Μηδαμινή συμμετοχή των υπαλλήλων από τους δήμους των Κυκλάδων στη 48ωρη απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ

Αμίλητοι και μουδιασμένοι

- Υποτονική η παρουσία των Σωματείων, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε διάλυση - Δεν συμμετέχουν γιατί “χάνουν το μεροκάματο” δηλώνουν τα μέλη

Δεύτερη ημέρα απεργίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ και οι υπάλληλοι αρκετών δήμων στις Κυκλάδες βρίσκονται κανονικά στις θέσεις τους, καθώς τα Σωματεία σε πολλά νησιά, όχι μόνο δε συγκεντρώνουν την απαιτούμενη απαρτία για να συνεδριάσουν, αλλά σχεδόν δεν... υφίστανται.

Η νέα 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση στους ΟΤΑ, την οποία εξήγγειλε η εκτελεστική επιτροπή του συνδικαλιστικού οργάνου, βρίσκει πενιχρή ανταπόκριση από τους εργαζομένους των νησιωτικών δήμων του νομού, καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε η “Κοινή Γνώμη”, οι υπάλληλοι αποφεύγουν να συμμετάσχουν κυρίως επειδή αποτελεί ζήτημα επιβίωσης γι αυτούς και τις οικογένειές τους “το χάσιμο του μεροκάματου”.

Παρά το γεγονός πως αποτελεί ρεαλιστική ανάγκη τα Σωματεία να είναι ενεργοποιημένα, όπως ανέφεραν μέλη τους, ωστόσο η οικονομική συγκυρία με ποικίλους τρόπους επηρεάζει αρνητικά την πορεία τους, τη στιγμή που οι ήδη υποστελεχωμένοι ΟΤΑ απειλούνται με νέες μετατάξεις και μετακινήσεις υπαλλήλων αλλά και καταργήσεις υπηρεσιών όπως η Δημοτική Αστυνομία.

Σύρος: Λείπει η συσπείρωση

Το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Σύρου – Ερμούπολης κάθε άλλο παρά οργανωμένο μπορεί να χαρακτηρισθεί παρά τον αυξημένο αριθμό μελών που το απαρτίζουν. Η συνταξιοδότηση της πρώην προέδρου, Σούλας Λιγνού, η οποία είχε αξιόλογη δράση και πορεία, “ώθησε” το Σωματείο να χάσει το “ρυθμό” του, ενώ βασικό ζήτημα που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την ανασύστασή του ή τη δημιουργία νέου είναι τα οικονομικά χρέη που έχει συσσωρεύσει τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους του δήμου που συμμετέχουν στο Σωματείο, πλέον αδυνατούν να καταβάλουν τα αυξημένα ποσά που απαιτούνται ώστε το ίδιο να μπορέσει να “αναγεννηθεί”.

Την παρούσα χρονική στιγμή ωστόσο, καταγράφονται προσπάθειες να δοθεί λύση, καθώς δεν μπορούν να γίνουν ούτε αρχαιρεσίες. Οι δύο προτεινόμενοι δρόμοι για την ύπαρξη Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο του νησιού, είναι πλέον ή η αποπληρωμή των χρεών και η ανασύστασή του ή η δημιουργία νέου. Επιλογή που προωθείται πάντως τους τελευταίους μήνες από τους εργαζομένους και την προσωρινή διοικούσα επιτροπή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” είναι η δεύτερη, με τα μέλη της διοικούσας επιτροπής να στοχεύουν στην ανάθεση της υπόθεσης σε δικηγόρο, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία σύστασης νέου Σωματείου.

Όπως και χθες, η σημερινή ημέρα για τους εργαζομένους του δήμου Σύρου – Ερμούπολης πρόκειται να κυλήσει ομαλά, αφού δεν απεργεί σχεδόν κανένας εξ αυτών στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης. Μέλος του Σωματείου ανέφερε χαρακτηριστικά πως “οι εννέα στους δέκα δουλεύουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συσπείρωση”.

Άνδρος: Δεν υπάρχει συλλογικό πνεύμα

“Στην πλειοψηφία τους οι υπάλληλοι του δήμου Άνδρου δεν απεργούν” δηλώνει μέλος του Σωματείου, με το οποίο επικοινώνησε η εφημερίδα λέγοντας ταυτόχρονα πως εγγεγραμμένα μέλη είναι σχεδόν 60 από τα 75 που εργάζονται. Στη 48ωρη απεργία της ΠΟΕ – ΟΤΑ, χθες και σήμερα, ελάχιστα μέλη έδωσαν το “παρών” αφού οι περισσότεροι υπάλληλοι παραμένουν κανονικά στα γραφεία τους.

Το Σωματείο στην Άνδρο δημιουργήθηκε το 1990 – 91 χωρίς ωστόσο να διατηρήσει σταθερή τη λειτουργία του μέχρι σήμερα. Υπήρξε περίοδος που ήταν “σα να μην υπήρχε” ενώ “από το 2010 και μετά τα συμμετέχοντα μέλη συνεδριάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα”.

Αναφορικά με τους λόγους που “κρατούν” μειωμένο το ποσοστό συμμετοχής στις απεργιακές κινητοποιήσεις, το ίδιος μέλος επεσήμανε πως, “υπάρχει φόβος καθώς δεν υπάρχει εμπιστοσύνη αφού δεν επικρατεί συλλογικό πνεύμα”. Εξηγώντας αναλυτικότερα, σημείωσε δε, πως “οι περισσότεροι λειτουργούν ατομικά” ενώ είναι υπαρκτός ο φόβος της απώλειας εργασίας. “Αν γίνω πιο ενεργός ίσως χάσω τη δουλειά μου σκέφτονται οι εργαζόμενοι”, δήλωσε χαρακτηριστικά ακολούθως, γνωστοποιώντας παράλληλα πως “απώλεια για τους εργαζομένους είναι το χαμένο μεροκάματο”.

Όσον αφορά δε, στο κάλεσμα και στη στάση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, το ίδιο πρόσωπο, υποστηρίζει πως, “το συνδικαλιστικό όργανο δεν εξυπηρετεί τους εργαζομένους αφού με αποσπασματικές 48ωρες απεργίες δεν κερδίζεις τίποτα. Απαιτείται συλλογικότητα, οργάνωση και κοινή δράση”, υποστήριξε.

“Στόχος της κυβέρνησης” συμπλήρωσε τέλος “είναι η διάλυση όλων των συνδικάτων” αφού “δε συμφέρει κάποιος να διεκδικεί τα αυτονόητα”, αναφέροντας μάλιστα πως “καλό θα ήταν να υπήρχε μία πανκυκλαδική συγκέντρωση των Σωματείων ώστε να υπήρχε ενιαίος συντονισμός και μεταφορά εμπειρίας από Σωματείο σε Σωματείο”.

 

Μήλος: Χάνουμε μεροκάματο και ασφάλιση

Σε δυναμικότερη τροχιά κινείται το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Μήλου, το οποίο μάλιστα κατά καιρούς έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με ισχυρή παρουσία, χωρίς ωστόσο να διατηρεί σταθερά τον ίδιο παλμό καθ΄ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής “επίθεσης” στην εργασιακή πραγματικότητα. Την παρούσα περίοδο σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, τα μέλη του Σωματείου βρίσκονται σε στάδιο αρχαιρεσιών ενώ ένα μικρό ποσοστό των υπαλλήλων ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της ΠΟΕ – ΟΤΑ στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας. “Με τις περικοπές, αν χάσουμε και νέα μεροκάματα, δε θα μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας” ανέφερε χαρακτηριστικά μέλος του Σωματείου, το οποίο έκανε σαφές πως η οικονομική κρίση” “εγκλωβίζει” τους εργαζομένους στην υποχώρηση”, με αποτέλεσμα “ενώ θέλουν οι περισσότεροι από εμάς να αγωνιστούν, να συμμετέχουν αποσπασματικά αφού εκτός από το ημερομίσθιο χάνουμε και τα ένσημα. Οικονομικά δεν τα βγάζουμε πέρα”.

Τη συγκεκριμένη περίοδο στο Σωματείο ανήκουν “σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι που εργάζονται στο δήμο Μήλου, οι οποίοι ανέρχονται σε 48 άτομα”. Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, το μέλος τόνισε ότι “εμείς δεν είχαμε σχολικούς φύλακες, ούτε δημοτικούς αστυνόμους” λέγοντας πως, “Φαντάζομαι πως αν προκύψει κάτι που θα επηρεάζει άμεσα το νησί μας, τότε θα είμαστε όπως πέρυσι στο δρόμο που κάναμε κατάληψη επί ένα μήνα για τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων”.

Πάρος: Δύσκολα απεργούν οι εργαζόμενοι

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, με αφορμή το κάλεσμα της ΠΟΕ – ΟΤΑ χθες και σήμερα, μέλος του Σωματείου εργαζομένων του δήμου Πάρου, σημειώνει πως “Δεν γνωρίζω ακριβή αριθμό αλλά οι περισσότεροι από εμάς δε συμμετέχουμε στην απεργία καθώς όλα ξεκινούν από το γεγονός πως χάνουμε μέρος του μισθού μας”. Το Σωματείο - τα μέλη του οποίου ανέρχονται σε 80 άτομα περίπου -, συστάθηκε τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν υπάρχει συγκρότηση και σταθερός βηματισμός, αφού αναμένεται να αναδειχθεί προσεχώς το νέο διοικητικό συμβούλιο. Πρόσφατη αντίδραση που είχε καταγραφεί από τους εργαζομένους του Σωματείου στην Πάρο ήταν πριν από τρεις μήνες όταν είχαν ανακοινωθεί οι καταργήσεις – μετατάξεις των δημοτικών αστυνόμων. Έκτοτε, όπως επισημαίνει μέλος, “Πολύ δύσκολα απεργούν οι εργαζόμενοι, ενώ μέχρι στιγμής και μετά από την παραίτηση του προέδρου, δεν έχουν καταγραφεί ούτε στα πρακτικά οι αλλαγές” τονίζοντας πως “τον Οκτώβριο κανονικά θα πρέπει να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου συμβουλίου”.

Τροχοπέδη στη συμμετοχή των υπαλλήλων που θίγονται από τις εργασιακές αλλαγές, αποτελούν “οι περικοπές στους μισθούς και το χάσιμο των ασφαλιστικών εισφορών”, προσθέτει ο ίδιος, συμπληρώνοντας εν κατακλείδι ότι “παλαιότερα ο κόσμος αγωνιζόταν, τώρα απλά κάθεται σπίτι του ή δίνει έμφαση σε δεύτερες εργασίες, ώστε να στηρίζει το οικογενειακό εισόδημα”.

Τήνος: Δεν ωφελεί η αποσπασματική αντίδραση

Στα ίδια χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στη 48ωρη απεργία του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου πανελλαδικά, κινείται και η ανταπόκριση των υπαλλήλων του δήμου Τήνου, όπως αποδεικνύεται. Επί της ουσίας, όπως και στα άλλα κυκλαδονήσια, οι εργαζόμενοι δεν έχουν την οικονομική “πολυτέλεια” να απεργήσουν και να χάσουν το μεροκάματό τους. Σε επικοινωνία με μέλος του Σωματείου, ειπώθηκε πως “το Σωματείο δεν είναι αρκετά ενεργοποιημένο” ενώ “λόγω απογοήτευσης από τη συμμετοχή των εργαζομένων” ενδέχεται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου “να μη θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα”. “Μετά βίας σε συνελεύσεις έχουμε απαρτία και σίγουρα αυτό δεν είναι καλό. Ουσιαστικά το Σωματείο, στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι περίπου εκατό υπάλληλοι, έχει... παραδώσει”, σχολιάζει χαρακτηριστικά το μέλος, προσθέτοντας πως με δεδομένη την υποστελέχωση κάποιων υπηρεσιών και τις αλλαγές, “θα έπρεπε να υπήρχε αντίδραση, αλλά κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Ίσως επειδή ακόμη δεν έχουν αγγίξει το “σπίτι” μας οι αλλαγές”, εκτιμά ο ίδιος, ενώ πριν ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, τονίζει πως “αποσπασματικά και σπασμωδικά δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε”, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση πως “αυτή η τακτική της ΠΟΕ – ΟΤΑ, δεν απαντά στην κυβερνητική πολιτική, η οποία θα συνεχίσει να είναι ίδια. Άρα, είναι αντίδραση που δεν “εμπνέει” τους εργαζομένους””.

