Καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νάξου & Μικρών Κυκλάδων για τη λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής

Αποτέλεσμα πίεσης η έγκριση του απολογισμού

  • Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2013 - 06:30

Ευθύνες στον Δήμαρχο, στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στους Αντιδημάρχους, κ.κ. Λιανό και Ανεβλαβή και στους εκάστοτε διευθυντές της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων επιρρίπτει η δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Ευδοκία Ψαρρά, αναφορικά με την έγκριση του απολογισμού της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής για τα έτη 2011 και 2012.

Το θέμα συζητήθηκε στην ημερήσια διάταξη, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κατά την οποία η κ. Ψαρρά κατήγγειλε ότι η ομόφωνη έγκριση του απολογισμού από τη Σχολική Επιτροπή είναι αποτέλεσμα πιέσεων που δέχθηκαν τα μέλη της ότι «αν δεν γίνουν απολογισμοί δεν θα μπορούν να επιχορηγηθούν οι σχολικές επιτροπές», με αποτέλεσμα, όπως σημειώνει, οι οικονομικοί απολογισμοί να εγκριθούν ομόφωνα με «διαδικασίες εξπρές». Σύμφωνα με την ίδια, κάτι τέτοιο είχε συμβεί και κατά τη συζήτηση του αντίστοιχου θέματος από τα μέλη της πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η Δ/ντρια της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και ο Αντιδήμαρχος κ. Λιανός, που ήταν παρόντες, παρερμήνευσαν σημεία της παρ. 3 του άρθρου 82 του Ν.4055/2012, αναφορικά με την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών σε σχέση με τους οικονομικούς απολογισμούς ή εγκρίσεις οικονομικής διαχείρισης.

Υπόνοιες για οικονομική αταξία

Κατά την ψηφοφορία του θέματος, η κ. Ψαρρά μειοψήφησε και αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι οι απολογισμοί «δεν είναι νόμιμοι, υπάρχει αταξία στη διαχείριση και στη λειτουργία της σχολικής επιτροπής» και σημειώνοντας ότι «πρόκειται για διαχείριση δημόσιου χρήματος, που για ‘μας είναι χρήματα του ελληνικού λαού και πρέπει να υπάρχει έλεγχος και τάξη. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε καμιά υπόνοια ή κατηγορία ως και την πιο απλή, για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος».

Ερωτηματικά για μεγάλες προμήθειες και διπλοεγγραφές

Κατά την τοποθέτησή της στη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, η κ. Ψαρρά επεσήμανε ότι οι Σχολικές Επιτροπές του Δήμου «δεν λειτουργούν με συλλογική διαδικασία, όπως προβλέπεται νομικά» και ότι η λειτουργία τους δεν είναι σύννομη. Σύμφωνα με την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μία σειρά διαδικασιών οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών και ειδικά τον τρόπο τήρησης των οικονομικών στοιχείων, δεν έχουν τηρηθεί. Η κ. Ψαρρά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν τιμολόγια προμηθευτών με πολύ υψηλά ποσά, περίπου 5000 ευρώ αθροιστικά, διερωτώμενη «πώς αυτά δικαιολογούνται, τι αφορούν και εάν υπάρχουν αποφάσεις του ΔΣ της σχολικής επιτροπής» για αυτά. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι στον υπό έγκριση πίνακα «έλεγχος εγγραφών (εξόδων)» που αφορά σε κινήσεις από 1-1-2012 ως 31-12-2012, διαπίστωσε από μια γρήγορη ματιά ότι στις 330 εγγραφές δαπανών ο πίνακας περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις διπλοεγγραφές ποσών που ανέρχονται σε 1519,08 ως μονή εγγραφή και, συνεπώς, σε 3038,16 ευρώ ως διπλοεγγραφή.

Η δημοτική σύμβουλος αναφέρθηκε με λεπτομέρεια στις αντιρρήσεις της σχετικά με τη συνολική λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία των ετών 2011 και 2012 «δεν είναι απολογισμοί», επαναλαμβάνοντας ότι ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Λιανός και Ανεβλαβής και οι εκάστοτε Διευθυντές της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, έχουν σοβαρότατες ευθύνες, καθώς, «ενώ γνώριζαν τα προβλήματα και εγγράφως και προφορικά» δεν αντιμετώπισαν το θέμα ως έπρεπε.