Άγρια κόντρα πάνω απ’ τα… απορρίμματα

  • Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2013 - 06:00

Την ίδια ώρα, πάντως, αυστηρή κριτική στην περιφερειακή αρχή ασκούν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της Περιφέρειας, κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, και ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, περιφερειακός σύμβουλος ενότητας Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, τονίζοντας ότι «ανακάλυψε» τα προβλήματα της Μυκόνου με καθυστέρηση τριών ετών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, τα προβλήματα ήταν γνωστά και απαιτούσαν εδώ και καιρό την προσοχή της Περιφέρειας, η οποία, όπως εκτιμούν, τα «ανακάλυψε» όταν πλέον το νησί είχε φθάσει σε αδιέξοδο και μάλιστα στο απόγειο της τουριστικής σεζόν.

Προσβολή για τη Μύκονο

Αναφερόμενοι στην παρουσία και τις προτάσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Πουσσαίου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυκόνου το περασμένο Σάββατο, οι κ.κ. Κόκκινος και Κουκάς, θεωρούν ότι τα αποτελέσματα των συναντήσεων ήταν οριακά και αμφίβολα, λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών, όμως ταυτόχρονα εγκαλούν τον κ. Πουσσαίο για την ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνοντας ότι «είναι ιδιαίτερα προσβλητικό για έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό όπως η Μύκονος, να δυσφημείται με δελτίο τύπου με τον χειρότερο τρόπο, να εκτοξεύονται απειλές για την δημόσια υγεία και να μιλά για τριτοκοσμικές καταστάσεις ο ίδιος ο αρμόδιος και χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων. Ο υπογράφων το δελτίο τύπου κ. Πουσσαίος μάλλον ξέχασε τις δικές του ευθύνες για αυτή την κατάσταση».

Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο και για μειωτική συμπεριφορά του Αντιπεριφερειάρχη απέναντι στον Δήμο, για τον οποίο ανέφερε ότι αδυνατεί να χειριστεί την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Πολιτικά ατοπήματα»

Στην ανακοίνωση του περιφερειακού συνδυασμού «Νέα εποχή για τα νησιά μας» καταγγέλλεται, εκτός των άλλων, ότι ο κ. Κουκάς δεν ενημερώθηκε -ως θα έπρεπε- για την επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη στη Μύκονο, ενώ δεν παρέστη στη σύσκεψη, παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή του ο κ. Πουσσαίος ανάφερε τον κ. Κουκά ως παρόντα, χαρακτηρίζοντάς το «πολιτικό ατόπημα» και «εμπαιγμό» εκ μέρους του, ενώ ως ατόπημα χαρακτηρίζεται και η μη πρόσκληση στη σύσκεψη του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας της Περιφέρειας κ. Χαράλαμπου Κόκκινου, ο οποίος την ίδια ημέρα περιόδευε στο νησί με τον κ. Κουκά.

Οι κ.κ. Κόκκινος και Κουκάς υποστηρίζουν ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις που είχαν καταθέσει για το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και του ΧΥΤΑ Μυκόνου, ενώ διερωτώνται για ποιον λόγο δεν στηρίχθηκαν μέσω των πόρων της Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ τόσο ο Δήμος Μυκόνου όσο και άλλοι Δήμοι που έχουν προβλήματα στην υλοποίηση των έργων.

Ο περιφερειακός συνδυασμός υπογραμμίζει ότι τάσσεται υπέρ κάθε νόμιμης διαδικασίας για την αποκατάσταση ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ, ενώ ζητά την επίσπευση των διαδικασιών από Δήμο και Περιφέρεια για την υλοποίηση του έργου, υπενθυμίζοντας ότι στο νησί της Μυκόνου κατά την περίοδο του Γ ‘ Κ.Π.Σ. διατέθηκαν 59 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων απορροφήθηκαν τα 33 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα εμφανίστηκαν ως πληρωμές για τα πρώτα έτη του ΕΣΠΑ.