Βολές της Ριζοσπαστικής Κίνησης Μήλου στη δημοτική Αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Αντιπαράθεση λόγων – έργων

“Τίποτα το ουσιαστικό δεν έγινε επί δημαρχίας Δαμουλάκη” υποστηρίζουν τα συνυπογράφοντα μέλη - Γ. Δαμουλάκης: Προχωρούμε σε σημαντικά έργα για το περιβάλλον

“Η Μήλος οφείλει να ακολουθήσει τη γενική κίνηση εγκαταλείποντας παρατάξεις και δημάρχους με νοοτροπίες της δεκαετίας του 1950, που άφησαν το νησί στην τριτοκοσμική κατάσταση της διάθεσης των σκουπιδιών σε ένα ρέμα”.

Ο ανωτέρω ισχυρισμός προβάλλει από την πλευρά της Ριζοσπαστικής Κίνησης Μήλου και ειδικότερα από τα μέλη Ελένη Μωραΐτη, Αντώνη Καβαλιέρο και Ηλία Ιωακείμογλου όσον αφορά στην αντιμετώπιση του δημάρχου Μήλου, Γεράσιμου Δαμουλάκη ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί.

Τα τρία μέλη, υπεραμύνονται της άποψης ότι, ο χώρος που συγκεντρώνονται μέχρι σήμερα τα σκουπίδια, έχει μετατραπεί σε “χώρο αυξανόμενης μόλυνσης”, κάτι που όπως προσθέτουν, δεν αρμόζει στα σημερινά δεδομένα, υπό τη σκιά μάλιστα των ευρωπαϊκών απειλών για επιβολή υψηλών προστίμων στην περίπτωση που δήμοι δε συμμορφώνονται με όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.

Απαντώντας σε όσα του καταλογίζουν ο κ. Δαμουλάκης, δηλώνει μέσω της “Κοινής Γνώμης” πως, ο ίδιος “μιλά με έργα και όχι με χαρτιά”, απαριθμώντας παράλληλα, τις σημαντικότερες ενέργειες στις οποίες προχώρησε η δημοτική Αρχή στο συγκεκριμένο πεδίο και δηλώνοντας κατηγορηματικά πως “δεν θα μπει σε αντιπαράθεση”.

Σημειώνεται πως στο δημοσίευμα χρησιμοποιείταιφωτογραφία αρχείου.

“Εκτεθειμένος ο δήμος” ενώ ελλοχεύουν πρόστιμα

Στην έντονη κριτική που ασκούν οι συνυπογράφοντες την ανακοίνωση που εξέδωσαν, σημειώνουν χαρακτηριστικά πως, “τίποτα το ουσιαστικό δεν έγινε στο πεδίο της διαχείρισης των απορριμμάτων από τη δημαρχία Δαμουλάκη. Ούτε το 2010 υπήρχε Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη Μήλο όταν ανέλαβε ο κ.Δαμουλάκης τη δημαρχία, ούτε σήμερα υπάρχει” με αποτέλεσμα “το νησί να εξακολουθεί να ρίχνει τα σκουπίδια του σε μία τοποθεσία της ανατολικής Μήλου που μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο αυξανόμενης μόλυνσης”.

Οι ίδιοι, υπογραμμίζουν ακόμη, ότι πανελλαδικά “φτάνει στο τέλος της, η εποχή της ανεξέλεγκτης διάθεσης των σκουπιδιών σε ρέματα, χωματερές και παλιά νταμάρια” καθώς διαχρονικά έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. “Η ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών αποβλήτων εκτός από περιβαλλοντικά επιζήμια είναι και παράνομη και η μη συμμόρφωση μέχρι τώρα αφήνει έκθετο το δήμο Μήλου σε επιβολή πολύ μεγάλων και άμεσα καταβλητέων χρηματικών προστίμων” τονίζουν κατηγορηματικά, λέγοντας ότι είναι αναγκαία η αναζήτηση μίας λύσης.

 

Κατά, στην επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων

Ενώπιον του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί η κυβέρνηση “προχωρά με επείγουσες διαδικασίες το σχέδιο για την κατασκευή και εκμετάλλευση μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων”. Για τη Ριζοσπαστική Κίνηση Μήλου, η συγκεκριμένη πρόταση, αποτελεί λύση “ιδιαίτερα ακριβή που παράγει επικίνδυνα απόβλητα (τέφρα)”, συνέπεια που τα μέλη υποστηρίζουν ότι, “Όσοι ζούμε στη Μήλο, έχουμε έναν λόγο παραπάνω να απορρίπτουμε την επιλογή της καύσης των απορριμμάτων σε σύμμεικτη μορφή, όχι μόνο για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω αλλά και επειδή πρόκειται για μεγάλο μέγεθος εγκαταστάσεων που δεν αντιστοιχούν στην κλίμακα του νησιού μας, ούτε από περιβαλλοντική άποψη, ούτε εξάλλου από οικονομική άποψη”. Άλλωστε, ισχυρίζονται πως σε μία τέτοια εκδοχή που τυχόν επέλεγε η δημοτική Αρχή, “το επιπλέον κόστος” που θα προέκυπτε, “θα το πλήρωνε ο τελικός καταναλωτής, δηλαδή τα νοικοκυριά”.

Πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή

Πρόταση της συγκεκριμένης κίνησης, αποτελεί ένα “σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για τη Μήλο” που περιλαμβάνει “πολιτικές πρόληψης, μείωσης των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο τελικό στάδιο που θα αφορά ένα σχετικά μικρό ποσοστό του αρχικού όγκου των σκουπιδιών”.

Συγκεκριμένα, προτείνουν τη διαλογή στην πηγή (νοικοκυριά, καταστήματα, ξενοδοχεία, σχολεία, δημόσιοι χώροι) που αποδίδει μεγαλύτερης αξίας ανακτώμενα προϊόντα, ελαχιστοποιεί τους κινδύνους επιμόλυνσης και περιβαλλοντικών επεισοδίων, μειώνει το κόστος κατασκευής και διαχείρισης, και δημιουργεί περισσότερες θέσεις απασχόλησης, ενώ προτείνουν την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης σε οικιακό, επιχειρησιακό και δημοτικό επίπεδο καθώς επίσης και τη διαλογή γυαλιού, αλουμινίου, πλαστικού και χαρτιού με την υποχρεωτική συμμετοχή των δημοσίων υπηρεσιών, των επιχειρήσεων και των σχολείων αλλά και τη χρήση των τεσσάρων κάδων σε μεγάλο αριθμό σημείων συλλογής που θα είναι εύκολα προσβάσιμα στους πολίτες.

Σημειώνουν δε, πως όποιες εγκαταστάσεις απαιτηθούν, “θα είναι μικρού μεγέθους, χαμηλής όχλησης, απλού μηχανολογικού εξοπλισμού, θα αυξήσουν την απασχόληση και θα είναι εύκολα διαχειρίσιμες από τις υπηρεσίες του δήμου” ενώ “θα υπόκεινται στον έλεγχο των πολιτών” και παράλληλα, “θα μπορούν να γίνουν σε χώρους που είναι σήμερα αχρησιμοποίητοι ή εγκαταλελειμμένοι”.

 
“Να καταπολεμήσουμε παλαιές νοοτροπίες”

Επιπρόσθετα, στην ενημέρωση που παρέχουν προς τους πολίτες, υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα θα λυνόταν μόνον αν άλλαζε “ηνία” η δημοτική Αρχή. Από τη δική τους πλευρά, εξηγούν ότι θα προωθούσαν τα προαναφερόμενα, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός “σύγχρονου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων για τη Μήλο”, καθώς “Είναι ένα σχέδιο που απαιτεί τη συμμετοχή των πολιτών για την προώθηση αλλαγών σε όφελος της κοινωνίας” προσθέτοντας πως, πρωτίστως, “θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την ιδέα ότι το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν είναι οξύ, τόσο από οικονομική, όσο και από περιβαλλοντική άποψη”. Τέλος, διευκρινίζουν πως, “η προηγούμενη δημοτική αρχή συντήρησε την άγνοια που υπάρχει στο νησί σχετικά με το μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος που συνεπάγεται η ανορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, και αυτό πρέπει τώρα να το ανατρέψουμε”.

Σημαντικά περιβαλλοντικά έργα

Ο δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, ως απάντηση στα ανωτέρω δηλώνει αρχικά πως, “Εμείς δε μιλάμε με χαρτιά αλλά με πράξεις”, επεξηγώντας στη συνέχεια ότι, “Ο δήμος της Μήλου από την τελευταία Παρασκευή του 2013 έχει διαχειριστική επάρκεια και μπορεί να εκτελέσει το έργο της αποκατάστασης ΧΑΔΑ καθώς και συνοδών έργων προς αυτό” που αποτελεί “σημαντικό έργο περιβάλλοντος”. Παράλληλα, ο κ. Δαμουλάκης, επισημαίνει ότι στις 23 του περασμένου μήνα “ως δημοτική Αρχή υπογράψαμε συμφωνία με την ελληνική εταιρεία ανακύκλωσης ώστε να προμηθευτούμε ένα όχημα και 200 κάδους ανακύκλωσης απορριμμάτων, καθώς και δύο κοντέινερ”, ενώ τόνισε, όσον αφορά στη δημιουργία ΧΥΤΑ για το νησί, ότι είναι ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και υπάρχει ήδη προέγκριση δημοπράτησης. Επιπρόσθετα, χθες γνωστοποιήθηκε στον ίδιο, σύμφωνα με όσα τόνισε πως δόθηκε η έγκριση από το Πράσινο Ταμείο να διατεθούν κάδοι που θα υπογειοποιηθούν σε τουριστικά σημεία του νησιού.

Κληθείς να παραχωρήσει το σχόλιό του ως προς τον ισχυρισμό των τριών μελών της Ριζοσπαστικής Κίνησης για τη Μήλο, ότι ο χώρος που συγκεντρώνεται σήμερα το σύνολο των απορριμμάτων, έχει μετατραπεί σε “χώρο αυξανόμενης μόλυνσης”, ο κ. Δαμουλάκης δήλωσε, “Ο χώρος που μεταφέρουμε τα σκουπίδια έχει οριοθετηθεί με συρματόπλεγμα και καθημερινά βάζουμε χώμα. Να πάρουν φωτογραφίες σήμερα αν θέλουν, να μας πουν αν ισχύουν όσα υποστηρίζουν”.

Εν κατακλείδι, σε όσα υπογραμμίζουν τα τρία μέλη αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, στην οποία χρεώνουν αναποτελεσματικότητα, αναφέροντας ταυτόχρονα, ότι λύση θα δοθεί μόνο με την ανάδειξη νέας δημοτικής Αρχής, ο κ. Δαμουλάκης, απαντά, “Όταν κάποιος είναι υποψήφιος μπορεί να λέει ότι θέλει και μάλιστα ακούγονται “ευχάριστα” γιατί κάποιοι είναι άνθρωποι που δε ζουν στη Μήλο. Δεν πρόκειται να μπω σε αντιπαράθεση με κανέναν”, δηλώνει καταλήγοντας.