Καταγγελία για εξαντλητικά ωράρια εργασίας στο «Aqua Maria»

  • Δευτέρα, 10 Ιουνίου, 2013 - 06:00

Τα ωράρια εργασίας των ναυτικών στο πλοίο «Aqua Maria» καταγγέλλουν ναυτεργατικά σωματεία, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια εργαζομένων, επιβατών και πλοίου.

Με έγγραφη καταγγελία τους προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Λαυρίου και την πλοιοκτήτρια εταιρία ΝΕΛ, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων Ε.Ν. (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), κάνουν λόγο για παραβίαση της διεθνούς σύμβασης 180 που καθορίζει τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των εργαζομένων στα πλοία.

27 λιμάνια - 55 ώρες 

Με βάση το πρόγραμμα δρομολογίων της περιόδου από 31/5 έως και 27/6 το πλοίο αναχωρεί από το λιμάνι του Λαυρίου στις 10 το πρωί της Τρίτης και επιστρέφει στο Λαύριο το απόγευμα της Πέμπτης στις 16.45 έχοντας προσεγγίσει 27 ενδιάμεσα λιμάνια των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα, το πλοίο εκτελεί κυκλικά το ενδοκυκλαδικό δρομολόγιο από Λαύριο για Κέα, Κύθνο, Σύρο, Πάρο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο, Σέριφο, Πάρο, Σύρο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο, Σέριφο, Σύρο, Τήνο, Άνδρο, Τήνο, Σύρο, Κύθνο, Κέα με επιστροφή και παραμονή στο Λαύριο μέχρι το μεσημέρι της επομένης. Σύμφωνα με τις Ενώσεις, η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε και στη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου από 28/6 έως και 9/9, στην οποία προστίθενται και νέα λιμάνια.

Τα ναυτεργατικά σωματεία κάνουν λόγο για εξαντλητικά ωράρια εργασίας που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των ναυτεργατών, των επιβαινόντων και του πλοίου και ζητούν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να μη παραβιάζονται οι ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών.