Και η ανακύλωση "καίει" το Δήμο Μυκόνου

Κάτι "βρωμάει" στο νησί των "ανέμων"

  • Το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο ξεπηδά στο κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου.

Μετά το οικονομικό, το ΧΥΤΑ, τώρα σκάει και το θέμα της ανακύκλωσης, το οποίο έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου, ενώ υπάρχουν και τρανταχτές αποδείξεις για το καλοστημένο παιχνίδι που έχει στηθεί με την ανοχή της δημοτικής αρχής.

Συγκεκριμένα, όπως αποδείχθηκε από ελέγχους που έγιναν, τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα της Μυκόνου ταξίδευαν με κοντέινερ στην Ελευσίνα και από εκεί στην χωματερή της Φυλής και όχι στο ΧΥΤΑ του νησιού, ως έπρεπε.

Δηλαδή, ο Δήμος Μυκόνου τα μισά απορρίμματα, τα ανακυκλώσιμα καλύτερα, τα έστελνε στην Αθήνα και τα υπόλοιπα τα διοχέτευε στο ΧΥΤΑ.

Επειδή η Μύκονος είναι ένα νησί που συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία, λόγω του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που δέχεται, θα μπορούσε εάν λειτουργούσε σωστά την ανακύκλωση, να είχε τεράστια οικονομικά οφέλη, κάτι που προφανώς δεν ενδιαφέρει τους δημοτικούς άρχοντες του νησιού.

  • Οι καταγγελίες

Οι πρώτες καταγγελίες για το συγκεκριμένο θέμα, έγιναν στις 14 Ιουνίου από τον Τάσο Κεφαλά, από την πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων και το Χρήστο Χρηστάκη, από την κίνηση πολιτών Ecoeleusis.

Στην πολυσέλιδη επιστολή τους προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, ανέφεραν με γεγονότα τα όσα αποδείχθηκαν εκ των υστέρων.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι η διαχείριση των υλικών συσκευασίας στη Μύκονο γίνεται μέσω των μπλε κάδων και containers συλλογής γυαλιού, στη βάση συμφωνίας του δήμου με την ΕΕΑΑ, που έχει συναφθεί στις 28/8/2008 και έχει διάρκεια 6 χρόνια. Σε αυτήν προσδιορίζεται ότι την ευθύνη της αποκομιδής και της μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων υλικών σε containers την έχει ο δήμος και την ευθύνη της μεταφοράς σε ΚΔΑΥ της Αττικής την έχει η ΕΕΑΑ. Στη σύμβαση αναφέρεται, επίσης, ότι: «το προκύπτον από τη διαλογή υπόλειμμα θα διατίθεται στο ΧΥΤΑ στην Αττική, ως τμήμα του συνολικού υπολείμματος που προκύπτει από τη διαλογή των δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας στο υφιστάμενο ΚΔΑΥ», χωρίς να αναφέρεται σε κάποια οικονομική υποχρέωση του δήμου, έναντι της ΕΕΑΑ ή του ΕΔΣΝΑ (πρώην ΕΣΔΚΝΑ). Η ΕΕΑΑ το δικό της έργο το έχει αναθέσει υπεργολαβικά στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ», που διαχειρίζεται και το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου.

Τόσο ο κ. Κεφαλάς, όσο και ο κ. Χρηστάκης τόνιζαν ότι υπάρχουν διαρκείς και έντονες καταγγελίες πολιτών της Μυκόνου για πλημμελή συγκομιδή των απορριμμάτων και για μη λειτουργία της ανακύκλωσης (με τους μπλε κάδους της ΕΕΑΑ). Καταγγέλλουν επίσης, την ανυπαρξία ξεχωριστής διαλογής των ανακυκλώσιμων, αφού οι μπλε κάδοι στη Μύκονο δέχονται σύμμεικτα απορρίμματα, όπως και οι πράσινοι κάδοι, συλλέγονται από κοινού με αυτούς (στο ίδιο απορριμματοφόρο) και δεν είναι γνωστή καμία άλλη διαδικασία διαλογής - διαχωρισμού των ανακυκλώσιμων. Με την εξαίρεση της συλλογής γυαλιού, που γίνεται μόνο το καλοκαίρι, με containers που τοποθετούνται έξω από μεγάλες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης του νησιού.

Εκείνο όμως που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και συσχετίζεται με το θέμα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, είναι ότι όπως σημειώνουν, η μεταφορά και η μεταφόρτωση σε containers γίνεται στο χώρο του ΧΥΤΑ Μυκόνου, ο οποίος βρίσκεται σε κακή κατάσταση και, μάλλον, αδυνατεί να υποδεχτεί προς ασφαλή ταφή άλλα απορρίμματα, γεγονός που δημιουργεί τις αντικειμενικές προϋποθέσεις για μαζική «εξαγωγή» σύμμεικτων απορριμμάτων.

“Λίγο πριν το Πάσχα και μετά από μια παρατεταμένη «χειμέρια νάρκη», οργανώθηκε μια αποστολή containers, από το λιμάνι της Μυκόνου στο λιμάνι της Ελευσίνας και από κει στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Υποτίθεται ότι μεταφέρθηταν τα ανακυκλώσιμα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι μαρτυρίες, όμως, τόσο από τη Μύκονο, όσο και από την Ελευσίνα, μιλούν για έντονη δυσοσμία και για εικόνα που προσιδιάζει σε σύμμεικτα απορρίμματα και όχι σε ανακυκλώσιμα υλικά. Εντύπωση που συμβαδίζει με την εικόνα της διαχείρισης, όπως την περιγράψαμε προηγουμένως.

στον τοπικό τύπο http://www.koinignomi.gr, όπου δημοσιεύτηκαν δηλώσεις του δημάρχου της Μυκόνου, με τις οποίες αμφισβητούσε «τα πρωτεία» στην ανακύκλωση από το δήμο Σύρου, ένα δήμο με αποδεδειγμένα καλές επιδόσεις στην ανακύκλωση. Έμμεσα, αναγνώρισε μια «αφύσικα» μεγάλη αποστολή υλικών στο ΚΔΑΥ, σαν ανακυκλώσιμων, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματική εικόνα της (μη) λειτουργίας της ανακύκλωσης στο νησί. Τα παραπάνω, εκτός από μια απαράδεκτη λειτουργία του συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων συσκευασιών ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, με ευθύνη της ΕΕΑΑ και του δήμου Μυκόνου, δημιουργούν βάσιμες υποψίες για παράνομη διακίνηση σύμμεικτων απορριμμάτων. Επειδή αντίστοιχες συμβάσεις η ΕΕΑΑ έχει συνάψει με πολλούς ακόμη νησιωτικούς δήμους, όπως τη Σύρο, την Πάρο, τη Νάξο, τη Σαντορίνη κλπ. (συνήθως, με υπεργολάβο της την εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ») και επειδή παρόμοιες καταγγελίες, για λειτουργία των ΚΔΑΥ της Αττικής σαν «πλυντηρίων» σύμμεικτων απορριμμάτων περιοχών εκτός Αττικής, έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, θεωρούμε ότι η περίπτωση της Μυκόνου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σαν μεμονωμένο περιστατικό. Επιβάλλεται να διερευνηθεί συνολικά ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος και να δοθούν πειστικές απαντήσεις”, σημειώνουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους.

Τι απέδειξε ο έλεγχος που διενέργησαν ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής

Αποδεικνύεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι οι συγκεκριμένες καταγγελίες, είχαν και “σάρκα” και “οστά.

Οι ελεγκτές ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής που μετέβησαν μετά από τη καταγγελία στη θέση Καλυμπάκι, περιοχή αρμοδιότητας του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας, διαπίστωσαν τη μεταφορά σκουπιδιών από τη Μύκονο στην Αθήνα.

Η υπόθεση μάλιστα στάθηκε αφορμή για νέους διαξιφισμούς μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού και των συνδικαλιστών της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ειδικότερα, στις 12 Ιουνίου εντοπίστηκαν 16 κοντέινερ με δημοτικά απόβλητα από τη Μύκονο, τα οποία θα στάθμευαν προσωρινά στο λιμάνι της Ελευσίνας και κατόπιν οδηγούνταν σε εταιρεία ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια υπάρχει διαδικασία για μεταφορά απορριμμάτων σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο προκειμένου να διαχωριστούν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Όμως μετά από αυτή τη διαδικασία τα υπόλοιπα απορρίμματα δεν επιστρέφουν στο ΧΥΤΑ της Μυκόνου, αλλά οδηγούνται στη Φυλή.

Η έκθεση αυτοψίας απεστάλη στον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας, που έχει την αρμοδιότητα για την περιοχή, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας, καθώς και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Τονίστηκε ότι θα επιβληθούν σε όλους τους συνυπεύθυνους, όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται στις αρμοδιότητες της Περιφέρεια Αττικής.

Δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο οποίος τόνισε ότι «δεν θα μιλήσω για τη δικαίωση των επιλογών μας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Μας επιβεβαιώνουν τα γεγονότα. Άλλοι μεταφέρουν τα σκουπίδια με κοντέινερ στα κρυφά και εμείς στην Αττική προωθούμε ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Θέλω να τονίσω την έλλειψη παιδείας και αλληλεγγύης στον καίριο αυτόν τομέα. Δεν καταφέρνει μια περιοχή ή ένας φορέας να διαχειριστεί τα σκουπίδια του και αμέσως η λύση είναι να τα ξεφορτωθεί προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Ας μάθουν και οι υπόλοιποι στην χώρα τη δουλειά τους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας αποκτήσουν την παιδεία και την κουλτούρα που απαιτείται, για να καταφέρουν να διαχειριστούν τέτοια σοβαρά προβλήματα, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων».

Θέση για το ζήτημα με τα σκουπίδια της Μυκόνου πήρε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) που διερωτάται «αν υπάρχει σύμβαση του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. με Δήμους εκτός Αττικής, ή με τα Κ.Δ.Α.Υ. που υποδέχονται τα «ανακυκλώσιμα» τους ή με την Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε. για τη διάθεση του υπολείμματος στον Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής».

Επίσης η Ομοσπονδία ρωτά αν «ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. έχει ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση ή «ποιεί τη νήσσαν», όπως έκανε και στο παρελθόν με άλλες περιπτώσεις μεταφοράς απορριμμάτων από την Πελοπόννησο στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής».