Καμία αλλαγή στην ημερομηνία έναρξης του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού

Εντείνεται η αγωνία των τοπικών επιχειρήσεων

Αόριστη η απάντηση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση

Παραμένουν, ως έχουν, οι υπουργικές αποφάσεις περί έναρξης του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού την 1η Σεπτεμβρίου 2013, αφού παρά τα συνεχή αιτήματα επιχειρηματιών για αλλαγή της ανωτέρω ημερομηνίας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν έδωσε ουσιαστική απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο, Βουλευτής Κυκλάδων Νικόλαος Συρμαλένιος, κατέθεσε αναφορά το έγγραφο των συλλόγων ενοικιαζόμενων δωματίων και τουριστικών καταλυμάτων Πάρου - Αντιπάρου “Ο Ποσειδώνας”, “Μαντώ Μαυρογένους” και “Ο Φιλόξενος Δίας”, σχετικά με την αλλαγή ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού.

Σχεδόν χαμένη η θερινή τουριστική περίοδος

Στην επιστολή τους, οι σύλλογοι είχαν αντιπροτείνει να αλλαχθεί η ημερομηνία έναρξης του προγράμματος και να ξεκινά από τέλος Ιουνίου ή από 1η Ιουλίου 2013, προκειμένου να μη χαθεί έτσι η φετινή θερινή τουριστική περίοδος. Επεσήμαναν μάλιστα πως όταν υλοποιήθηκε αντίστοιχο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΓΑ με ημερομηνία έναρξης τον Σεπτέμβριο, οι επιχειρηματίες δήλωσαν μεν συμμετοχή αλλά δεν είδαν τα καταλύματά τους να γεμίζουν, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους κοινωνικούς τουρίστες.

Ειδικότερα, σημείωσαν πως “τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα στην Πάρο που συμμετείχαν σε προηγούμενα προγράμματα ήταν 37 πέραν των Ξενοδοχείων, τα οποία με την συμμετοχή τους αυτή βοηθούσαν σημαντικά στην οικονομία του νησιού”. Πρόσθεσαν δε ότι η λειτουργία των καταλυμάτων είναι εποχιακή, το αργότερο μέχρι της 30/9/2013, διότι οι πελάτες που επιλέγουν το νησί, το επισκέπτονται κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι για την θάλασσα.

Διευκρινίστηκε επίσης ότι “οι κοινωνικοί τουρίστες είναι εργαζόμενοι σε εργοστάσια και καταστήματα. Σημαντικός αριθμός από αυτούς είναι οικογενειάρχες με παιδιά που από το Σεπτέμβριο αρχίζουν τα σχολεία. Με ημερομηνία έναρξης του προγράμματος 1η Σεπτεμβρίου 2013 ουσιαστικά αποκλείονται τα καταλύματα που βρίσκονται στη Πάρο καθώς και στα αλλά Κυκλαδονήσια”.

Σημαντικό “στήριγμα” για την τοπική οικονομία

Καταλήγοντας, τόνισαν ότι “οι οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, λόγω χαρατσιού της ΔΕΗ και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας είναι μεγάλες”. Για τους λόγους αυτούς, ζήτησαν να ξεκινήσει το πρόγραμμα από τον Ιούνιο του 2013 για να μην χαθεί η σεζόν, εκτιμώντας πως θα ήταν σημαντική οικονομική βοήθεια για τα καταλύματα που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αλλά και στο ευρύτερο φάσμα επαγγελμάτων και εργαζομένων του νησιού.

ΚΥΑ αναφορικά με την κατάρτιση του προγράμματος

Στην απάντησή του, ο κ. Βρούτσης κατέστησε γνωστό ότι μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, συμπεριλήφθηκε μεταξύ άλλων στους σκοπούς του ΟΑΕΔ, η πνευματική πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειακών αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της ψυχαγωγίας των τέκνων αυτού.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ¨οι συγκεκριμένοι κοινωνικοί σκοποί, εξειδικεύονται με αποφάσεις του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι οποίες εκδίδονται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ. Με τις ίδιες ή όμοιες αποφάσεις ρυθμίζονται και τα θέματα που αφορούν τον τρόπο κατανομής και καταβολής των χρηματικών ποσών και τη διαδικασία πιστοποίησης της εκτέλεσης των δαπανών, ενόψει της επίτευξης των οριζόμενων κοινωνικών σκοπών”.

Εν κατακλείδι, διασαφήνισε πως “βρίσκεται ήδη προς επεξεργασία στο Υπουργείο Εργασίας, ΚΥΑ αναφορικά με την κατάρτιση προγράμματος επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού”.

Ως εκ τούτου, μέχρι σήμερα δεν παρατηρείται καμία πρόθεση αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος, με αποτέλεσμα να θεωρείται ακόμα αμφισβητήσιμη η ανταπόκριση του κόσμου, δεδομένου ότι η εποχικότητα των νησιωτικών τουριστικών καταλυμάτων, σε συνδυασμό με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφήνει εκτός προγράμματος τα νησιά. Ωστόσο, η ενδεχόμενη αποτυχία του προγράμματος θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στις επιχειρήσεις των νησιών και γενικότερα στην τοπική αγορά, για τις οποίες ο κοινωνικός τουρισμός αποτελεί μία σημαντική πηγή εσόδων.