Εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων σε μεγάλες νησιωτικές εκτάσεις

Ανεμογεννήτριες στον ορίζοντα

Προαποφασισμένο σχέδιο για την Άνδρο

Στο προσκήνιο για ακόμα μία φορά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η προώθηση εγκατάστασης τους στα νησιά, μετά το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών που οδηγεί αιρετούς του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης να προσανατολίζονται προς αυτό τον τομέα.

Η εγκατάσταση των ΑΠΕ στα νησιά δεν είναι ένα σχέδιο που προέκυψε από τη μία στιγμή στην άλλη αλλά δρομολογείται εδώ και αρκετά χρόνια, με την κατάλληλη νομοθετική προετοιμασία και τις παρασκηνιακές κινήσεις που θα προλειάνουν το έδαφος έως την τελική εφαρμογή του σχεδίου.

Μεταξύ των επιλεγμένων νησιών η Γυάρος, όπως ήδη έχουμε αναφερθεί, που οδήγησε την Δημοτική αρχή της Σύρου να αιτηθεί τον αποχαρακτηρισμό του ιστορικού τόπου, πράγμα που πέτυχε, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στο νησί.

Όπως επανειλημμένως έχει αναφερθεί μεταξύ των νησιών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων είναι η Άνδρος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Πάρος και η Νάξος.

Η περίπτωση της Άνδρου

Ειδικά για την περίπτωση της Άνδρου, όπου εδώ και χρόνια προετοιμάζεται το έδαφος για την εγκατάσταση των ΑΠΕ, με ιδιωτικές συμφωνίες παραχώρησης μεγάλων εκτάσεων για εγκατάσταση τους, με ανταποδοτικό όφελος ένα πολύ χαμηλό μίσθωμα σε βάθος 25ετίας και αποκόμιση μεγαλύτερων οφελών με την εγκατάσταση των μονάδων.

Εκτός αυτού δεν είναι λίγες οι φωνές, οι οποίες ολοένα και πληθαίνουν, που κάνουν λόγο για εσκεμμένες εμπρηστικές ενέργειες στο νησί, όλα τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος εγκατάστασης, απαλείφοντας τα εμπόδια που δημιουργούσαν οι χαρακτηρισμοί NATURA και Προστατευόμενη περιοχή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η σημερινή πραγματοποίηση εκδήλωσης στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «CARAVEL», όπου το «Δίκτυο ΔΑΦΝΗ», που επί χρόνια προωθεί τα σχέδια για τις εγκαταστάσεις των ΑΠΕ στα νησιά, στοχεύει στην «ενημέρωση και ενεργοποίηση φορέων και πολιτών της Άνδρου για την βιώσιμη ανάπτυξη», όπως αναφέρει στην πρόσκληση του.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως «Στόχος της συνάντησης είναι ενημερωθούν οι τοπικοί φορείς της Άνδρου και οι πολίτες για τις τρέχουσες και σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις, έργα και προγράμματα στο Δήμο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, ώστε να υποστηριχθεί η δημοτική αρχή στην προσπάθεια της αυτή και να πλαισιωθούν οι υπάρχουσες δομές».

Η πρώτη απορία που γεννάται είναι πως θα επιτευχθεί αυτή η «ενημέρωση και ενεργοποίηση» των Ανδρίων πολιτών, όταν η εκδήλωση πραγματοποιείται εκτός του νησιού.

Δεύτερον καθίσταται σαφές και επιβεβαιώνονται τα όσα ήδη έχουν αναφερθεί για προαποφασισμένες καταστάσεις, όταν γίνεται αναφορά σε «τρέχουσες και σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις».

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης αναφέρεται ότι ο Δήμαρχος της Άνδρου, Γιάννης Γλυνός, θα παρουσιάσει την «Άνδρο ως πρότυπο βιώσιμης νησιωτικής ανάπτυξης», ενώ στο «περιφερειακό πάρκο της Άνδρου: η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα» θα αναφερθεί ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Δημήτρης Οικονόμου.

Θυμηδία πάντως προκαλεί η αναφορά στο κλείσιμο του προγράμματος για την παράθεση των απόψεων των φορέων και των πολιτών, οι οποίοι όμως βρίσκονται στην Άνδρο και όχι στην Αθήνα.

Προώθηση και από την Περιφέρεια

Προώθηση των αιολικών εγκαταστάσεων γίνεται και από την πλευρά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, με το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την τελευταία συνεδρίαση του να εγκρίνει κατά πλειοψηφία την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την υλοποίηση του έργου «Εξειδίκευση του χωρικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου».

Το ρυθμιστικό σχέδιο για τον προσδιορισμό των βέλτιστων χωρικών κατανομών αιολικών πάρκων που εκπόνησε το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ)χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΚΑ.

Κατά την συζήτηση του θέματος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, τάχθηκε εκ νέου στην προώθηση των αιολικών πάρκων, τα οποία, όπως υποστήριξε, θα αποδώσουν ενεργειακό όφελος στους κατοίκους του νησιώτικου χώρου.

Την πλήρη αντίθεση τους εξέφρασαν καταψηφίζοντας, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, υποστηρίζοντας πως η απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας είναι στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μίλησαν και για αλλοίωση του περιβάλλοντος, όσο δε για τις σχετικές μελέτες και πορίσματα τα χαρακτήρισαν κατευθυνόμενα.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης ναι μεν υπερψήφισαν όμως έθεσαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που αφορούν στη σύνθεση των προτάσεων των τοπικών φορέων και της τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού που θα προκύψουν από τις σχετικές διαβουλεύσεις για τα αναγκαία μέτρα και ρυθμίσεις για την προστασία του τοπίου από την ανάπτυξη αιολικών πάρκων, προσκόμιση επιστημονικών στοιχείων για την φέρουσα ικανότητα όλων των νησιών της Περιφέρειας και προτάσεις θεσμοθέτησης προς την αρμόδια αρχή το ΥΠΕΚΑ.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Πολίτες κόντρα στον καιρό», Παύλος Χρυσαφίδης, τάχθηκε ναι μεν «υπέρ της αξιοποίησης των ΑΠΕ και της χωροθέτησης των αιολικών πάρκων προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης» , όμως εξέφρασε την αντίθεση του «στα υπερμεγέθη αιολικά πάρκα που θα μετατρέψουν τα νησιά σε εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα είναι μόνο προς χάριν της εξυπηρέτησης των μεγάλων επενδυτικών ομίλων».

Ο εκπρόσωπος των Οικολόγων, Ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος λειτούργησε καταλυτικά ως προς την προώθηση των ΑΠΕ στα νησιά μίλησε ναι μεν για «ισορροπημένη συνέχιση της αγοράς των ΑΠΕ, η οποία μαζί με την εισαγωγή νέων εργαλείων (ενεργειακοί συνεταιρισμοί, εύκολη κεντρική χρηματοδότηση, πλαίσια μείωσης της κατανάλωσης κτλ.) θα αποφέρει όφελος στους κατοίκους», όμως εξέφρασε και την ανησυχία του, σημειώνοντας πως «Το ρευστό περιβάλλον για τις ΑΠΕ όπως έχει διαμορφωθεί οδηγεί επικίνδυνα την Ελλάδα μακριά τόσο από τις ευρωπαϊκές της δεσμεύσεις για το 2020, όσο και από ένα ενεργειακό μείγμα που θα μειώσει την εξάρτηση από υδρογονάνθρακες και θα σέβεται το περιβάλλον ενώ θα δημιουργεί τις τόσο απαραίτητες θέσεις εργασίας και επενδύσεις στις εγχώριες καθαρές πηγές ενέργειας».