Εναντίον του Υπουργού Περιβάλλοντος προσφεύγουν κάτοικοι της Μήλου

«Σημεία και τέρατα» στα Πολλώνια

  • Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2013 - 06:00

Εναντίον του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προσφεύγουν 70 κάτοικοι των Πολλωνίων Μήλου και ο Δήμαρχος του νησιού Γεράσιμος Δαμουλάκης, αναφορικά με την εκτέλεση του λιμενικού έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή. Το λιμάνι των Πολλωνίων, είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού, όμως, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την προσφυγή των κατοίκων, οι εργασίες που σήμερα εκτελούνται σε αυτό τείνουν να το μετατρέψουν σε λιμάνι δυναμικότητας… Μυτιλήνης, κάτι το οποίο, πάντως, δεν προβλεπόταν στην αρχική μελέτη.

Η προσφυγή προσβάλλει απόφαση του Γενικού Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, την οποία οι κάτοικοι θεωρούν αβάσιμη, αδικαιολόγητη και καταχρηστική, υποστηρίζοντας ότι έχει βασιστεί σε μια σειρά λανθασμένων δεδομένων.

Εκβάθυνση λιμανιού δυναμικότητας… Ρεθύμνου

Στο κείμενο της προσφυγής, αναφορικά με την εκβάθυνση μέρους της λιμενολεκάνης, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μια τεραστίου όγκου εκβάθυνση, η οποία δεν προβλεπόταν στην αρχική εγκεκριμένη μελέτη. Όπως αναφέρουν, τα δεδομένα που ελήφθησαν για την τροποποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου είναι λανθασμένα, με αποτέλεσμα οι αλλαγές που επιχειρούνται να εφαρμοστούν στα Πολλώνια να είναι μεγαλύτερες ακόμη και σε σχέση με λιμάνια της τάξης του Ρεθύμνου ή της Μυτιλήνης, σε ό,τι ειδικά αφορά τον κύκλο ελιγμών της λιμενολεκάνης του προβλήτα.

Τεράστιες οι επιπτώσεις για το περιβάλλον

Σύμφωνα με την απόφαση της Διεύθυνσης Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, εκτιμάται ότι με την απαιτούμενη τροποποίηση «δεν επέρχεται σημαντική μεταβολή των δεδομένων της αρχικής Μ.Π.Ε. και της σχετικής Α.Ε.Π.Ο. όσον αφορά το μέγεθος, το είδος, την εφαρμοζόμενη τεχνολογία, τα γενικά χαρακτηριστικά και την περιβαλλοντική αντιμετώπιση των επιπτώσεων του προς εκτέλεση έργου, ούτε επέρχονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον πέραν των αρχικών προβλεφθέντων». Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής διαπιστώνουν ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις της υλοποίησης του έργου, στην τροποποιημένη του μορφή, θα είναι τεράστιες για το περιβάλλον, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι γειτονικές αμμώδεις παραλίες θα εξαφανιστούν ταχύτατα, καθώς θα τις «ρουφήξει» η τεράστια τρύπα που θα δημιουργηθεί.

Ανακρίβειες με επιμελή παρουσίαση

Στην προσφυγή γίνεται ακόμη αναφορά σε σημείο της απόφασης που, όπως σημειώνεται στο κείμενο της προσφυγής, αποτελεί «επιμελώς παρουσιασμένη ανακρίβεια», και το οποίο αναφέρει ότι «η μη υλοποίηση των εν λόγω παρεμβάσεων δεσμεύει την κατασκευή εσαεί». Όπως υπογραμμίζουν οι κάτοικοι, αυτό ισχύει σε ό,τι αφορά στην αύξηση του ωφέλιμου βάθους θεμελίωσης των κρηπιδωμάτων αλλά όχι και για την ταυτόχρονη εκβάθυνση της λιμενολεκάνης, για την οποία σημειώνεται ότι η μη εκβάθυνσή της δεν δεσμεύει εσαεί το έργο.

Οι κάτοικοι ζητούν τη μερική ακύρωση της απόφασης του Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, που αφορά την ταυτόχρονη εκβάθυνση της λιμενολεκάνης στη δυτική και μόνο ζώνη ελιγμών πλοίων, που εξυπηρετεί το κρηπίδωμα, διατηρώντας κατά τα λοιπά τα ισχύοντα της εν λόγω απόφασης, όσον αφορά στην ανατολική ζώνη ελιγμών.