Μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας στο δήμο Μυκόνου

“Λάθος απόφαση”

Καυστικός ο σχολιασμός της ΚΕΠΟΜ για την απόφαση με “φόντο” τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων

Ολιγωρία, καθυστερήσεις και έλλειψη υπευθυνότητας όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος της καθαριότητας καταλογίζει η ΚΕΠΟΜ στη δημοτική Αρχή Μυκόνου μετά την απόφαση που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η εκπρόσωπος της παράταξης της μειοψηφίας, Άννα Καμμή, στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για “λανθασμένη απόφαση” απαριθμώντας ένα προς ένα τα προβλήματα με τα οποία έχει έρθει αντιμέτωπο το νησί την τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ζητώντας την επανεξέταση του θέματος.

Η ίδια μάλιστα αφήνει ευθέως αιχμές για προεκλογικά “παιχνίδια” της δημοτικής πλειοψηφίας ενόψει των επερχόμενων Αυτοδιοικητικών εκλογών.

Κάτω κατά 15%

Αναφορικά με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η κ. Καμμή, αναφερόμενη στην εισήγηση του τρίτου θέματος της ημερήσιας διάταξης για το επίμαχο ζήτημα, τόνισε, “Στη συνεδρίαση του ΔΣ του δήμου Μυκόνου της 25ης Οκτωβρίου 2013, το τρίτο θέμα αφορούσε στην μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2014. Σύμφωνα με την εισήγηση του αναπληρωτή προϊστάμενου της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, κου Χ. Μυτιληναίου και με δεδομένο τα εισπραχθέντα ανταποδοτικά έσοδα του έτους 2013, τα οποία έχουν εισπραχθεί έως τις 31 Αυγούστου 2013 αλλά και τα έξοδα που έχουν γίνει μέχρι τότε, προβλέπεται μέχρι τέλος του 2013 τα εισπραχθέντα έσοδα από τα τέλη καθαριότητας να υπερβαίνουν τα έξοδα κατά 600.000 ευρώ περίπου”. Εξήγησε μάλιστα, πως, “Γι αυτό τον λόγο και για το λόγο ότι, όταν το καταβαλλόμενο ποσό πρέπει να είναι ανάλογο με το κόστος για την παρεχόμενη υπηρεσία, η Οικονομική υπηρεσία εισηγήθηκε στο ΔΣ τη μείωση των τελών κατά 15% για το 2014”.

Ερμηνεύοντας... τις δαπάνες

Επικεντρώνοντας την κριτική της στο πεδίο των δαπανών, η δημοτική σύμβουλος του δήμου Μυκόνου, παρατήρησε πρωτίστως πως, “Το πρώτο τρίμηνο του 2013 δεν είχαμε καύσιμα να κινήσουμε τα απορριμματοφόρα του δήμου”, καθώς αιτία ήταν “η αδιαφορία της διοίκησης του δήμου να κάνει σωστά και έγκαιρα τις διαδικασίες διαγωνισμών”. Κατά συνέπεια, τονίζει ότι “το πρώτο τρίμηνο του 2013 δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για καύσιμα”. Αυτός ήταν και ο λόγος που κάτοικοι και επισκέπτες “συναντούσαν για μήνες μικρές χωματερές δίπλα στους κάδους σε κάθε γειτονιά”. Παράλληλα, η ίδια, σημείωσε πως τα απορριμματοφόρα “κυκλοφορούσαν ανασφάλιστα έως αρχές Ιουλίου” ενώ δεν υπήρξε καμία συντήρηση αυτών.

Ιδιαίτερα καυστική είναι η ίδια όσον αφορά στον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων, λέγοντας πως “Μόνο όταν αγανακτισμένοι πολίτες έβαζαν το χέρι στην τσέπη να αγοράσουν καμία λάμπα για τις κολώνες του δήμου”, υπήρχε φωτισμός, αφού “πάλι “κάτι” συνέβαινε με την διαδικασία διαγωνισμών και προμηθειών”. Πρόσθεσε δε, πως το τρέχον έτος “δε δόθηκε ούτε ένα ευρώ για αγορά κάδων, οχημάτων, βοηθητικών εργαλείων για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών στην καθαριότητα”. Ο λόγος, όπως σημείωσε ήταν η ανυπαρξία μέριμνας από το δήμο Μυκόνου “να εντάξει τέτοιου είδους δαπάνες στο ενιαίο σύστημα προμηθειών”. Ένα επιπλέον τρωτό της δημοτικής Αρχής, αφορά και στους υπαλλήλους καθαριότητας, “Οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συμβασιούχοι και προσελήφθησαν μετά τα μέσα Αυγούστου 2013 για 7 μήνες”.

“Πιο βρώμικη από ποτέ”

Ωστόσο, η κ. Καμμή στο σχολιασμό της έδωσε έμφαση στα έξοδα που “θα γίνουν έως το τέλος του 2013 και αφορούν στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Περιφέρεια για την κακή διαχείριση του ΧΑΔΑ και του ΧΥΤΑ”. Ως προς την ανωτέρω παρατήρηση, υπογράμμισε πως “φέτος η Μύκονος ήταν πιο βρώμικη από ποτέ σαν αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης της υπηρεσίας καθαριότητας και του υπεύθυνου για χρόνια αντιδημάρχου, της αδιαφορίας, της κωλυσιεργίας και της ανικανότητας της διοίκησης του δήμου”, συμπληρώνοντας ότι, μετά την εικόνα της θερινής περιόδου με το νησί να “πνίγεται” από τον όγκο των απορριμμάτων, “έρχεται το ΔΣ με την απόφασή του κατά πλειοψηφία” να μειώσει τα τέλη και “να καταδικάσει για το 2014 το νησί σε χειρότερη κατάσταση σε αυτόν τον τομέα, στερώντας του τα πολύτιμα έσοδα που με σωστή διαχείριση θα έφερναν και τα επιθυμητά αποτελέσματα”.

Εν κατακλείδι, η εκπρόσωπος της ΚΕΠΟΜ, υποστηρίζει ότι “οι καταστροφικές συνέπειες της απόφασης θα φανούν μετά το 2015,τότε που θα είμαστε αναγκασμένοι να αυξήσουμε τα τέλη καθαριότητας δυσανάλογα”. Ως εκ τούτου, η παράταξή της ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης, αίτημα που ενδεχομένως να γίνει δεκτό από τη δημοτική Αρχή. “Ενδεχομένως οι πολιτικοί υπερασπιστές της μείωσης αυτής να προσδοκούν πολιτικά οφέλη ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, όμως τέτοιου είδους λογικές οδήγησαν τα θέματα του δημόσιου βίου σε αδιέξοδα”, σημείωσε καταλήγοντας.

Ετικέτες: