ΠΑΤΡΙΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Παθολογοανατόμοι: Παίρνουν δουλειά στο σπίτι για να βγάλουν τις βιοψίες

  • Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, 2022 - 06:24

Mεγάλη είναι η αγωνία και η αναμονή των ασθενών που περιμένουν τα αποτελέσματα μιας βιοψίας απο το Βενιζέλειο και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, αναμονή που φθάνει απο 1 έως 3 μήνες, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό.

Η διάγνωση μιας κακοήθειας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση κι αυτό το γνωρίζουν όσοι εργάζονται στα παθολογοανατομικά τμήματα των νοσοκομείων του Ηρακλείου.

Για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον τεράστιο φόρτο των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν, δουλεύουν και στα σπίτια τους.

«Όλοι έχουμε ένα μικροσκόπιο στο σπίτι μας, διαφορετικά αν εργαζόμαστε μόνο στο ωράριό μας, η δουλειά δεν θα μπορούσε να βγεί και η αναμονή για τα αποτελέσματα μιας βιοψίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη» λέει η Συντονίστρια Διευθύντρια  του Παθολογοανατομικού Τμήματος του Βενιζελείου  κ.Λίντα Γιαννικάκη.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της ,στο τμήμα εργάζονται 5 ειδικευμένοι γιατροί κι ένας ειδικευόμενος, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 6  ειδικευμένοι και 2 ειδικευόμενοι αφού στο νοσοκομείο γίνονται πάνω από 13.000 βιοψίες το χρόνο.

Ασφαλώς προτεραιότητα έχουν οι κακοήθειες που εντοπίζονται στον πρώτο έλεγχο που γίνεται  για να δοθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα αποτελέσματα ,ωστόσο για τα υπόλοιπα περιστατικά η αναμονή φθάνει και τον 1,5 μήνα.

“Με επαρκές προσωπικό στα παθολογανατομικά τμήματα (γιατροί, τεχνολόγοι, γραμματείας) η πλειονότητα των βιοψιών θα μπορούσαν να είναι έτοιμες εντός 3-5 ημερών και των μεγάλων παρασκευασμάτων εντός 15 ημερών… θα καθυστερούσαν μόνο μεμονωμένα, δύσκολα περιστατικά που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο…”, είπε η κ. Γιαννικάκη.

Ιδιαίτερα πιεστική είναι η κατάσταση και στο εργαστήριο Παθολογοανατομίας του ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με την διευθύντρια  κ.Μαρία Τζαρδή , καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής, στο τμήμα εργάζονται 7 ειδικευμένοι και 4 ειδικευόμενοι γιατροί, γίνονται απο 12.000 έως 13.000 βιοψίες το χρόνο και το 20%-35% από αυτές αφορούν κακοήθειες.

Η αναμονή για τα αποτελέσματα φθάνουν έως τον 1 μήνα για νεοπλάσματα και μέχρι τους 3 μήνες για τα μη επείγοντα περιστατικά.

«Έχει απόλυτο δίκιο ο κόσμος να αγωνιά για τα αποτελέσματα, αλλά να είναι βέβαιος ότι  κάνουμε ό,τι μπορούμε κι ότι αν τα αποτελέσματα βγουν σε ένα μήνα, αυτό δεν θα επηρεάσει την θεραπεία του .

Να  ξέρουν οι ασθενείς ότι  ακόμη κι αν δεν τους γνωρίζουμε, είμαστε δίπλα τους κι ότι τους βλέπουμε ανθρώπινα  κι  όχι απλά σαν αριθμούς», λένε οι παθολογοανατόμοι.

Να σημειώσουμε ότι σήμερα οι παθολογοανατόμοι στην Κρήτη , στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δεν ξεπερνούν τους 20, ενώ πανελλαδικά οι ειδικευόμενοι είναι μόλις 30 καθώς οι γιατροί δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη ειδικότητα.