Νάξος: Χρειάζεται συμμετοχή

Συγκριτικά με τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια, το Σωματείο Εργαζομένων στη Νάξο, όπως δηλώνει ο πρόεδρός του στην “Κοινή Γνώμη”, Γιάννης Αναματερός, “είναι σχετικά ενεργοποιημένο αλλά θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο και να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι”. Λόγοι που συντρέχουν προς την κατεύθυνση της μη συμμετοχής των υπαλλήλων στις κινητοποιήσεις του συνδικαλιστικού οργάνου τους, αποτελούν “η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων”, οι οποίοι “δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα ήδη λόγω κρίσης”.

Τη συμμετοχή των υπαλλήλων κατά τη χθεσινή ημέρα, ο κ. Αναματερός χαρακτήρισε “απογοητευτική” αφού από τα 172 μέλη, όπως ανέφερε “απήργησαν μόνο τα 15”. Ο ίδιος ωστόσο, σημείωσε πως “Ως Σωματείο προχωρούμε σε παρεμβάσεις, κάνουμε καταγγελίες και κατά του δήμου για τις εργολαβίες και τη μαύρη εργασία και έχουμε ενεργή συμμετοχή και στα κοινά”.

Ο ίδιος εστίασε την προσοχή του στην “υφή” του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας πως “ο Καλλικράτης ήταν η ταφόπλακα για τους νησιωτικούς δήμους και κυρίως για εμάς που είμαστε πολυνησιακός”, λέγοντας τέλος πως οι υπάλληλοι χρειάζεται να συντονιστούν προκειμένου να ανταποκριθούν σε όσα φέρνει στην πρώτη γραμμή η επικαιρότητα, αφού όπως ενδεικτικά αναφέρει κάτι τέτοιο είναι εφικτό, αφού σε αντίθεση με τη “σημερινή” απεργία, στην προηγούμενη η συμμετοχή “άγγιξε” το 70%.

“Να επανεξετασθεί η απόφαση για τη Δημοτική Αστυνομία”

Χθες καταργήθηκε επίσημα η Δημοτική Αστυνομία, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις. Το πολυσυζητημένο θέμα που έφερε στο προσκήνιο αντιδράσεις πριν από κάποιους μήνες φαίνεται να προκαλεί νέο πονοκέφαλο στις τοπικές κοινωνίες, καθώς αποτελούσε υπηρεσία – εργαλείο στα χέρια των δήμων.

Αναφορικά με το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση το τοπικό παράρτημα Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει πως “Η Κυβέρνηση με μία αδικαιολόγητη κατά την άποψή μας απόφαση, καταργεί μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες των δήμων, η οποία προσέφερε τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεών μας. Με μία πληθώρα δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων, όπως είναι ο έλεγχος της στάθμευσης των αυτοκινήτων, η εφαρμογή της νομοθεσίας για τα καταστήματα, για τις καταλήψεις σε κοινόχρηστους χώρους, για τα εγκαταλειμμένα οχήματα, για το περιβάλλον, για το πλανόδιο εμπόριο, κλπ, οι δημοτικοί αστυνόμοι προσέφεραν σημαντικότατο έργο στις τοπικές νησιωτικές μας κοινωνίες. Η προαναφερόμενη υπηρεσία ήταν επιπλέον οικονομικά βιώσιμη διότι μέσω του ελέγχου και των βεβαιωθέντων από αυτήν παραβάσεων συνέβαλλε οικονομικά στο δήμο και συνεπώς η κατάργησή της δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο, διότι όχι μόνο δεν επιβάρυνε, αλλά προσκόμιζε όφελος στους προϋπολογισμούς των δήμων”.

Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος, Γιάννης Δεκαβάλλας που υπογράφει την ανακοίνωση, επισημαίνει τέλος ότι, “Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, καλούμε την πολιτεία να επανεξετάσει και αναθεωρήσει την άδικη κατά την άποψή μας απόφασή της, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναλειτουργήσει στους δήμους η δημοτική αστυνομία, η οποία πέραν από κάθε αμφισβήτηση προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες σε θέματα που έχουν σχέση με τη βελτίωση της καθημερινότητας και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών”.

Αξίζει να σημειωθεί πως οδηγίες για τους δημοτικούς αστυνόμους, δίνει η ΠΟΕ – ΟΤΑ με ανακοίνωσή της, την οποία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της.

  •  
Ετικέτες: