Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Σύρο με αφορμή το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ”

Η αξία της Ευρώπης από τον Π. Παυλόπουλο

Επίσημη παρουσίαση του νέου πονήματος του ΠτΔ με τίτλο “Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της "Σκεπτομένης Αθηνάς"”

Η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας προσέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου με θέμα “Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ”, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες το πρωί, στη Σύρο, με την κήρυξη της έναρξης να πραγματοποιείται από τον ίδιο, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Η επίσκεψη και η παρουσία του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τη φετινή διοργάνωση του Θερινού Πανεπιστημίου, την οποία πραγματοποιεί στη Σύρο για πρώτη φορά, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών) με τη στήριξη του Centre Culturel Hellénique του Παρισιού, σε συνεργασία και με το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου και θα διαρκέσει έως και τις 15 Ιουλίου στην Ερμούπολη, με τις συμμετοχές των φοιτητών και των ακαδημαϊκών προσώπων να ξεπερνούν τις ογδόντα.

Ειδικότερα, τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκαν χθες το πρωί στο κτίριο της Πινακοθήκης Κυκλάδων η Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ακαδημαϊκή Διευθύντρια 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, καθώς και ο εκδότης Γιάννης Μαμάης (Gutenberg), ενώ τον κ. Παυλόπουλο καλωσόρισαν ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος “αγκάλιασε” ουσιαστικά τη σημαντική διοργάνωση, πραγματοποιώντας διάλεξη προς τους φοιτητές και τους καθηγητές με θέμα “Από την επαλήθευση στην επιλάθευση. Το χρονικό της επιστημολογικής εξέλιξης από τους Προσωκρατικούς ως την εποχή μας”, μίλησε ιδιαιτέρως θετικά για τη φετινή διοργάνωση και την πρωτοβουλία των αρμοδίων να αναπτύξουν το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο, ευχαριστώντας τους θερμά για την πρόσκληση που του απηύθυναν.

Ξεχωριστή “ενότητα” στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου αποτέλεσε και η ειδική εκδήλωση παρουσίασης του νέου πονήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία έλαβε χώρα στο θέατρο “Απόλλων” παρουσία όχι μόνον των συμμετεχόντων φοιτητών και ακαδημαϊκών, αλλά και του συνόλου των συντελεστών που συνέδραμαν για την πραγματοποίηση του Θερινού Πανεπιστημίου, αλλά και Αυτοδιοικητικών προσώπων του Α΄ και Β΄ βαθμού, όπως μεταξύ άλλων και του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, καθώς και προσώπων που συνδέονται με την Τέχνη, τον Πολιτισμό και τα Γράμματα.

Ο τίτλος του βιβλίου του κ. Προκόπη Παυλόπουλου “Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της "Σκεπτομένης Αθηνάς"” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg και το οποίο παρουσιάστηκε από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας της Ελλάδας και του εξωτερικού για πρώτη φορά στο νησί της Σύρου, έδωσε την αφορμή και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απευθύνει σημαντικά μηνύματα για το παρόν αλλά και το μέλλον της Ευρώπης.

Σπουδαία ακαδημαϊκή διοργάνωση στη Σύρο

Τη χαρά να υποδέχεται μία σημαντική ακαδημαϊκή διοργάνωση έχει το φετινό καλοκαίρι η Σύρος, φιλοξενώντας για συνολικά επτά ημέρες περισσότερους από 80 φοιτητές και Πανεπιστημιακούς καθηγητές που θα παρακολουθήσουν και θα συμμετέχουν αντίστοιχα, στις εργασίες του 4ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, οι οποίες ξεκίνησαν επίσημα χθες και θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουλίου.

Σπουδαίοι “οικοδεσπότες” η κ. Τσιτσανούδη και ο κ. Μαμάης, οι οποίοι έχουν φροντίσει μέσω της συνεργασίας τους για τον προγραμματισμό των διαλέξεων και των μαθημάτων που θα αναπτυχθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια των τρεχουσών ημερών στην Ερμούπολη. Με ειδικότερο τίτλο “Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία”, το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο και το πρόγραμμά του διαπραγματεύεται φέτος ένα ενδιαφέρον θέμα, “που είναι το λάθος στη Γλώσσα και την Επικοινωνία, το λάθος που μπορεί να καταστεί δημιουργικό και από λάθος να καταστεί σωστό με την πάροδο του χρόνου και τις επιλογές της εκάστοτε κοινωνίας, αναδεικνύοντας πλευρές και παραμέτρους που συνδιαμορφώνουν μία σφαιρική εικόνα και παρουσίαση θεματικής”, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω θεματικής, εντάσσεται και η διάλεξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, χθες το πρωί προς τους φοιτητές, με την οποία ο ίδιος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 4ου Δ.Θ.Π., ο οποίος συνομίλησε μάλιστα και με τους παρισταμένους αμέσως μετά. Προλογικά του θέματος που ανέπτυξε ο κ. Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον κ. Μαμάη και την κ. Τσιτσανούδη προ της οριστικοποίησης της διεξαγωγής του 4ου Δ.Θ.Π., τονίζοντας πως όχι μόνον με χαρά δέχθηκε να παραστεί, αλλά πρότεινε να έχει και ομιλία, συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες του.

Επιθυμία... η καθιέρωση του Θερινού Πανεπιστημίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων 

Αναφορικά με τη φετινή διοργάνωση εκφράστηκε με θέρμη και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο θέατρο “Απόλλων”, ο οποίος καλωσόρισε το σύνολο των προσώπων που πλαισιώνουν τη διοργάνωση, αλλά και ιδιαιτέρως τον κ. Παυλόπουλο.

Ο κ. Μαραγκός επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι για τη Σύρο να φιλοξενεί τέτοιες πρωτοβουλίες και διοργανώσεις, δηλώνοντας κατηγορηματικά την επιθυμία να ακολουθήσουν ανάλογες κι ευρύτερου χαρακτήρα ακαδημαϊκές διοργανώσεις στο νησί. “Ένας από τους βασικούς στόχους μας για το Θερινό Πανεπιστήμιο τα επόμενα χρόνια είναι να εργαστούμε συστηματικά, προκειμένου να αποκτήσουμε την ευχέρεια να το διευρύνουμε σταδιακά και να υποδεχόμαστε περισσότερους συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό” σχολίασε σε γενικότερο επίπεδο ο κ. Μαραγκός με αφορμή τη συμμετοχή και διευθυντικού στελέχους του Υπουργείου Παιδείας της Μελβούρνης, φέτος, “γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα τη διεθνικότητα του γεγονότος” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, απευθύνοντας εγκάρδιο καλωσόρισμα και πρόσκληση για τα επόμενα χρόνια προς τους υπεύθυνους ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο κ. Μαραγκός δε, εξήρε την άψογη διοργάνωση που όπως τόνισε, απαίτησε προετοιμασία 10 μηνών, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνδρομή όπως ανέφερε και της διευθύντριας της Κοινής Γνώμης, Τέτας Βαρλάμη.

“Δε θα μπορούσα να κλείσω διαφορετικά παρά με την ευχή να ξαναβρεθούμε και την επόμενη χρονιά στη Σύρο, με την αφορμή του Θερινού Πανεπιστημίου, το οποίο με τη βοήθεια όλων αναμένεται να γίνει ακόμη μεγαλύτερο και να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα φτερά του” υπογράμμισε ο Δήμαρχος, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του.

Εξαιρετικό πόνημα για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό

Η απόφαση να παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σύρο και μάλιστα για πρώτη φορά από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αποτελεί αναμφισβήτητα ιδιαίτερη τιμή και για τον τόπο. Πρόκειται για ένα πόνημα προσιτό και κατανοητό στο ευρύ κοινό και όχι μόνον στην ακαδημαϊκή κοινότητα με τίτλο “Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της Σκεπτομένης Αθηνάς”, το οποίο ουσιαστικά προσεγγίζει και αναλύει τους τρεις πυλώνες του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, δηλαδή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος, του Θεσμικού Πλαισίου της Αρχαίας Ρώμης, καθώς και των αξιών του Χριστιανισμού. Στις σελίδες του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους πολίτες να σκεφθούν για την αναγκαιότητα και τη σημασία της υπεράσπισης των πνευματικών και πολιτισμικών αγαθών του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που στον παρόντα χρόνο, περισσότερο από ποτέ έχουν “απειληθεί” εξαιτίας και της κρίσης.

Ακαδημαϊκές προσεγγίσεις επί του περιεχομένου του πραγματοποίησαν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Καψάλης, ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντής Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γιάννης Πετρόπουλος, όπως επίσης, ο Λέκτορας Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Νικόλας Πρεβελάκης ενώ μεστή υπήρξε και η ανάλυση του εκδότη, Γιάννη Μαμάη.

“Η Ευρώπη οφείλει να δει τον εαυτό της ως προϊόν της ιστορίας και να μην εγκαταλείπει την μνήμη της” ανέφερε κατά την ομιλία του ο κ. Καψάλης, παρουσιάζοντας το βιβλίο του Προέδρου της Δημοκρατίας και τονίζοντας για τον ίδιο τον κ. Παυλόπουλο, πως με το συγκεκριμένο πόνημά του, “επισημαίνει ότι η ιστορία επιβεβαιώνει καθημερινά πως κάθε κατάκτηση του ανθρώπου στην πορεία προς την τελική του καταξίωση κινδυνεύει όταν οι αντιρήδες πάνω στις οποίες στηρίζεται χάνουν τον στατικό δυναμισμό τους. Στο πλαίσιο της οικονομικής και πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης, τα ιδεώδη του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, μόνον η Ευρώπη της ιστορίας και του πολιτισμού μπορεί να τα υπερασπιστεί. Επειδή στην Ευρώπη αναδείχθηκαν διαχρονικά οικουμενικές αξίες. Αυτές συγκροτούν την ιστορία της και διασφαλίζουν το μέλλον της”.

Αξίζει να υπογραμμισθεί πως τόσο για τον κ. Παυλόπουλο, όσο και για το συγγραφικό – ακαδημαϊκής αξίας έργο του, μίλησε με ξεχωριστά λόγια και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ. Δωρόθεος Β΄, ο οποίος εντυπωσίασε με την ανάλυσή του, αποτελώντας μάλιστα και ένα εκ των μελών του πάνελ των ομιλητών.

Όλες οι ομιλίες προβάλλονται στο web tv της Κοινής Γνώμης.

Π. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη πρέπει να εμπνέεται από τις ρίζες του Ελληνικού πολιτισμού

Τον επίλογο της εκδήλωσης παρουσίασης του βιβλίου “Στο λίκνο του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Οι συμβολισμοί της "Σκεπτομένης Αθηνάς"” έθεσε ο ίδιος ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, απευθύνοντας σημαντικά μηνύματα για την αξία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και οικοδομήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνοντας παράλληλα όμως και τις απειλές που η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει σήμερα.

“Η Ευρώπη έχει έναν διαπλανητικό ρόλο να διαδραματίσει. Καμία άλλη δύναμη δεν μπορεί να υπηρετήσει αρχές σύμφυτες με την πορεία της ανθρωπότητας, όπως η ειρήνη, η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η δικαιοσύνη και κυρίως η κοινωνική δικαιοσύνη” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος, εξηγώντας παράλληλα, πως, “όλα αυτά θα τα υπηρετήσει η Ευρώπη και για να τα υπηρετήσει η Ευρώπη, πρέπει πάντα οι συμβολισμοί της Αθηνάς της Σκεπτομένης να την εμπνέουν. Οι ρίζες του ελληνικού πολιτισμού να την εμπνέουν. Χωρίς αυτές στην ταραγμένη πορεία της ανθρωπότητας, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να παίξει τον δικό της ρόλο”.

Ο κ. Παυλόπουλος έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας το σύνολο των προσώπων που φρόντισαν για τη διοργάνωση του Θερινού Πανεπιστημίου, όπως επίσης και τον κ. Μαμάη για την έκδοση του βιβλίου του.