Τραγική η κατάσταση για καθαριότητα και λύματα στην αιχμή της τουριστικής σεζόν

Τριτοκοσμικές συνθήκες στη Μύκονο

  • Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Συνεχίζονται -και αυτόν τον μήνα- στη Μύκονο οι επισκέψεις των αρμοδίων προκειμένου να βρουν λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν το «νησί των ανέμων», αμαυρώνοντας την εικόνα του, ακριβώς στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Σε επίσκεψή του το Σαββατοκύριακο ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Πουσσαίος, διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την τραγική κατάσταση που συνεχίζει να επικρατεί στους τομείς της καθαριότητας και των λυμάτων, κάνοντας λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Το νησί είχαν επισκεφθεί τον Ιούλιο τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης όσο και ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης μαζί με τη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, πραγματοποιώντας αυτοψίες και διαπιστώνοντας την τραγική εικόνα της καθαριότητας και του ΧΥΤΑ στο νησί και καλώντας τον Δήμο να επιδείξει μηδενική ανοχή εφαρμόζοντας αυστηρά τον νόμο.

Ωστόσο, κατά την επίσκεψή του στο τουριστικό νησί των Κυκλάδων ο κ. Πουσσαίος διαπίστωσε την αδυναμία του Δήμου Μυκονίων να διαχειριστεί την κρίσιμη κατάσταση, αλλά και την εμφανή ανεπάρκειά του στον τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων, που έχει διαμορφώσει μια αφόρητη κατάσταση για το νησί. Καθόλου θετικές δεν ήταν οι παρατηρήσεις του κ. Πουσσαίου ούτε και για τη διαχείριση της ανακύκλωσης, ενώ χαρακτήρισε τη διαχείριση του ΧΥΤΑ «καταστροφική», με ορατό πλέον τον κίνδυνο απένταξης από το ΕΣΠΑ του έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ

Ο κ. Πουσσαίος, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία παρέστησαν επίσης ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μυκόνου, Βασίλης Μαργάρας, και ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Κουκάς, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως η απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει το νησί εν μέσω θέρους στοιχειοθετεί «τριτοκοσμικές καταστάσεις», τονίζοντας ότι προκειμένου να μην κηρυχθεί ο πλέον τουριστικός προορισμός της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Προς απένταξη το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ

Η δημοτική αρχή Μυκόνου έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια θα σταθεί αρωγός στην επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων, ενώ ο κ. Πουσσαίος πρότεινε μία σειρά μέτρων για την βελτίωση της κατάστασης. Σε ό,τι αφορά στο έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, το οποίο αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο απένταξής του από το ΕΣΠΑ λόγω της σημαντικής καθυστέρησης υλοποίησής του και των περιορισμένων δυνατοτήτων των υπηρεσιών του Δήμου να το ολοκληρώσουν, ο κ. Πουσσαίος πρότεινε τη σύναψη διαβαθμιδικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου, προκειμένου η πρώτη να αναλάβει να υλοποιήσει το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ. Βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η λήψη σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου με την οποία θα εξουσιοδοτείται η δημαρχεύουσα κ. Ειρήνη Γρυπάρη για την υπογραφή της σύμβασης.