Συνέντευξη της Δημάρχου Μυκόνου Ε. Γρυπάρη

Με απλότητα και χωρίς αυτοπροβολή

Η νέα Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Ειρήνη Γρυπάρη, που από τη θέση της αντιδημάρχου βρέθηκε στη δημαρχία του νησιού, αναλαμβάνοντας τα νέα της καθήκοντα μετά την παύση του νυν Δημάρχου, ο οποίος φαίνεται να εμπλέκεται, μαζί με άλλους πρώην αλλά και εν ενεργεία αυτοδιοικητικούς, στο γνωστό οικονομικό σκάνδαλο.

Μια γυναίκα, γέννημα θρέμμα της Μυκόνου, με απλοϊκό αλλά άμεσο λόγο, που συνδυάζει την απλότητα με τον δυναμισμό, χωρίς περγαμηνές και με μόνο εφόδιο το πείσμα και τη θέληση της, πασχίζει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη Μύκονο, να «τρέξει» λιμνάζοντα προβλήματα του νησιού, όσο κι αν δέχεται πόλεμο πανταχόθεν.

Στην διεκπεραίωση των δημαρχιακών της καθηκόντων εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτική ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα, καθώς για ότι της προτείνεται να γίνει απαντά θετικά, αν ο νόμος την καλύπτει, ενώ εμφανίζεται κατηγορηματικά αρνητική όπου δεν έχει κάλυψη.

Με τον Δήμο να βρίσκεται μέσα στη δίνη ενός οικονομικού σκανδάλου, με εμπλεκόμενους πολλούς αυτοδιοικητικούς, πόσο δύσκολη είναι η θητεία στο Δημαρχιακό θώκο;

Πάρα πολύ δύσκολη η θητεία μου, καθώς αν είχαμε ένα Δήμο χωρίς προβλήματα όλα θα ήταν πολύ καλά, αλλά με τα γνωστά προβλήματα, η κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ δύσκολη. Δεν βλέπω τη θέση μου πολιτική θέλω το καλό του τόπου. Έτυχε να ασκώ αυτό το καθήκον τώρα που με κάλεσε η πολιτεία.

Αν και βρίσκεστε 10 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, πως επιλεγήκατε για να αντικαταστήσετε τον παυθέντα Δήμαρχο και πόσο σας βαραίνει ο απόηχος τους σκανδάλου;

Με όρισε η αποκεντρωμένη με 412 καθαρές ψήφους που είχα, καθώς ήμουν αντιδήμαρχος επί Χ. Βερώνη, ο οποίος και με πρότεινε τον Οκτώβριο του 2002 και ανέλαβα τελικά από το 2003.

Λυπάμαι γι’ αυτό το γεγονός, που βαραίνει πρόσωπα της αυτοδιοίκησης που κατηγορούνται για απιστία, όμως έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη για να ξεκαθαρίσει το θέμα και αυτοί που έφταιξαν θα πληρώσουν. Όλα έχουν πάρει το δρόμο τους και η αλήθεια θα φανεί. Επιπλέον αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι όλο το τελευταίο διάστημα η Μύκονος ακούγεται για αυτό το αρνητικό γεγονός.

Για ένα πρόσωπο σαν κι εσάς, πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση τόσο σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τη Μύκονο, όπως ο ΧΥΤΑ και γενικά η διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι και η μεγάλη πληγή του νησιού;

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν γίνει αρκετά πράγματα σε σχέση με τον ΧΥΤΑ, όμως και η πιο έμπειρη Δήμαρχος να ήμουν δεν θα τα είχα καταφέρει γιατί δεν έχω μαγικό ραβδάκι. Δεν θέλω να προδώσω κανένα Μυκονιάτη. Πάντως υπάρχει βελτίωση της κατάστασης της καθαριότητας που ταλαιπωρούσε το νησί. Για την αναμόρφωση, επισκευές και συντήρηση του ΧΥΤΑ 360.000 ευρώ, βάση προϋπολογισμού, 90.000 ευρώ για τις σχετικές οικονομικοτεχνικές μελέτες και 240.000 ευρώ για την ιδιωτική διαχείριση του ΧΥΤΑ εν αναμονή του διαγωνισμού. Με εμπιστεύθηκαν και πρέπει να προχωρήσω. Οι δυσκολίες υπάρχουν και πρέπει να τις αντιμετωπίσω με σοβαρότητα και σταθερότητα.

Μια απάντηση στους επικριτές σας και σε όλους όσοι θέλουν να δηλώνουν ότι ήσασταν ανέτοιμη για αυτή τη θέση.

Αγαπώ εδώ τους ανθρώπους και θα ήθελα όλοι να είναι δίπλα μου, καθώς κλήθηκα να λύσω προβλήματα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο όπως είναι η καλοκαιρινή. Έργα έχουν γίνει τα οποία δεν έχω πει ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί δεν μ’ ενδιαφέρει η αυτοπροβολή. Δεν ξέρω αν ήμουν έτοιμη ή όχι αλλά δέχτηκα γιατί δεν ήθελα να μείνει εν κενώ το νησί το καλοκαίρι διότι η περίοδος αυτή για μας πολύ φορτωμένη. Για μένα ζητούμενο ήταν να το κρατήσω όρθιο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο γιατί το σέβομαι και το αγαπάω. Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για αυτό τον Δήμο. Και να μην είχα εκλεγεί θα στήριζα τους γύρω μου.

Πόσο αυξημένο ήταν φέτος το τουριστικό ρεύμα στο νησί;

Φέτος δεχτήκαμε περίπου 2 εκ. άτομα, δηλαδή 255 αύξηση. Οι αυξήσεις φέτος κινήθηκαν με γενικά νούμερα κατά προσέγγιση, επιπλέον πτήσεις charters 34%, οι προσεγγίσεις των πλοίων της ακτοπλοΐας στο 30% και τα κρουαζιερόπλοια αύξηση περίπου 25%.

Από την ανάληψη των καθηκόντων σας και μετά, πολλά ακούστηκαν όσον αφορά στην επαγγελματική απασχόληση του συζύγου σας, στολίζοντας σας με τον επιεική χαρακτηρισμό «μανάβισσα» αλλά και άλλους βαρύτερους.

Δεν με ενοχλεί που με λένε μανάβισσα. Ναι έχουμε δύο θερμοκήπια και πουλάμε τα προϊόντα μας στο λιμάνι. Θεωρώ ότι η δουλειά δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι η κλεψιά και η ανηθικότητα. Εγώ είμαι καθαρή. Με τον σύζυγο μου, μέσα σε 31 χρόνια γάμου κάναμε μια περιουσία με τη σκληρή δουλειά μας και ζούμε αξιοπρεπώς, χωρίς να κλέψουμε κανένα. Ο σύντροφος μου με στηρίζει και αυτό που και οι δύο θελήσαμε να μάθουμε στα παιδιά μας είναι ότι η μόρφωση είναι η περιουσία σας. Αυτό που τους λέμε είναι ότι όσα λεφτά και να ‘χετε μπορεί να τα χάσετε, τη μόρφωση σας δεν μπορεί να σας την πάρει κανείς.

Οι εκλογές είναι μπροστά. Η θητεία σας αυτή, με τις τόσες αντιξοότητες, αποτελεί θετικό έναυσμα ή αποτρεπτικό στοιχείο για να ξανασχοληθείτε με τα κοινά;

Δεν έχω βλέψεις για τις επόμενες εκλογές. Για να είμαι ειλικρινής αυτή την ώρα δεν το σκέφτομαι και δεν το θέλω.

Διατηρώντας ιδιαιτέρως χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας την αυτοπροβολή, έχει προχωρήσει στην εκτέλεση έργων στο νησί, όπως στους μύλους, στο οδικό δίκτυο, στο φάρο… και όπως χαρακτηριστικά είπε «χωρίς να προβάλλομαι κάνω δουλειά φωλίτσα-φωλίτσα, γειτονιά-γειτονιά».