Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Τήνου

Αντιπολιτευτική αφορμή

  • Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2014 - 06:10

Έντονη κριτική άσκησε, κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου της Τήνου, ο πρώην Δήμαρχος Τήνου και νυν επικεφαλής της δημοτικής μειοψηφίας, Σίμος Ορφανός, στις δράσεις και το παραγόμενο έργο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Δήμου Τήνου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της για το 2014.

Ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Επιχείρησης, που ανέρχεται σε 348.550 ευρώ, καταψηφίστηκε από τους συμβούλους της μειοψηφίας, με την αιτιολογία πως «η Δημοτική Επιχείρηση παρά τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, παραμένει στατική και δεν εξελίσσεται».

Ο καταμερισμός του συνόλου του προϋπολογισμού της αφορά στα τρία προγράμματα για τα οποία φέρει την ευθύνη και αφορούν στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (προϋπολογισμού 37.800 ευρώ), το Κέντρο Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων (προϋπολογισμού 110.000 ευρώ) και το Βοήθεια στο Σπίτι (προϋπολογισμού 89.750 ευρώ), καθώς και τις εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ Τήνου, το Καλλιτεχνικό Στέκι και οι διάφορες γιορτές (αγκινάρα, κάπαρη, μέλι κ.λ.π).

Σύμφωνα με την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν απαξιώνεται το έργο κανενός και ειδικά όταν οι δράσεις είναι κοινωνικού περιεχομένου, όμως όπως σημειώνουν «οφείλουμε και πρέπει να ασκούμε καλοπροαίρετη κριτική ώστε οι διοικούντες να βελτιώνονται συνεχώς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και να μην επαναπαύονται».

Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν αφορούσαν, τόσο σε σημεία που αμφισβητούν τη νομιμότητα του, όσο και στη μη πρόβλεψη στον προϋπολογισμό, δράσεων «που θα αναδεικνύουν επιπλέον το κοινωνικό πρόσωπο της επιχείρησης», όπως και δράσεων «που θα απέφεραν έσοδα στην επιχείρηση».

Επί πλέον κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό το κόστος λειτουργίας της Επιχείρησης, ενώ σημειώνεται πως «διάφορα έξοδα δεν εμφανίζονται στον απολογισμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης και τούτο πάσχει ως προς τη νομιμότητα του».

Η δημοτική μειοψηφία ζητά χειροπιαστά αποτελέσματα ως προς το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, ενώ παραδέχεται πως απαιτείται περιστολή των δαπανών ώστε να εξοικονομούνται χρήματα για κοινωνικές δράσεις, ενώ παράλληλα απευθύνεται έκκληση προς τους πολίτες της Τήνου για εθελοντική προσφορά έργου.

Ετικέτες: