Στα “χαρακώματα” για την επανεκκίνηση της ανακύκλωσης στη Μύκονο

Καταγγελία για ιδιωτικοποίηση του συστήματος

Για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του συστήματος ανακύκλωσης καταγγέλλει τον Δήμο Μυκόνου ο αστικός συνεταιρισμός ΜοίκοΝΟΣ, με αφορμή την απόφαση επανεκκίνησης της συλλογής των ανακτώμενων υλικών με τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό, χωρίς η διαλογή να πραγματοποιείται στην πηγή.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου 2014, το δημοτικό συμβούλιο εξέτασε μεταξύ άλλων και την επανεκκίνηση του έργου της ανακύκλωσης στον δήμο, σε συνέχεια συνάντηση που είχε η Δημαρχεύουσα Ειρήνη Γρυπάρη στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης με στελέχη του ΕΟΑΝ και της ΕΑΑΑ.

Κατά την εξέταση του θέματος αναπτύχθηκαν δύο σενάρια, με την προϋπόθεση τόσο από την πλευρά της κ. Γρυπάρη, όσο και της Υπηρεσίας Καθαριότητας ότι θα συνεχίσει ο Δήμος τη συνεργασία του με την ΕΕΑΑ, η οποία έχει διακοπεί από το 2013, με ευθύνη και των δύο πλευρών, τροποποιώντας κάποιους από τους όρους της υπάρχουσας σύμβασης.

Όπως αναφέρει σε σχετική απάντησή της προς τον αστικό συνεταιρισμό η δημοτική σύμβουλος Άννα Καμμή, η σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΕΕΑΑ είναι σε ισχύ έως τον Αύγουστο του 2014, παρά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι συμβατικές υποχρεώσεις και το έργο της ανακύκλωσης δεν υλοποιήθηκε ποτέ όπως θα έπρεπε.

Συνεργασία  εργολάβου/ιδιώτη με τον Δήμο Μυκόνου

Τα δύο σενάρια που κατατέθηκαν από την Υπηρεσία Καθαριότητας προς εξέταση ήταν πρώτον, να επιλέξει ο δήμος τον εργολάβο/ιδιώτη που θα συνεργαστεί μαζί του για το έργο της ανακύκλωσης, διατηρώντας πάντα τη σύμβαση με την ΕΕΑΑ, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της και δεύτερον, να επιλέξει η ΕΕΑΑ τον εργολάβο/ιδιώτη που θα συνεργαστεί μαζί του για το έργο της ανακύκλωσης, εφόσον αυτός πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει το ΣΣΕΔ.

Σύμφωνα με την κ. Καμμή, “το σενάριο β' ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ, θέλοντας έτσι να βγάλει την ευθύνη από τον Δήμο για τον τρόπο διαχείρισης αυτού του σοβαρού ζητήματος και μεταθέτοντας την ευθύνη στην ΕΕΑΑ”. Οι δύο σύμβουλοι, οι οποίοι δεν υπερψήφισαν αυτό το σενάριο ήταν ο Αντώνης Κουσαθανάς και η κ. Καμμή.

Στην καταγγελία του, ο αστικός συνεταιρισμός τονίζει ότι η δημοτική αρχή έκανε επίσης λόγο για την παρεμβολή ενός τοπικού ιδιωτικού κέντρου, στο οποίο θα οδηγείται το περιεχόμενο των μπλε κάδων, αφήνοντας να εννοηθεί στην εισήγησή της, ότι η παραπάνω είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που πρότεινε ο Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Πρόταση συνεργασίας δήμου  με τον αστικό συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ

Από την άλλη, ο Συνεταιρισμός καθιστά γνωστό ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, με έγγραφό του προς το Δήμο Μυκόνου, παραδέχεται δημοσίως, για πρώτη φορά, ότι η ανακύκλωση στο νησί δεν λειτουργεί σωστά, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της διαλογής στην πηγή ως την προσφορότερη μέθοδο ανακύκλωσης, σε αντίθεση με την απόφαση του Δήμου Μυκόνου.

Στο τέλος, δε, του συγκεκριμένου εγγράφου γίνεται ειδική μνεία στο Συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ με την επισήμανση ότι ‘‘χρήσιμη θα ήταν η συνεργασία του Δήμου με τον Αστικό Συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ, φορέα που εκτελεί δράσεις ανακύκλωσης στο διάστημα που διεκόπη η δραστηριότητα του Δήμου,προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες προς το κοινό όφελος’’.

Όπως σημειώνει, “ενώ επίσημοι φορείς όπως ο ΕΟΑΝ και η ΕΕΑΑ αναγνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος και προτρέπουν το Δήμο να συνεργαστεί με το συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυκόνου στρουθοκαμηλίζει, αποφασίζει την επιστροφή σε ένα αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης της ανακύκλωσης, αποποιείται τις ευθύνες του και προσπαθεί να φορτώσει τις επιλογές του σε άλλους, προτείνοντας η ΕΕΑΑ να συμφωνήσει με κάποιο ιδιωτικό ΚΔΑΥ”.

Προσθέτει μάλιστα ότι ενώ ο δήμος θα έπρεπε να υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της ανακύκλωσης, την ωθεί προς την ιδιωτικοποίησή της,αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο συνεργασίας του δήμου με τον συνεταιρισμό ΜοίκοΝΟΣ, ο οποίος διαθέτει χρήσιμη εμπειρία, αλλά και “τεχνογνωσία”.

Καταλήγοντας, ο συνεταιρισμός καλεί τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία για το συγκεκριμένο ζήτημα να τοποθετηθούν δημοσίως, καθώς και τις δημοτικές παρατάξεις να πάρουν θέση για τη συγκεκριμένη απόφαση, στηρίζοντας έμπρακτα την κοινή προσπάθεια των κατοίκων του νησιού για μία ολοκληρωμένη διαχείριση της ανακύκλωσης στη Μύκονο.

Ά. Καμμή: “Η ΚΕΠΟΜ υπερασπίζεται  τον δημόσιο χαρακτήρα  της ανακύκλωσης”

Από την πλευρά της, η μόνη δημοτική σύμβουλος που απάντησε στην καταγγελία του συνεταιρισμού ήταν η κ. Καμμή, η οποία σημείωσε πως η ΚΕΠΟΜ υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θεωρεί ότι φορέας διαχείρισης πρέπει να είναι ο Δήμος της Μυκόνου”. Δεν δίστασε μάλιστα να τονίσει ότι “ο Δήμος κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση αφού με παράνομες πράξεις και απoκρύψεις οδηγείται σε μια πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης αυτής”. Έκρινε επίσης ότι “η ΕΕΑΑ έχει ευθύνες για την μέχρι σήμερα αποτυχία της Ανακύκλωσης στην Μύκονο” και πως η ΚΕΠΟΜ “την αποδέχεται ως το μόνο εξουσιοδοτημένο σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών μέσω του οποίου οι συμβαλλόμενοι Δήμοι μπορούν να χρηματοδοτούνται με το τέλος ανακυκλώσιμων, το οποίο σύστημα οφείλει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του και να ελέγχεται από τον Δήμο”.

Ως εκ τούτου, έκρινε απαραίτητη τη συνεργασία του Δήμου με τον ΜΟΙΚΟΝΟΣ, λέγοντας ότι αυτή θα ανοίξει τον δρόμο α) για εκμετάλλευση των ανακυκλώσιμων ως εμπορεύσιμων προϊόντων που το κέρδος θα μένει στο νησί και β)για χρηματοδότηση του Δήμου μέσω της ΕΕΑΑ ( όσο αυτή παραμένει ο μοναδικός πιστοποιημένος φορέας) για τον όγκο των ανακυκλώσιμων που θα παράγονται.

<