Αναπτυξιακή διαδικασία κι αλληλέγγυα οικονομία

  • Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, 2018 - 06:13

Με τις θετικές ψήφους όλων των κομμάτων πλην δύο της αντιπολίτευσης εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο “Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με το οποίο η Συνεταιριστική Εταιρία Σίφνου είχε καταθέσει τις προτάσεις και τις θέσεις της.

Πέραν των βασικών τοποθετήσεών της και των σημαντικών σημείων που επεσήμανε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος στην ομιλία του στη Βουλή, ακολουθούν και οι κυριότερες θέσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, στο πλαίσιο της αναλυτικής συζήτησης των κομμάτων για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Παρέμβαση Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου

Ειδικότερα, η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου προσκλήθηκε στη Βουλή και συμμετείχε στις εργασίες της Επιτροπής δια του αναπληρωτή εκπροσώπου της σε Οργανισμούς Ανώτερου βαθμού, κ. Γιάννη Γκύλη. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Γκύλλης εξέφρασε την ικανοποίηση των μελών του ΔΣ της ΣΕΣ για το προτεινόμενο σχέδιο νόμου, όπως αυτό διαμορφώθηκε ύστερα από τη δημόσια διαβούλευση την άνοιξη του 2017 όπου το σύνολο σχεδόν των προτάσεων που κατέθεσε η ΣΕΣ υιοθετήθηκαν και ευχήθηκε την κατά το δυνατόν συντομότερο ψήφιση του ν/σ σε νόμο του κράτους. Απαντώντας μάλιστα και σε ερωτήσεις βουλευτών όπως του κ. Δημαρά και του κ. Συρμαλένιου ανέφερε ότι τα κύρια οφέλη που προσδοκά η ΣΕΣ από τον νέο νόμο είναι α. Η κατά προτεραιότητα εξέταση από τη ΡΑΕ της αίτησης για Άδεια Παραγωγής του Υβριδικού Σταθμού Σίφνου, που έχει ήδη υποβάλει η ΣΕΣ και β. Η δυνατότητα μείωσης της τιμής της Συνεταιριστικής Μερίδας και κατ΄ επέκταση αύξησης των μελών της ΣΕΣ, μέσω της κατάργησης του ανώτατου ορίου των έξι μερίδων.

Επιπλέον, μέσω του νέου νόμου θεσμοθετείται η δυνατότητα συνεργασίας της ΣΕΣ με τον Δήμο Σίφνου.

Ν. Συρμαλένιος: Πολλά οφέλη στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας

Από την πλευρά του ο Νίκος Συρμαλένιος χαρακτήρισε “καινοτόμο και πρωτοποριακό” το νομοσχέδιο για τις ενεργειακές κοινότητες και όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο και ο νόμος θα αποδώσουν πολλά οφέλη στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης που εμείς οραματιζόμαστε, μιας ανάπτυξης δίκαιης κοινωνικά και οικολογικά, ενός μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας διαφορετικού από αυτό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, αυτό που ζήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες. Επίσης, το νομοσχέδιο ενεργοποιεί, συμβάλλοντας και στο νέο παραγωγικό μοντέλο, τους απλούς πολίτες, τους τοπικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, το νομοσχέδιο απευθύνεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με συνέπεια την ήπια περιβαλλοντική παρέμβαση, ενώ συμβάλλει και στην εξοικονόμηση ενέργειας”.

Τόνισε επιπλέον μάλιστα πως, “Εκτός των παραπάνω, το νομοσχέδιο εντάσσεται στην προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας, κατά τη δική μας αντίληψη” ενώ επεσήμανε αναλυτικά πως, “Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτοί που θα συμμετάσχουν στις Ενεργειακές Κοινότητες είναι ταυτόχρονα και παραγωγοί και καταναλωτές. Επίσης, καθοριστικό στοιχείο για την τοπική ανάπτυξη αποτελεί η συμμετοχή στον ενεργειακό σχεδιασμό των τοπικών φορέων”.

Ειδικότερα για τα νησιά, ανέφερε πως, “οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να ενισχύσουν αποφασιστικά την ενεργειακή αυτάρκεια των νησιών, ενώ μπορεί να έχουν πολλαπλές εφαρμογές κυρίως με τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις μονάδες αφαλάτωσης του νερού, που είναι ενεργοβόρες εγκαταστάσεις. Άρα, μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικό κόστος ενέργειας μέσα από τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών. Επίσης, μπορούν να έχουν σημαντικές εφαρμογές και στη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας”.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως, “η ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων στα νησιά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ισχυρό αντίβαρο στα εγκεκριμένα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις φαραωνικά αιολικά πάρκα” υπενθυμίζοντας πως, “Ο κ. Μανιάτης τον Δεκέμβριο του 2013 ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τέσσερα τεραστίων διαστάσεων αιολικά πάρκα στην Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο” και “αμφισβητήθηκαν αυτές οι αποφάσεις και ακόμη βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο της Επικρατείας”. (...) Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Συρμαλένιος, πρόσθεσε πως, “θέλω να πω ότι η μοναδική μου ανησυχία είναι αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί. Να μη μείνει δηλαδή απλώς ως ένα κείμενο στο ΦΕΚ, αλλά το Υπουργείο να ξεκινήσει ταυτόχρονα μια καμπάνια στήριξης του νόμου, έτσι ώστε, επειδή ακριβώς η κοινωνία μας δεν είναι εθισμένη να λειτουργεί με τέτοια παραγωγικά πρότυπα, να μπορέσει να μπει μπροστά, να το μάθει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης και να μπορέσει να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ξεκινώντας από τις πολυκατοικίες, από τα χωριά, από τους αγρότες και σε όλα τα επίπεδα, μπορεί πραγματικά να αποτελέσει έναν πυλώνα αποφασιστικού ενεργειακού σχεδιασμού”.

