσπιστεί ανώτατο όριο μίσθωσης 60 ημερών στα νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων και υπέρβαση του ορίου των ημερών μόνο για μέχρι τη συμπλήρωση 12.000 ευρώ εισοδήματος από μισθώσεις.

Επερχόμενο «κύμα» επενδύσεων

Η Υπουργός διεμήνυσε, πως δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην στήριξη της μικρομεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία και δυνατότητα από τα τρέχοντα προγράμματα, αναφέροντας, ότι στις αρχές του 2017 σχεδιάζεται η προκήρυξη προγράμματος μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, ύψους  120 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ίδρυσης νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέσα από τα δύο αυτά προγράμματα, οι ενισχύσεις που θα κατευθυνθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν τα 210 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το υπουργείο, στηρίζει, μέσω σειράς ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ την προώθηση έργων τουριστικών υποδομών σε όλη την Ελλάδα και με ειδικότερα προγράμματα διακρατικής συνεργασίας όπως το ΙNTERREG δράσεις καινοτόμες για την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού με γειτονικές μας χώρες.

Κλείνοντας, η κ. Κουντουρά επεσήμανε, ότι «μέσα από τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα συνολικά, κινητοποιούνται πόροι στον τουρισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ με επιδίωξη μας να εμπλουτιστεί ο τουριστικός χάρτης σε όλη την Ελλάδα, και πολλοί  προορισμοί να παρουσιάσουν νέα αναβαθμισμένη εικόνα. Μαζί με τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο γενικών και ειδικών τουριστικών υποδομών, στα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις μαρίνες, εκτιμούμε θα υπάρξει ένα νέο κύμα επενδύσεων σταθερά σε ετήσια βάση τα επόμενα χρόνια, που ο τουρισμός μπορεί να υποστηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενισχύοντας σημαντικά την εθνική μας οικονομία και την ανάπτυξη».