Απόφαση άσκησης κάθε ένδικου μέσου για τη χρηματική απαίτηση 1,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Στην «αντεπίθεση» ο Δήμος Νάξου

Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων από νεοσύστατη επιτροπή
  • Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2013 - 06:10

Μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με την χρηματική απαίτηση εκ μέρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ), ύψους 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και της αντιπαραβολής των λογιστικών στοιχείων που διενεργήθηκε από ορκωτούς λογιστές, η έκθεση των οποίων δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Απριλίου, διαπιστώθηκε ότι από τον έλεγχο των στοιχείων δεν μπορεί να θεωρηθεί οριστικό και βέβαιο το προσδιορισθέν από το ΤΠ&Δ χρεωστικό άνοιγμα ποσού €1.196.861,78 για τον Δήμο. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ορκωτών, «δεν προκύπτει η πληρότητα και η ορθότητα των εγγραφών που διαμόρφωσαν το χρεωστικό άνοιγμα του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η απαίτηση αυτή προκύπτει από επαρκή και ακριβή στοιχεία». Στην έκθεσή τους μάλιστα, οι ορκωτοί λογιστές επεσήμαιναν ότι το υπόλοιπο είναι πολύ διαφορετικό από το πραγματικό, με μεγάλη πιθανότητα να κυμαίνεται από μη αξιόλογο χρεωστικό ποσό έως το να καταλήγει και θετικό υπέρ του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Θα ασκηθεί κάθε ένδικο μέσο

Σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο είχε συγκληθεί με μοναδικό θέμα συζήτησης τη λήψη απόφασης σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου για τη χρηματική απαίτηση του ΤΠ&Δ, και στην οποία ήταν παρών παρουσιάζοντας το πόρισμα της έρευνας ο κ. Γεώργιος Νανούρης, ένας εκ των δύο ορκωτών λογιστών της εταιρίας Baker Tilly Hellas, αποφασίστηκε ομόφωνα να ασκηθεί εκ μέρους του Δήμου αίτηση ακύρωσης ή οποιοδήποτε άλλο ένδικο μέσο και βοήθημα ενώπιον παντός αρμοδίου δικαστηρίου, με παράλληλη αίτηση αναστολής εκτέλεσης, σε περίπτωση μονομερούς βεβαίωσης εκ μέρους του ΤΠ&Δ, οποιουδήποτε ποσού εναντίον του Δήμου. Επίσης συμφωνήθηκε να ληφθεί κάθε άλλο ένδικο μέσο που απαιτείται για την προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου, όπως ασφαλιστικά μέτρα μη εκτέλεσης είσπραξης, πιθανή αγωγή για ανυπαρξία χρέους, παραγραφή απαίτησης κ.λπ. Ταυτόχρονα, επαναβεβαιώθηκε η άποψη του Δήμου, που έχει ήδη διατυπωθεί και σε προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι δεν αναγνωρίζει καμία οφειλή-χρεωστικό άνοιγμα προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Στην ίδια απόφαση διευκρινίστηκε, πάντως, ότι ο Δήμος δεν αποποιείται τυχόν υποχρεώσεων των πρώην ΟΤΑ που απαρτίζουν τον νεοσύστατο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και συγκεκριμένα των πρώην Δήμων Νάξου και Δρυμαλίας και των πρώην Κοινοτήτων Δονούσας, Σχοινούσας, Ηρακλειάς και Κουφονησίων, υπό την προϋπόθεση ότι η ύπαρξη των οικονομικών αυτών υποχρεώσεων θα βεβαιωθεί πλήρως, αξιόπιστα και επαρκώς και μετά τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.

Σε ειδική Επιτροπή οι διαπραγματεύσεις

Ο Δήμος έχει πλέον συστήσει ειδική Επιτροπή αποτελούμενη από τον Δήμαρχο κ. Μαργαρίτη, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Ανεβλαβή, Δημοτικούς Συμβούλους, στελέχη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και τον ορκωτό λογιστή κ. Νανούρη, με κεντρική αποστολή της να καταθέσει τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις εκθέσεις των ορκωτών στη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Η επιτροπή είναι εξουσιοδοτημένη να συζητήσει εκ νέου με το ΤΠ&Δ τη χρηματική απαίτηση του τελευταίου, με εντολή να αποδεχθεί από ένα μη αξιόλογο χρεωστικό ποσό (και πάντως όχι το 1,2 εκατ. ευρώ της χρηματικής απαίτησης) έως ένα ποσό που θα καταλήγει θετικό υπέρ του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τέλος να κοινοποιήσει την απόφασή του και τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, στην ΠΕΔ, την ΚΕΔΕ και τους Βουλευτές του Νομού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να ζητηθεί από τη Βουλή η διαγραφή οποιουδήποτε χρεωστικού ανοίγματος που ενδεχομένως θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, διασταύρωσης των στοιχείων και των σχετικών λογαριασμών.

Όπως πάντως είχε προ ημερών δηλώσει στην ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Μ. Μαργαρίτης, επαναλαμβάνοντας ότι ο Δήμος δεν δέχεται τον καταλογισμό εκ μέρους του ΤΠ&Δ, αναζητείται η «χρυσή τομή», θεωρώντας ότι από την επαφή της Επιτροπής που συστήθηκε με τη Διοίκηση του Παρακαταθηκών αναμένεται να βρεθεί μια συμφέρουσα και δίκαιη λύση.