Ενεργή εμπλοκή στη διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος”

Ο αρμόδιος Υπουργός, σημείωσε προλογικά πως, “Σήμερα εισάγεται ένα σχέδιο νόμου, που αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια μεγάλη τομή στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα” αφού όπως εξήγησε, “Για πρώτη φορά δίνουμε τη δυνατότητα σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς να αποκτήσουν ενεργή εμπλοκή στη διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού μας συστήματος”.

Εστιάζοντας ειδικότερα στην υπόθεση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, πρόσθεσε τα παρακάτω αναλυτικά: “Με τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων δίνουμε τη δυνατότητα στο σύνολο των φορέων της κοινωνίας να παράγουν ενέργεια, είτε πρόκειται για μία πολυκατοικία, είτε για τρεις βιοτεχνίες, πέντε ξενοδοχεία, πανεπιστήμια, δήμους κ.ο.κ. Ανοίγουμε ένα νέο πεδίο, με το οποίο θα καταστεί δυνατή η παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ, απόλυτα προσανατολισμένη στην αρχή της τοπικότητας. Με αυτή την αρχή επιδιώκουμε να ενισχύσουμε την τοπική παραγωγή και την τοπική κατανάλωση, που είναι και η κεντρική ιδέα ενός αποκεντρωμένου συστήματος παραγωγής ενέργειας. Γι’ αυτό και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπονται ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να είναι σαφής ο τοπικός χαρακτήρας της επιχείρησης.

η δημιουργία συνεργιών και συμπράξεων αποτελεί κεντρικό άξονα του νομοσχεδίου. Η κεντρική ιδέα είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ πολιτών, πρωτοβουλιών, κοινωνικών φορέων με στόχο την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, ο δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας στο εσωτερικό των Ενεργειακών Κοινοτήτων (Ε.Κοιν.) διασφαλίζεται πλήρως με την πρόβλεψη ισότητας της ψήφου των συμμετεχόντων των Ε.Κοιν., ανεξαρτήτως συνεταιριστικού μεριδίου που αυτοί κατέχουν.

Η δραστηριότητα των Ε.Κοιν. κατά κύριο λόγο, εδράζεται στη μέγιστη αξιοποίηση του συμψηφισμού ανάμεσα στην κατανάλωση και τη δυνατότητα του νέου υποκειμένου να παράγει ενέργεια με τα δικά του μέσα. Αυτή είναι η κεντρική αρχή. Ταυτόχρονα, όμως, ανοίγει ο δρόμος ώστε η Ε.Κοιν να διαθέτει το πλεόνασμα ενέργειας στην αγορά, είτε να συσταθεί Ε.Κοιν. με αποκλειστικό σκοπό την παραγωγή και διάθεση ενέργειας.

η πρόθεση και ο στόχος του νομοσχεδίου των Ε.Κοιν. είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, η ενίσχυση της τοπικής αποδοχής των ΑΠΕ, επιλύοντας έτσι συγκρούσεις που μέχρι τώρα ανέκυπταν κατά διαστήματα.

Στόχος επίσης του νομοσχεδίου είναι η ανάπτυξη της καινοτομίας στην παραγωγή ενέργειας και ευρύτερα στον ενεργειακό σχεδιασμό, που θα δώσει σημαντική ώθηση στην τοπική οικονομική δραστηριότητα. Στηρίζουμε με αυτό το νομοσχέδιο επιπλέον, την αύξηση των επενδύσεων με επίκεντρο την αειφορία και τον σεβασμό του περιβάλλοντος, την αυτοπαραγωγή με συμψηφισμό και εικονικό συμψηφισμό ενέργειας, καθώς και μια συνολική επέκταση αυτών των εργαλείων”.

Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως, “Το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν από ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών φορέων που συμμετείχαν στη συζήτηση του νομοσχεδίου, έχουν ενσωματωθεί”, καταλήγοντας τέλος πως, “Η πρώτη μας δέσμευση για την στήριξη των Ε.Κοιν., είναι ο ορισμός του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) ως υπεύθυνο φορέα δημιουργίας μίας κεντρικής πλατφόρμας που να ενισχύσει την ωρίμανση των Κοινοτήτων”.