Απανωτά τα χτυπήματα
- Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2013 - 06:00
Επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη, έστειλε ο Δήμαρχος Τήνου για το Σχέδιο Νόμου περί “Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης” του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με το οποίο απειλείται σοβαρή τροποποίηση στο άρθρο 62 του Ν.998/1979.
Ο κ. Κροντηράς αναφέρει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ιδιοκτησίες των νησιών των Κυκλάδων, ζητώντας να διορθωθεί το “λάθος” που θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές στα νησιά.
Μέσα από το παράδειγμα του ιδιοκτησιακού παραδείγματος της Καλδέρας στη Σαντορίνη, προσπαθεί να μεταπείσει τους αρμόδιους υπουργούς για το αλαλούμ που θα δημιουργηθεί.
“Καταφανή αδικία”
Ο κ. Κροντηράς μέσω της επιστολής του, εφιστά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, την προσοχή των αρμοδίων, ενώ ταυτόχρονα καταθέτει την αγωνία του για την έκβασή και για τις συνέπειες ενός καταφανούς λάθους.
Συγκεκριμένα με το Σχέδιο Νόμου “Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης” του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επέρχεται σοβαρή τροποποίηση στο άρθρο 62 του Ν.998/1979. Ενώ το άρθρο αυτό ανέφερε ρητά ότι το βάρος απόδειξης δεν βαρύνει τον ιδιώτη – προβάλλοντα ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε συγκεκριμένες περιφέρειες μεταξύ των οποίων και στον νομό Κυκλάδων, για άγνωστο και ακατανόητο λόγο και ενώ διατηρείται η εξαίρεση για τις περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου και Χίου και των νήσων Κυθήρων, Αντικυθήρων, παραλείπονται οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Κυκλάδων, Σύρου και Νάξου και προστίθενται οι περιφέρειες των διοικητικών ορίων των Καλλικρατικών Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, που δεν υπήρχαν στο κείμενο του 1979.
“Με τον τρόπο αυτό επέρχεται ανατροπή των όσων ίσχυαν επί πολλά χρόνια, από το 1979 βάσει του άνω νόμου, ο οποίος νόμος όμως ήλθε να υιοθετήσει τα ασφαλή πορίσματα της νομολογίας των Πολιτικών Δικαστηρίων της χώρας και ειδικά της περιφέρειας των Κυκλάδων (Άρειος Πάγος και Εφετείο Αιγαίου). Η εξαίρεση αυτή δεν αποτελεί ούτε «χάρη» του κράτους προς την περιφέρεια των Κυκλάδων ούτε χωρίς έρεισμα ανατροπή του κανόνα, όπως ισχύει στην υπόλοιπη επικράτεια”, αναφέρει ο Δήμαρχος, ενώ στη συνέχεια κάνει εκτενή αναφορά στην ιστορία των νησιών, ξεκινώντας από την Οθωμανική κυριαρχία.
Ο κ. Κροντηράς στην προσπάθειά του να θέσει ουσιαστικά επιχειρήματα, κάνει αναφορά και στο πρόβλημα που εντοπίζεται στη Σαντορίνη.
“Και αν για την συγκεκριμένη μεταβολή ως προς τις Κυκλάδες, επιχειρείται να «αξιοποιηθεί» απόφαση του Αρείου Πάγου, ως προς την «Καλδέρα» της Σαντορίνης, πρόκειται για μέγα λάθος διότι η εκεί υπόθεση αφορά γκρεμούς και «άγριους και χέρσους τόπους», που εύλογα κρίνεται ότι επειδή κατά την μετάβαση στο νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος (1830), τα άνω ακίνητα (γκρεμοί, άγριοι χέρσοι τόποι) δεν ήσαν ακίνητα δεκτικά ιδιωτικής εξουσίασης, εκ του λόγου αυτού δεν αποτέλεσαν «ιδιωτικές γαίες καθαράς ιδιοκτησίας», αντίθετα παρέμειναν τμήματα του Οθωμανικού Κράτους υπό την απόλυτη εξουσία αυτού και άρα περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις των πρωτοκόλλων 3-22/1-2-1830 «Περί Ανεξαρτησίας της Ελλάδος», με τα ερμηνευτικά του εν λόγω πρωτοκόλλου κείμενα των τριών προστάτιδων δυνάμεων από 4/16-6-1830 και 19/6-1/7/1830, με την από 13-7-1832 Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης και με τα άρθρα 16, 18 και 21 του ΝΔ 21-6/10-7-1837. Καμία σχέση λοιπόν με τις ιδιωτικές ιδιοκτησίες που φέρουν κατά την μορφολογία τους, τα χαρακτηριστικά του χορτολίβαδου. Και θυμίζω ακόμη ότι για τα συγκεκριμένα ακίνητα, που αποτελούν μεγάλο ποσοστό της έκτασης της Τήνου συνολικά, οι πολίτες διαθέτουν τίτλους κτήσεως από πολλές δεκαετίες και σε πολλές περιπτώσεις από το 1850 ή και νωρίτερα. Καταβάλλουν τους φόρους τους και κυρίως απολαμβάνουν την διαβεβαίωση του επίσημου κράτους ότι επί χορτολιβαδικής έκτασης εκδίδεται κανονικά οικοδομική άδεια. Το να εμφανίζεται αίφνης ως εν αμφιβόλω η ιδιοκτησία τους, διαψεύδει πλήρως την σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και της συντεταγμένης πολιτείας”.
Ο Δήμαρχος Τήνου υπογραμμίζει και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο εάν εφαρμοστεί θα φέρει αναταράξεις και στις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον νησί, αλλά και σε μελλοντικές. “Τέλος, αν η διάταξη μείνει ως έχει, επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί μας αποκτούν ένα πρόβλημα που δεν θα μπορούσαν ποτέ να υποψιαστούν στον χρόνο που έγιναν. Με τέτοιες πρακτικές αποκρούομε κάθε μελλοντική επένδυση και γινόμαστε αναξιόπιστοι ανά τον κόσμο, τώρα ακριβώς που πρέπει να δείξουμε ένα πρόσωπο ευθύνης και αξιοπιστίας. Θέλω να πιστεύω ότι πρόκειται για λάθος που θα διορθωθεί αφού καμία διαφοροποίηση των άλλων περιφερειών από αυτή των Κυκλάδων δεν δικαιολογείται. Και πάντως, όλοι οι ενδιαφερόμενοι και όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί κλάδοι του νησιού μας, οφείλουν να ασχοληθούν με το θέμα για να αποτραπεί μια προκλητική αδικία με απίστευτες συνέπειες για το μέλλον”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Πόλεμος» κατά της πλαστικής σακούλας
18 Μαρ. 2016 - 6:10 - Εγκρίθηκαν νέα μέτρα για τη Σαντορίνη
8 Μαΐου. 2025 - 6:17 - Διεκδικώντας λύσεις για τους επαγγελματίες της Σαντορίνης
6 Μαΐου. 2025 - 6:18 - "Μια επένδυση στην ανθρώπινη ζωή"
30 Απρ. 2025 - 6:18 - Σαντορίνη: Ερώτηση από το ΚΚΕ για την αφαίρεση αυθαίρετων κατασκευών από την περιοχή Κολάδα
29 Απρ. 2025 - 8:24