«ΠΡΩΙΝΟΣ ΜΟΡΙΑΣ»

Στον …αέρα το έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο

  • Παρασκευή, 17 Ιουλίου, 2020 - 06:26

Σε κενό αέρος φαίνεται να πέφτει το …ιπτάμενο όχημα υλοποίησης του έργου διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην περιφέρεια Πελοποννήσου, με ΣΔΙΤ, μετά τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), τον οποίο …υφαίνει η Κυβέρνηση και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως και το τέλος Αυγούστου. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η διαδικασία υλοποίησης, του κορυφαίου για την Πελοπόννησο έργου, θα συνεχισθεί και θα εξευρεθεί τρόπος η πραγματοποίησή του να συγκερασθεί με τη νέα πραγματικότητα, εντούτοις, πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν πλέον για εκ διαμέτρου αντίθετες πρόνοιες που περιλαμβάνονται στον νέο ΕΣΔΑ, που εκτιμάται ότι θα καταστεί μοιραίος για την εξέλιξη τού εν λόγω έργου.

Προσκεκλημένος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ήταν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος ενημέρωσε, την Τρίτη (14/7) στην Τρίπολη, τους αυτοδιοικητικούς για το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, που φιλοδοξεί να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο, κοινοτικές οδηγίες για τα απορρίμματα.

Ο νέος ΕΣΔΑ «θα είναι ανοιχτός σε τεχνολογίες, ανοιχτός σε συνεργασίες. Τεχνικά, οικονομικά και νομικά θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε και να προσαρμοστούμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα νέα δεδομένα» επισήμανε ο κ. Γραφάκος, καθώς ο προηγούμενος «είχε ιδεολογικές αγκυλώσεις», ενώ ο βασικός του στόχος περνάει μέσα από την ενεργειακή αξιοποίηση των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων.

Ενεργειακή αξιοποίηση, διαλογή στην πηγή, έμφαση στα τέσσερα ρεύματα ανακύκλωσης (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, μέταλλο) και «ο ρυπαίνων πληρώνει», είναι το τετράπτυχο του νέου «δόγματος» της Κυβέρνησησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, ενώ η ιεράρχηση, η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι οι βασικοί πυλώνες υλοποίησής του, που θα υποστηρίζονται πλέον και από την επιβολή προστίμων σε πολίτες και επιχειρήσεις. «Θα θεσπίσουμε το ελάχιστο των προστίμων» τόνισε ο Μανώλης Γραφάκος.

Σε ό,τι αφορά τα βιοαποδομήσιμα, αναμένεται να δημιουργηθούν 38 – 40 μονάδες βιοαποδομήσιμων υλικών, ανά τη χώρα, που θα τροφοδοτούν τέσσερις τουλάχιστον μονάδες ενεργειακής απόδοσης σε (Μεγαλόπολη – Πτολεμαΐδα – Κρήτη – Αττική), ενώ ενθαρρύνονται και οι μονάδες βιοαερίου, κυρίως για τα απόβλητα των χοιροστασίων.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του παριστάμενου δημάρχου Μεγαλόπολης, Αθανάσιου Χριστογιαννόπουλου, στο άκουσμα της ενεργειακής αξιοποίησης βιοαποδομήσιμων στην πόλη του.

«Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται αυτό επίσημα. Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα γίνει, αν δεν συμφωνήσει η τοπική κοινωνία» είπε ο δήμαρχος, για να λάβει την αντίστοιχη διαβεβαίωση από το Γενικό Γραμματέα: «Πουθενά δεν κάνουμε κάτι που θα διαφωνεί η τοπική κοινωνία».

Από τη συζήτηση δεν έλειψε και το θέμα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μετά και το έγγραφο της Κομισιόν.

«Ο τρόπος που θα γίνεται ο εθνικός σχεδιασμός, διακατέχεται από διαδικασίες απλοποίησης. Φυσικά δεν θα λείψει η διαβούλευση» σημείωσε ο κ. Γραφάκος.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το εθνικό σχέδιο, περιόδου 2020-2030. Αρχές Σεπτεμβρίου, αυτά που σήμερα ανακοινώνουμε, ως βασικές αρχές, θα πάρουν τη μορφή επίσημων κειμένων, θα γίνουν νόμος του κράτους δηλαδή και θα δεσμεύσουν τους πάντες για τα πάντα» σημείωσε ο Μανώλης Γραφάκος.

Στο αβέβαιο μέλλον της αφερέγγυας πρότασης της ΤΕΡΝΑ, αναφέρθηκε ο τέως δήμαρχος Κορίνθου, Αλέξανδρος Πνευμα- τικός, και στη δικαίωση όλων όσων υποστήριζαν πως πρόκειται για «οικονομικό και οικολογικό σκάνδαλο», που σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν οι μονάδες αυτές κοστίζουν υπερδιπλάσιο ποσό στην Ελλάδα, από άλλες χώρες της ΕΕ.

«Αυτή η σύμβαση (σ.σ. ΣΔΙΤ Πελοποννήσου) είχε μια απαράδεκτη λογική, υπερδιπλάσια κοστολόγηση των πάντων» τόνισε ο κ. Πνευματικός.

Στην αυριανή ημέρα και στο «δια ταύτα» του προβλήματος μίλησαν αρκετοί δήμαρχοι, σχετικά με τα πρόστιμα και τις δεκάδες μηνύσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, καθώς οι ίδιοι κατηγορούνται ότι παρανομούν, αλλά κανείς δεν τους λέει ποια είναι η νομιμότητα και πού εν τέλει θα πρέπει να μεταφέρουν τα στερεά απόβλητα των δημοτών τους, όταν επισήμως όλοι οι ΧΑΔΑ της χώρας είναι κλειστοί.

«Αύριο το πρωί στις 10 η ώρα θα είμαι στο Δικαστήριο» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Τρίπολης, Κώστας Τζιούμης, ένας εκ των τριών τελευταίων ομιλητών της διεξοδικής ενημερωτικής συνάντησης των δημάρχων της Πελοποννήσου με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.