Ο Υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου στη Σύρο

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου πραγματοποιώντας επαφές και συναντήσεις με εκπροσώπους Αρχών και φορέων του τόπου, στην κατεύθυνση της ενημέρωσής του για σοβαρά θέματα της Σύρου που συνδέονται με την προσπάθεια ανάπτυξής της.

Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνη Συρίγο και στελέχη της κυβερνητικής παράταξης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς.

Προτεραιότητα το αεροδρόμιο. Συνολική ενημέρωση

“Είχαμε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον δήμαρχο για τα προβλήματα του νησιού” σημείωσε αρχικά ο Υπουργός, γνωστοποιώντας πως ο ίδιος ενημερώθηκε για τις προσπάθειες βελτίωσης των δυνατοτήτων του αεροδρομίου Σύρου και τον στόχο επέκτασης του διαδρόμου προσαπογειώσεων, τονίζοντας πως είναι μία υπόθεση, στην οποία θα δώσει προτεραιότητα. “Νομίζω δεν είναι ένα χρονοβόρο έργο” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας παράλληλα πως, ως εκ τούτου, “η υπόσχεση που έδωσα στον δήμαρχο είναι ότι θα επιληφθώ του θέματος, θα δω που έχει “κολλήσει” και θα το προωθήσουμε”.

Πέραν του συγκεκριμένου ζητήματος, στον Υπουργό παρουσιάστηκε το master plan του λιμένα της Ερμούπολης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με τον ίδιο να επισημαίνει – επί αυτού του θέματος - πως, αφορά σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό στον οποίο “κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει και η παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα”, υποστηρίζοντας πως σε αυτό το επίπεδο, θα απαιτηθούν περισσότερο χρονοβόρες διαδικασίες. Η έγκριση του master plan θα βοηθήσει τη λειτουργία του λιμένα και όπως χαρακτηριστικά εκτίμησε ο κ. Παπαδημητρίου “είναι πολύ καλά μελετημένο και νομίζω πως θα αλλάξει την προσωπική ταυτότητα του νησιού”.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, γνωστοποιήθηκε από τον Υπουργό ότι υπήρξε επιγραμματική αναφορά στον ίδιο και για την υπόθεση του στρατοπέδου, θέμα για το οποίο επεσήμανε πως, δεν έχει ιδιαίτερη γνώση, λέγοντας όμως πως, διατηρώντας καλές επαφές με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, θα λάβει το σύνολο των απαραίτητων πληροφοριών.

Υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα και στη Σύρο

Σε γενικότερο επίπεδο ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως, ως Υπουργός Οικονομίας δίνει έμφαση – όπως και η κυβέρνηση – στο ζήτημα του χρέους. “Η κυβέρνηση και το Υπουργείο έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος” ανέφερε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, “Εδώ και δύο χρόνια η εστίαση ήταν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Οπότε το κυβερνητικό έργο από το Υπουργείο το δικό μας και άλλα Υπουργεία κάπως είχε “κολλήσει””. Ωστόσο, πλέον, υπογράμμισε πως, “Νομίζω ότι είμαστε σε καλή κατεύθυνση, να τελειώσουμε αυτή τη διαπραγμάτευση, να κοιτάξουμε σοβαρά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους”.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη Σύρο, συμπλήρωσε παρακάτω πως, “Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το νησί προσφέρει ευκαιρίες για επενδύσεις. Όχι μόνο για τον Τουρισμό, αλλά και για άλλες επενδύσεις που έχουν να κάνουν με πληροφορική, με logistics κ.α.. Το ότι το νησί έχει επίσης παράρτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου βοηθά πάρα πολύ. Οπότε νομίζω ότι γενικώς για όλη την επικράτεια, αυτό που έχω πει (...) είναι ασφαλώς η κυβέρνηση να βρει επενδυτές και να τους πείσει ότι υπάρχει ευκαιρία. Και αυτή η κυβέρνηση παρ' όλη την ιδεολογία της είναι pro-business”. Μάλιστα ο Υπουργός δήλωσε πως, “Mπορεί να μην αρέσει αυτό στο κόμμα, να το ακούνε, αλλά εγώ ήρθα εδώ για να προσφέρω αυτό που ξέρω κι αυτό που μπορώ να κάνω και να διαλαλήσω στον κόσμο ότι υπάρχουν ευκαιρίες στην Ελλάδα”.

Να σημειωθεί τέλος πως, ο κ. Παπαδημητρίου για το ναυπηγείο σχολίασε πως, “υπάρχουν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, επενδυτές, τους οποίους τους ενδιαφέρει όχι μόνο το Νεώριο, αλλά και η Ελευσίνα. Αλλά είναι πολύ νωρίς να αναφερθεί κάτι”.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Παπαδημητρίου για τη συνάντηση.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, ο Υπουργός διατηρεί μόνιμη κατοικία στη Σύρο κι επισκέπτεται το νησί συστηματικά από το 1995.

Στις προγραμματισμένες συναντήσεις του κ. Παπαδημητρίου στη Σύρο είναι η επίσκεψη στο Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.