Ο Πολιτισμός "θύμα" των αντιπαραθέσεων στη Νάξο

Σκληρό ροκ

Ένα χρόνο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ήδη στη Νάξο ξεκίνησαν τα χτυπήματα κάτω από το “τραπέζι”, με θύμα...τον “πολιτισμό”. Μετά από πολλά χρόνια, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού έκοψε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ), με το αιτιολογικό, ότι δεν ενέκρινε τη θεματολογία της. Όμως οι κακές οι “γλώσσες” αναφέρουν ότι πίσω από το κόψιμο της εκδήλωσης, υπάρχουν άλλα αίτια και συγκεκριμένα η πιθανή υποψηφιότητα στο Δήμο Νάξου του προέδρου της Ο.ΝΑ.Σ, Νίκου Μαϊτού.

Για το θέμα αυτό μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Μαϊτός, ο οποίος μίλησε και εκείνος για αυτά που αναφέρουν οι κακές “γλώσσες”, αλλά και για τις επαφές που έχουν γίνει για μια πιθανή υποψηφιότητα στο Δήμο.

  • Δεν εγκρίθηκε η θεματολογία της
  • Εκτός των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Νάξου για το φετινό καλοκαίρι, βγαίνει η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, έπειτα από απόφαση του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου. Ο συγκεκριμένος Οργανισμός δεν ενέκρινε την εκδήλωση της Ο.ΝΑ.Σ, όπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά.

    Πάντως, όπως σημειώνει ο Οργανισμός, αυτή η ενέργεια έρχεται ως συνέχεια σειράς ενεργειών του Δήμου το τελευταίο διάστημα, ενεργειών που, σε θεσμικό επίπεδο, δεν μπορεί να δοθεί εξήγηση.

    Η Ο.ΝΑ.Σ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί, καταθέτοντας προς το Δήμο, αλλά και τον Πολιτιστικό Οργανισμό, σειρά ερωτημάτων.

    “Ενημερώνουμε τους συμπατριώτες μας, ότι μετά από τρία χρόνια συνεχούς παρουσίας στη καλοκαιρινή Νάξο μας, με μια κορυφαία εκδήλωση, που συνήθως αποτελούσε το πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού και έβγαζε το νησί πολιτιστικά και εκτός των στενών του ορίων, φέτος δε θα πραγματοποιηθεί κάτι παρόμοιο, παρότι η Ομοσπονδία έχει δουλέψει για έξι μήνες και έχει έτοιμη μια τέτοια εκδήλωση, διότι “η θεματολογία της δεν εγκρίθηκε” από τον ελεγχόμενο από το Δήμο, Νομικό Πρόσωπο. Η παραπάνω ενέργεια έρχεται ως συνέχεια σειράς ενεργειών του Δήμου το τελευταίο διάστημα, (μη πρόσκληση της ΟΝΑΣ εκτός μίας φοράς στις συναντήσεις για το Νοσοκομείο στην Αθήνα, μη αποδοχή της πρότασης της για συμμετοχή στην επιτροπή για το σμυριδικό, μη συμμετοχή της μετά από χρόνια στη οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου “Η Νάξος δια μέσου των αιώνων”), για την οποία θεσμικά, δεν μπορούμε να δώσουμε κάποια εξήγηση”.

    Ενημερώθηκαν από τρίτα πρόσωπα
    Στη συνεχεία, η Ο.ΝΑ.Σ αναφέρει ότι ενημερώθηκαν από τρίτα πρόσωπα για τη μη συμμετοχή τους στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, αλλά και ότι τους ζητήθηκε να μπουν ως συνδιοργανωτές σε μία άλλη εκδήλωση, προκειμένου να μη πάει χαμένο το ποσό που είχε δεσμευτεί στον προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου. “Ενημερωθήκαμε από τρίτα πρόσωπα - εκπροσώπους φορέων, ότι υπάρχει άλλη εκδήλωση με ποιητικό περιεχόμενο, με Νάξιους ηθοποιούς και τόπο διοργάνωσής της την Απείρανθο. Μας ζητήθηκε να είμαστε τυπικά συνδιοργανωτές της, για να χρησιμοποιηθεί το ποσόν που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του ΝΠ και ήταν ήδη δεσμευμένο. Επειδή η Ομοσπονδία σκέπτεται και αποφασίζει και στο παρόν και στο μέλλον μόνο θεσμικά και επειδή κάθε καλή πρωτοβουλία, όπως η παραπάνω θα μας βρίσκει αρωγούς, το ΔΣ της αποφάσισε έστω και τυπικά ή και για εξυπηρέτηση “τεχνικών λόγων” που έχουν σχέση με την εκταμίευση του ποσού που έχει προβλεφθεί από το ΝΠ, να κάνει δεκτή τη συμμετοχή της ως συνδιοργανωτής”.

    Και η Ομοσπονδία κλείνοντας δηλώνει ότι θα συνεχίζει ως θεσμός να έχει απλωμένο το χέρι της συνεργασίας, προς κάθε φορέας του νησιού που με οποιονδήποτε τρόπο δρα άμεσα ή έμμεσα για τα συμφέροντα του νησιού.
    “Τα πάντα είναι ανοιχτά”

    Επίσημη αιτιολογία για την απένταξη της πρότασης της Ο.ΝΑ.Σ δεν υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Μαϊτό, ο οποίος δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ότι “οι κακές οι γλώσσες αναφέρουν ότι αιτία είναι η δική μου υποψηφιότητα στο Δήμο”.

    Στην ερώτηση εάν έχει εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή του να κατέβει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τόνισε ότι “ανοιχτά όχι. Υπάρχει μία κινητικότητα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι μου με έχουν προτείνει και εγώ δεν κρύβω ότι έχω έρθει σε επαφή με κάποιους και έχουμε συζητήσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο. Εν πάση περιπτώσει τα πάντα είναι ανοιχτά”.

    Όπως ανέφερε η συγκεκριμένη εκδήλωση που δεν έγινε δεκτή δεν μπορεί να διεξαχθεί, αφού δεν υπάρχει η χρηματοδότηση του Δήμου. “Έχει ένα μεγάλο κόστος και δεν σου επιτρέπει και η εποχή να απευθυνθείς σε ιδιώτες για να βρεις χορηγούς. Αυτές οι εκδηλώσεις σε εμάς στοιχίζουν 10-12 χιλιάδες ευρώ. Εάν δεν έχεις εξασφαλίσει τουλάχιστον το μισό ποσό της χρηματοδότησης, είναι δύσκολο μετά να απευθυνθείς σε άλλους φορείς για να βρεις το υπόλοιπο ποσό”.