Συνεχείς παρεμβάσεις δημάρχου Ανάφης για ακτοπλοϊκό και Υγεία

Μπαράζ παραπόνων

Για “εγκαταλελειμμένους κατοίκους” της “ξεχασμένης Ανάφης” κάνει λόγο ο Ι. Ρούσσος σε γραπτή διαμαρτυρία

Να γνωστοποιήσει μέσω του Τύπου τα προβλήματα στο πεδίο της Υγείας και της ακτοπλοϊκής επικοινωνίας της Ανάφης αποφάσισε ο δήμαρχος του νησιού Ιάκωβος Ρούσσος, μετά από μία σειρά παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, οι οποίες έμειναν αναπάντητες.

Ο Ιάκωβος Ρούσσος θίγει τα δύο μείζονος σημασίας ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία της Ανάφης καθώς εν έτει 2013 υποστηρίζει ότι οι νησιώτες αναγκάζονται “να γίνουν επαίτες των βασικότερων δικαιωμάτων τους”.

Άγνωστο αν θα ανανεωθεί η σύμβαση

Πρωτίστως, ο κ. Ρούσσος εξηγεί πως η απόφασή του να προβεί στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων σχετίζεται άρρηκτα με την “πλήρη αδιαφορία” που “έχουν εισπράξει” οι Αναφιώτες από τους αρμόδιους φορείς μέχρι σήμερα παρά τις αλλεπάλληλες γραπτές διαμαρτυρίες προς τον υπουργό. Εστιάζοντας στο βασικό θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ο δήμαρχος επισημαίνει πως “αν και ίσοι φορολογικά, οι Αναφιώτες ανήκουμε σε κατηγορία κατώτερων πολιτών, στερούμενοι ακόμη και τα αυτονόητα”. Ενδεικτικά τονίζει ότι, “Σχετικά με την ακτοπλοΐα λάβαμε ενημέρωση από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου τη διακοπή του ενός εκ των δύο δρομολογίων που μας κάλυπτε από το λιμάνι του Πειραιά, λόγω νομοθετικού κενού. Η σύμβαση με το πλοίο, που εκτελούσε το επιδοτούμενο δρομολόγιο, έληγε 31/10/2013 και ενώ θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η ανανέωση πριν την λήξη της και η ομαλή μετάβαση στην επόμενη, είναι άγνωστο το εάν και πότε θα ανανεωθεί, με αποτέλεσμα να καταδικάζεται έτσι η καθημερινή μας διαβίωση σε περαιτέρω υποβάθμιση”. Χωρίς συγκοινωνία, προσθέτει ο δήμαρχος, “διακόπτεται η τροφοδοσία μας σε τρόφιμα και φάρμακα και προκαλείται η πλήρης εξόντωση της τοπικής οικονομίας μας, αφού το 90% των εισοδημάτων μας προέρχεται από τον τουρισμό, όπου αναβαθμίστηκε τα τελευταία χρόνια και σε αυτό συνέβαλλαν τα δρομολόγια που υπήρχαν μέχρι πρότινος”.

“Κραυγές απόγνωσης”

Στη συνέχεια, ο κ. Ρούσσος σημειώνει πως “ο δρόμος των Αναφιωτών σταματάει σε ένα λιμάνι”, τονίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται και η ανισότητα στην αντιμετώπιση ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, προκαλεί προβλήματα που όχι μόνο δε θα έπρεπε να απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, αλλά όφειλε η Πολιτεία να τα έχει λύσει. “Δεν είναι δυνατόν να επιδοτούνται τα επίγεια μέσα συγκοινωνίας και να περικόπτονται τα θαλάσσια” σημειώνει χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι “με αυτή την πολιτική η νησιωτική περιοχή μίας χώρας”, “αντιμάχεται την στερεά της για την επιδότηση του συγκοινωνιακού, που θα έπρεπε να είναι δίκαια κατανεμημένο και επιλυμένο χωρίς να χρειάζεται τις δικές μας κραυγές απόγνωσης”.

“Με δανεικό ιατρό”

Παράλληλα, ο δήμαρχος, δηλώνει πως “όσον αφορά στην ιατρική περίθαλψη, στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Ανάφης απαιτούνται συγκεκριμένες θέσεις, που είναι οι εξής: 1.Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος, 1. Αγροτικός Ιατρός και 1. Νοσηλευτής”. Αυτές οι θέσεις, συμπληρώνει, πως, “δεν καλύπτονται ποτέ”, ενώ επίσης, “οι αγροτικοί ιατροί εναλλάσσονται συνεχώς και πολλές φορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα”, αφού “δεν υπάρχει καθόλου ιατρός να εξυπηρετήσει τους κατοίκους, κάτι το όπως υπογραμμίζει “με “δανεικό” αγροτικό ιατρό για λίγες ημέρες”.

Προσθέτει ακόμη, ότι “κατά το παρελθόν υπήρξε μία νοσηλεύτρια η οποία εξυπηρετούσε στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των ιατρών ως προς τα ιστορικά των ασθενών και σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετούσε τους ασθενείς σε σημαντικά θέματα”, όμως “μετά την παραίτηση της και μετά τον διορισμό του αγροτικού ιατρού στο νοσοκομείο Σύρου” η Ανάφη “παραμένει χωρίς μόνιμο ιατρικό προσωπικό”. Σκιαγραφώντας το μέγεθος της ανησυχίας που αισθάνονται οι πολίτες, ο κ. Ρούσσος αναφέρεται και σε ένα έκτακτο περιστατικό, που παρουσιάστηκε πρόσφατα και σύμφωνα με όσα υποστηρίζει “χρειάστηκε να παρέμβουμε χωρίς καθόλου ιατρικές γνώσεις”, καθώς “κινδύνευε άμεσα η ζωή του”.

Βιώνουν τον αποκλεισμό

Καθιστώντας σαφές πως, “το πρόβλημα της ιατρικής περίθαλψης είναι αλληλένδετο με την έλλειψη συγκοινωνίας και εντείνεται ακόμη περισσότερο διότι στο νησί δεν μπορεί να διεξαχθεί καμία ιατρική εξέταση” αφού “ακόμη και για μία απλή γενική εξέταση αίματος πρέπει να ταξιδεύσουν οι κάτοικοι στη Σαντορίνη με πολυήμερη διαμονή”, ο Ιάκωβος Ρούσσος, εξηγεί ότι “είναι αδιανόητο εν έτει 2013 να γινόμαστε επαίτες του βασικότερου δικαιώματος μας, της υγείας”.

Ολοκληρώνοντας τη διαμαρτυρία του, σημειώνει ότι,
“ο δήμος Ανάφης σε μία απέλπιδα προσπάθεια στελέχωσης του ιατρείου, παραχωρεί στέγη με πλήρη εξοπλισμό για τον εκάστοτε ιατρό καθώς επίσης ενοικιάζει το ιατρείο και το παραχωρεί για τις ανάγκες των κατοίκων”, επαναλαμβάνοντας πως θεωρείται αδιανόητο τη σημερινή εποχή “οι 270 ακρίτες να νιώθουν τρομερή ανασφάλεια και κατωτερότητα βιώνοντας καθημερινά τον αποκλεισμό και την εγκατάλειψη ενός κράτους που αδιαφορεί συστηματικά για ορισμένους πολίτες του”.

Καταλήγει δε, πως “περιθωριοποιώντας τα ακριτικά νησιά ακρωτηριάζεται και συρρικνώνεται μία ήδη ταλαιπωρημένη Ελλάδα”.