Λαϊκή Συνέλευση στη Σίφνο για τα προβλήματα στην υγεία και την ακτοπλοΐα

Σήμανε συναγερμός

- Στο “κόκκινο” η υποστελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου- “Ανεπιθύμητο” για το νησί το πλοίο “Άγιος Γεώργιος”

Έκτακτη λαϊκή συνέλευση για την εξεύρεση λύσης στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σίφνου, αλλά και της ανεπαρκούς ακτοπλοϊκής γραμμής που αναμένεται να ταλανίσει ιδιαιτέρως τους κατοίκους κατά τους χειμερινούς μήνες, συγκάλεσε ο δήμος Σίφνου.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ιδρύματος Πρόκου στην Απολλωνία, παρουσία δημοτών, επαγγελματιών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων. Οι συμμετέχοντες έκριναν επιτακτική την ανάγκη για από κοινού συνάντηση της Επιτροπής, που συστάθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και της Επιτροπής Στήριξης του Ιατρείου με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη με στόχο την άμεση στελέχωσή του.

Χωρίς γιατρό από την 1η Νοεμβρίου

Αναφορικά με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της Σίφνου, η συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει το πλοίο “Άγιος Γεώργιος” ανεπιθύμητο στη γραμμή της, εκτιμώντας αφενός ότι δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της και αφετέρου πως αποτελεί δυσφήμιση για το νησί.

Στις ενέργειες της δημοτικής αρχής και την άσκηση πίεσης τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο για την επάνδρωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου αναφέρθηκε στην αρχή της συζήτησης, ο δήμαρχος Ανδρέας Μπαμπούνης.

Όπως σημείωσε, το Ιατρείο βρίσκεται χωρίς ιατρό από την 1η Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα το σύνολο των επισκεπτών του να εξυπηρετείται αποκλειστικά και μόνο από τον Διευθυντή του. “Πρόκειται για έναν ιατρό παθολόγο, 63 ετών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι και βιολογικώς και ανθρωπίνως αδύνατο να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες” , δηλώνει ο κ. Μπαμπούνης στην “Κοινή Γνώμη”, καθιστώντας γνωστό ότι το Ιατρείο δέχεται κατά μέσο όρο περίπου 50 περιστατικά είτε για συνταγογραφήσεις, είτε για εξετάσεις, είτε για έκτακτα.

Τέσσερις κενές οργανικές θέσεις

Σημειώνεται ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή κρίνεται επιβεβλημένη η τοποθέτηση δύο αγροτικών ιατρών, ενός παιδιάτρου και ενός ιατρού γενικής ιατρικής. Παράλληλα, ο δήμαρχος υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ανήκε στην αντιπροσωπεία των αιρετών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου, η οποία πριν από λίγο καιρό έθεσε ενώπιον του υπουργού, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Καθιστά δε γνωστό ότι ο κ. Γεωργιάδης, ανταποκρινόμενες στα αιτήματά τους, προχώρησε ήδη σε τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση της κατάστασης. Όπως εξηγεί, “από την άνοιξη του 2014, θα επανέλθει η υποχρεωτικότητα των αγροτικών ιατρών. Επιπλέον θα δοθούν κίνητρα σε επικουρικούς ιατρούς για τριετή θητεία στα νησιά, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα κατόπιν σχετικής μοριοδότησης να μετατεθούν στην περιοχή της επιλογής τους. Τέλος, οι δήμοι θα αναλαμβάνουν τη διαμονή και τη σίτιση ενός ιατρού ή την πληρωμή αναλώσιμων για το Ιατρείο, αρμοδιότητες, οι οποίες μέχρι τώρα δεν ήταν δική τους ευθύνη”.

