Απειλή για τον τουρισμό τα προβλήματα του δικτύου της ΔΕΗ

  • Τετάρτη, 20 Μαρτίου, 2013 - 06:00

Το ζήτημα της ομαλής ηλεκτροδότησης της χώρας εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το δίκτυο διανομής της ΔΕΗ, θέτουν σε ερώτηση που κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής αλλαγής, οι βουλευτές Ν.Δ. Δωδεκανήσου, Εμμανουήλ Κόνσολας, και Επικρατείας Ιωάννης Μιχελάκης.

Όπως αναφέρουν, «αποτελεί κοινό μυστικό ότι το υφιστάμενο σύστημα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα τις ώρες αιχμής, καθώς σημαντικό τμήμα των 230.000 χιλιομέτρων δικτύου και των 155.000 υποσταθμών μέσης τάσης έχουν υπερβεί την τριακονταπενταετία από την κατασκευή τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της σύγχρονης ενεργειακής αγοράς».

Αναφερόμενοι, μάλιστα, στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση, η οποία έχει στρέψει χιλιάδες νοικοκυριά σε μορφές θέρμανσης βασισμένες στην ηλεκτρική ενέργεια, εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους στο οποίο διαμορφώθηκε φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οι βουλευτές σημειώνουν ότι η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, γεγονός που σε πολλές περιφέρειες της χώρας ήδη δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος ηλεκτροδότησης.

Κίνδυνος για τη νησιωτική Ελλάδα

Οι ερωτώντες βουλευτές δίνουν έμφαση στη νησιωτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι η έλλειψη διασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και το πεπαλαιωμένο δίκτυο διανομής, έχουν ως συνέπεια την αδυναμία επαρκούς κάλυψης των αυξημένων -λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης- αναγκών, γεγονός που οδηγεί σε υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας με ορατό τον κίνδυνο απαξίωσης του στρατηγικού σχεδιασμού για την τόνωση του τουρισμού, που αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και βασικό κλάδο εισροής συναλλάγματος. Και όλα αυτά, όπως σημειώνουν, την ώρα που γειτονικές ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Τουρκία και η Κροατία, επενδύουν στην ενίσχυση των δικτύων ενέργειας δίνοντας έμφαση στις τουριστικές τους περιοχές.

Οι κ.κ. Κόνσολας και Μιχελάκης ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό ποια άμεσα και δραστικά μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και για την πρόληψη των ζημιών, οι οποίες συνήθως προκαλούνται μετά από την πτώση τάσης και τη διακοπή ηλεκτροδότησης, εξαιτίας των προβλημάτων του δικτύου διανομής, αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την ενίσχυση των δικτύων διανομής στις τουριστικές περιοχές και ιδίως στα νησιά, τα οποία δέχονται εξαιρετικά υψηλό αριθμό τουριστών και αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ενεργειακές τους ανάγκες.