Πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου για τις ευρωεκλογές, με τη συμμετοχή των βουλευτών Κυκλάδων, Α. Συρίγου και Ν. Μανιού και κεντρική ομιλήτρια την υπ. ευρωβουλευτή Τζένη Αρσένη

“Πριν αναζητήσουμε πολιτικές, ας διαμορφώσουμε νοοτροπίες”

Τη σημασία της προώθησης των προοδευτικών φωνών, για μία Ευρώπη βασισμένη ξανά στις αρχές του ανθρωπισμού, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, τόνισε η υποψήφια ευρωβουλευτής του “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”, κ. Τζένη Αρσένη, σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Σύρου.

Στην εκδήλωση έδωσαν το “παρών” μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, καθώς και οι βουλευτές Κυκλάδων, κ.κ. Αντώνης Συρίγος και Νίκος Μανιός, με την υποψήφια ευρωβουλευτή, σκηνοθέτη, θεατρολόγο και διδάκτωρ αισθητικής φιλοσοφίας, κ. Αρσένη, να μιλά, σχετικά με τις αξίες, στις οποίες οφείλει να βασιστεί, μέσω των επιλογών των Ευρωπαίων πολιτών σε αυτές τις εκλογές, η Ένωση, προκειμένου να ξεφύγει από τον αλυτρωτισμό και τις ακραίες νοοτροπίες και να επανέλθει στις θεμελιώδεις ανθρωποκεντρικές αξίες της.

Από τον ατομισμό στην κοινωνία ανθρώπων

Από την πλευρά του βουλευτή Κυκλάδων, κ. Μανιού, τονίστηκε, πως στη σύγχρονη κοινωνία, “από κοινωνία ανθρώπων, γίναμε σύνολο ατόμων”, δίνοντας με αυτό τον τρόπο στις συντηρητικές δυνάμεις να επιβληθούν και να επιβάλουν μία καταστροφική πορεία. Υποστήριξε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να επιτελέσει έναν άθλο, ήτοι “να ενώσει ξανά τους ανθρώπους και να τους κάνει κοινότητες, που να συμμερίζονται οι μεν τα προβλήματα των δε”, ενώ σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση, στο εσωτερικό, κάνει αγώνα να επανορθώσει και να ξαναστήσει την κοινωνία στα πόδια της και στο εξωτερικό κάνει αγώνα, που λειτουργεί ως παράδειγμα για τους Ευρωπαίους.

Ο βουλευτής, κ. Συρίγος υπογράμμισε πως σε αυτές τις εκλογές, το κυρίως ζήτημα αφορά στην ίδια την Ευρώπη και πώς τη θέλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Μίλησε για την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δρομολογηθεί η έξοδος από τα μνημόνια, να αλλάξει η συνταγματική νομοθεσία, ενώ προώθησε τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με τη λογική της δημιουργίας πολιτικών συμμαχιών και συμπράξεων. Ο βουλευτής έκανε δε σύντομη αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας, ότι εγκαταλείφθηκε η πολιτική της αδράνειας.

Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο, όπως η βάση του ΕΚΑΒ, η αναβάθμιση των μονάδων υγείας και η λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης, η έμφαση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς και στη θέσπιση του μεταφορικού ισοδύναμου, σχετικά με τις οποίες υποστήριξε, πως δεν αποτελούν αντιπαροχές, αλλά τον τρόπο που λειτουργεί η σκέψη της κυβέρνησης, καθώς αποτελούν προσπάθειες χρόνων μίας πολιτικής που λειτούργησε με ισορροπία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο κ. Συρίγος σημείωσε, πως η πρώτη αρχή που διδάχτηκε από την κρίση στην Ευρώπη, είναι πως στο δίλημμα πολιτική ή οικονομία, η Ένωση έμαθε, πως αυτό που μπορεί να την κρατήσει τη συνοχή είναι η πολιτική και όχι η οικονομία και κλείνοντας με τη φράση του Αλμπέρ Καμύ, πως “η Ευρώπη ενωμένη, είναι η μήτρα της ειρήνης”.

Δόμηση μίας δίκαιης ανθρωπιστικής κοινωνίας

Λαμβάνοντας το λόγο, η υποψήφια ευρωβουλευτής, κ. Αρσένη, υποστήριξε, πως ζητούμενο είναι μία Ευρώπη με παιδεία, πολιτισμό, αλλά και με άξονα τον ανθρωποκεντρισμό, σημειώνοντας, ότι οι πολίτες είμαστε υπεύθυνοι για την Ευρώπη στην οποία θα ζήσουμε.

Η κ. Αρσένη τόνισε, πως ο πολιτισμός είναι η ταυτότητα της Ελλάδας και η βαριά της βιομηχανία, σύμφωνα με τη Μελίνα Μερκούρη, με τη χώρα μας να πρέπει να προτάξει το προνόμιο της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της, όχι ως εύκολη λύση, αλλά ως βάση για νέες δημιουργίες, ως αφετηρία για περισσότερες διεκδικήσεις για ανάπτυξη, καθώς και για νέες ιδέες και θέσεις εργασίας. Παρά το γεγονός, ότι παγκοσμίως η χρηματοδότηση για τον πολιτισμό ολοένα μικραίνει, ο πολιτισμός οφείλει να αναχθεί σε μία συνειδητή επενδυτική αξία.

Σε μία ματιά στο ελληνικό status quo, η υποψήφια ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στο έλλειμμα ανοιχτής πρόσβασης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση νοοτροπιών αλληλεγγύης και ανθρωπισμού.

“Το σπουδαιότερο είναι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα για να μας ενισχύσουν σε αυτά τα θεμελιώδη, αρκεί να τα αναζητήσουμε και να τα διεκδικήσουμε, αλλά κυρίως να συνειδητοποιήσουμε, ότι είναι θεμελιώδη. Πριν αναζητήσουμε τις πολιτικές, ας διαμορφώσουμε τις νοοτροπίες, ή ας αναζητήσουμε τέτοιες πολιτικές, ώστε να διαμορφώσουμε νοοτροπίες. Στην κατεύθυνση αυτή δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τη μεγάλη σημασία των ανθρωπιστικών σπουδών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων. Για μένα, τα πάντα και για όλους, ξεκινούν από την παιδεία και εκπροσωπώντας το κομμάτι του πολιτισμού, είμαι εδώ για να υπογραμμίσω, ότι ο πολιτισμός αφορά όλους μας”, σημείωσε η κ. Αρσένη.

Υποστήριξε μάλιστα, ότι η δόμηση μίας δίκαιης ανθρωπιστικής κοινωνίας, έχει ως θεμέλιο πολίτες, με κοινωνική ευαισθησία, καλλιέργεια και κριτική ικανότητα, με τη βάση να δίνεται μέσα από το σχολείο. Επιπλέον σημείωσε, ότι οι αξίες και τα ιδεώδη που επικοινωνούνται μέσα από τα μαθήματα της τέχνης, είναι καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός σχολείου – ουσιαστικού φορέα πολιτισμού.

Σύμφωνα με την κ. Αρσένη, η Ευρώπη μπορεί να δώσει τα μέσα, ώστε να δημιουργηθούν οι υποδομές για ισότιμη πρόσβαση, αλλά και ενθάρρυνση τω νέων για ενασχόληση με τον πολιτισμό και την καταπολέμηση, μέσω αυτού της ανεργίας, με προϋπόθεση να υπάρχει επαρκής και συνεχής ενημέρωση από τους φορείς, σχετικά με προγράμματα χρηματοδότησης και ενημέρωση για τη συμπλήρωση των σχετικών αιτήσεων, με τη χρήση καλών παραδειγμάτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η πρόσβαση στην πληροφορία είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη απ' ότι στην Ελλάδα.

Επικίνδυνη η δαιμονοποίηση της πολιτικής

Η ίδια τόνισε, πως δήλωσε ανοιχτά τη συμπόρευσή της στην προσπάθεια συγκρότησης του προοδευτικού χώρου, σημειώνοντας ότι η δαιμονοποίηση της πολιτικής και των πολιτικών μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ιδιαίτερα μπροστά στην άνοδο των ακραίων νοοτροπιών, με την επισήμανση, πως οι πολιτικοί οφείλουν να εμπνεύσουν τους πολίτες, καθώς υπάρχει ουσιαστική ανάγκη να υπάρξει ξανά όραμα.

“Δεν υπάρχει περιθώριο για πολώσεις και εντάσεις. Με αξιοπρέπεια, συνεργασία και συλλογικότητα, είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε με τρόπο ρεαλιστικό τα προβλήματα που έχουν αλλάξει ριζικά τη ρότα της ζωής μας. Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα ώστε να υπάρξει μία πιο δίκαιη και ανθρωπιστική αντιμετώπιση του κόσμο”, υποστήριξε η κ. Αρσένη, συμπληρώνοντας, ότι “οι αξίες που πραγματευόμαστε μέσα από την τέχνη, είναι αυτές που θέλουμε και για της ζωή μας. Η επαγγελματική μου δραστηριότητα βασίζεται στη συλλογικότητα. Ως σκηνοθέτης, καλούμαι να επιλέξω ανθρώπους, με τους οποίους συμπορεύομαι σε κάθε δουλειά και αυτό που πάντα λέω, είναι ότι θέλω μαζί μου πρώτα καλούς συνεργάτες και μετά επαγγελματίες του είδους. Ανθρώπους με παιδεία και ευαισθησία, στοιχεία διακριτά μέσα από τις πράξεις τους”, καταλήγοντας, πως και σε ό,τι αφορά την πολιτική, “με ενδιαφέρει να εμπνεύσω την ύπαρξη ενός κοινωνικά δίκαιου κόσμου, που μαστίζεται πλέον από την ανισότητα και το ρατσισμό”.

Έκλεισε, επισημαίνοντας, ότι “όλες οι χώρες να στείλουν ένα προοδευτικό μήνυμα, ώστε η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις αρχικές της αξίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης”.