Πρόταση για προσφυγή στη δικαιοσύνη

Ωστόσο, ο κ. Μπαμπούνης εκφράζει τον προβληματισμό τόσο του ίδιου όσο και ολόκληρου του νησιού για την κατάσταση που αναμένεται να επικρατήσει στο νησί τους επόμενους τέσσερις μήνες, μέχρι την εφαρμογή των εν λόγω αποφάσεων. “Επειδή σήμερα δεν υπάρχει κάτι επίσημο στο θέμα του παιδιάτρου και του αγροτικού ιατρού και τις τελευταίες 25 ημέρες έχουμε μείνει στα “θα”, αποφασίσαμε μια εκ νέου συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη και τα στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημά μας”. Ο ίδιος κρίνει ως δεδομένο ότι ο Διευθυντής του Ιατρείου δεν θα καταφέρει να αντέξει και να ανταποκριθεί πλήρως στις καθημερινές ανάγκες που θα παρουσιάζονται, εξαιτίας και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι άλλη μία πρόταση της Λαϊκής Συνέλευσης είναι η προσφυγή του δήμου στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσει τα αυτονόητα, ακολουθώντας με αυτό τον τρόπο το πρόσφατο παράδειγμα της Τήνου.

“Το πλοίο “Άγιος Γεώργιος” είναι δυσφήμιση για το νησί μας”

Αναφερόμενος στο θέμα του ακτοπλοϊκού, ο κ. Μπαμπούνης εκτιμά ότι η γραμμή που εξυπηρετεί τη Σίφνο, τη Μήλο και τη Σέριφο είναι η μόνη παραμελημένη γραμμή στις Κυκλάδες. Προσθέτει μάλιστα ότι “από την 1η Οκτωβρίου έχουμε μείνει με το “Άγιος Γεώργιος” ένα πλοίο 41 ετών, κατασκευής του 1972, το οποίο πλέον δε μας εξυπηρετεί”. Όπως εξηγεί, η αναχώρηση του συγκεκριμένου πλοίου καθυστερεί συστηματικά είτε λόγω της διαδικασίας πετρέλευσης, είτε λόγω ελέγχου των απαραίτητων εγγράφων από το λιμεναρχείο, είτε εξαιτίας της μη καταβολής των οφειλών στο ΝΑΤ.

“Κάποιες φορές φτάνει στο νησί μας επτά και οχτώ ώρες αργότερα, θυμίζοντας δηλαδή την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο του '60” αναφέρει χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι “το πλοίο ουσιαστικά αποτελεί δυσφήμιση για το νησί μας”. Καθιστά επίσης γνωστό ότι η Λαϊκή Συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να το κηρύξει ανεπιθύμητο στο νησί, ενώ δημιουργήθηκε μία Επιτροπή Αγώνα, που θα αποφασίσει το είδος και τη μορφή του αγώνα, προκειμένου να βγει το πλοίο εκτός γραμμής.

“Δεν καλύπτονται οι ανάγκες μας”

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι αντίστοιχες αποφάσεις θα ληφθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδες μέσα από αντίστοιχες λαϊκές συνελεύσεις στη Μήλο και τη Σέριφο. “Χρειαζόμαστε ένα ταχύπλοο σύγχρονο και μοντέρνο. Το υπάρχον δεν εξυπηρετεί τα νησιά μας, δεν επαρκεί και προκαλεί φόβο και ανασφάλεια στον κόσμο” σημειώνει ο δήμαρχος. Προσθέτει ακόμα ότι ένα ακόμη πρόβλημα είναι και η καθυστέρηση δημοσιοποίησης των εγκεκριμένων από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών δρομολογίων, γεγονός που οδήγησε τους τρεις δημάρχους να στείλουν πέρυσι το καλοκαίρι εξώδικο στη συγκεκριμένη εταιρεία. “Δεν είναι δυνατόν τον Ιούνιο να μη γνωρίζει ο επισκέπτης ποια είναι τα δρομολόγια για να έρθει στο νησί μας. Έτσι, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά”, τονίζει.

Σίφνος, Μήλος, Σέριφος... μια γροθιά

Καταλήγοντας, κρίνει ότι οι αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων θα έχουν αποτέλεσμα, καθώς είναι η πρώτη φορά που τα τρία νησιά λειτουργούν μαζί, “σαν μία γροθιά”. Όπως αναφέρει “είμαστε πολύ κοντά στο να καταφέρουμε να έχουμε την αρμόζουσα γραμμή, σύγχρονα πλοία που θα βοηθήσουν στην προώθηση και την ανάπτυξη των νησιών μας”. Επιπροσθέτως, επιθυμία της Σίφνου είναι η επαναδρομολόγηση του πλοίου “Αδαμάντιος Κοραής” με την εκτέλεση τεσσάρων δρομολογίων την εβδομάδα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών.

Ετικέτες: