Ζητούν άμεσα τη διακοπή λειτουργίας του ΒΙΟ.ΚΑ Απόλλωνα

Η υπομονή τους έχει εξαντληθεί

  • Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10

Άλυτα παραμένουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα του ΒΙΟ.ΚΑ στον Απόλλωνα της Νάξου. Ο σημαντικός παραθαλάσσιος οικισμός πλήττεται σοβαρά και το θέμα έχει πάρει δυσάρεστες, τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές, διαστάσεις. Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου ζητά άμεσα την ολοκληρωμένη μελέτη χωροθέτησης νέου Βιολογικού σε άλλη θέση ώστε να αποτραπεί η θαλάσσια ρύπανση.

Μπορεί να πέρασε ένας χρόνος, από τότε που η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου αντάλλασσε δημόσιες ανακοινώσεις με το Δήμο Νάξου, άλλα το πρόβλημα της λειτουργίας του ΒΙΟ.ΚΑ παραμένει άλυτο.

Ο ΒΙΟ.ΚΑ συνεχίζει να λειτουργεί παράνομα και σε απολύτως ακατάλληλη θέση, διοχετεύοντας τα λύματα, τα οποία δεν έχουν επεξεργαστεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, μέσα στον κλειστό όρμο, που λόγω και των ρευμάτων, βλάπτουν επικίνδυνα την κολυμβητική περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των παραθεριστών, παρά το γεγονός ότι έχει πιστοποιηθεί επανειλημμένα ότι ο τρόπος λειτουργίας του είναι αντίθετος στην περιβαλλοντική νομοθεσία και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο Δήμος Νάξου αποσιωπά....

Στο μεταξύ ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αντί να προωθήσει λύσεις στο πρόβλημα, παρεμβαίνοντας άμεσα στη διακοπή της λειτουργίας του ΒΙΟ.ΚΑ, όπως όρισε και η πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου στη Σύρο, ασχολήθηκε με το να προσφεύγει κατά των αποφάσεων των υπηρεσιών, ενδεικτικά κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και να προσπαθεί να κάνει μελέτες και εργασίες συντήρησης, που αποσκοπούν στη διαιώνιση του προβλήματος και τη νομιμοποίηση των καταστροφικών συνεπειών για τον Απόλλωνα, οι οποίες και πάλι ακυρώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σεβασμός στο περιβάλλον και προστασία της δημόσιας υγείας

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου, ευαισθητοποιημένη από το δράμα των κατοίκων του Απόλλωνα, επιρρίπτει ευθύνες στο Δήμο για αναλγησία και απαιτεί, χωρίς καθυστερήσεις και νέες υπεκφυγές, συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, που οφείλουν να δρομολογήσουν τεχνικές ασφαλείς λύσεις για την επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων,που θα οδηγήσουν στη σύνταξη νέων σύννομων περιβαλλοντικών μελετών σχεδιασμού ΒΙΟ.ΚΑ. Πρωταρχικός στόχος είναι απομάκρυνση του βιολογικού από την κοινότητα του Απόλλωνα, αφού τονίζεται ότι αποτελεί τουριστικό θέρετρο λόγω της κολυμβητικής περιοχής, κι όλα αυτά εν όψει καλοκαιρινής περιόδου.

Να τηρηθούν οι διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, διαφάνειας και νομιμότητας

Η υπομονή των κατοίκων φαίνεται να έχει εξαντληθεί αφού επί 20 χρόνια ζητούν τα αυτονόητα βάση νόμων και κοινής λογικής, οι οποίοι ανέχθηκαν τις αυθαιρεσίες των υπευθύνων οργάνων των δημοσίων υπηρεσιών και αρχών και τώρα καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα.

Οι λανθασμένες και παράνομες επιλογές του Δήμου συντέλεσαν στην διαιώνιση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν έδινε κανένα δικαίωμα λειτουργίας του ΒΙΟ.ΚΑ, αφού κάτι τέτοιο αντίκειται στην περιβαλλοντική νομοθεσία, που πρόσφατα κρίθηκε άκυρη. Αυθαιρεσίες έγιναν και σε ότι αφορά στη θέση και την επεξεργασία των λυμάτων. Τι και αν υπάρχουν προκαθορισμένα όρια ρίψης ακαθάρτων, ως προς το βάθος και την παράκτια ζώνη! Στην περίπτωση του Απόλλωνα, η ρίψη γινόταν επιφανειακά και σε έναν βραχώδη και κλειστό κόλπο, γεγονός που συνέβαλε μαζί με τη φορά των ρευμάτων, στην εγκλώβιση των αποβλήτων, με συνέπεια την θαλάσσια ρύπανση, αφού δημιουργήθηκαν συνθήκες ικανές για την ανάπτυξη μικροβίων, όπως αποδείχτηκε από τη δειγματοληπτική ανάλυση του θαλάσσιου ύδατος της Υγειονομικής Υπηρεσία Νάξου. Τι και αν η πρωτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, για πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, ορίζει προεπεξεργασία και πρωτοβάθμια καθίζηση! Ένας απλός αερισμός και η διάθεση στη θάλασσα φαίνεται να αρκούν για να θέσουν τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο. Η υποτίμηση του προβλήματος και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας δείχνει να έχει άμεσο αντίκτυπο και στην καλοκαιρινή περίοδο όταν αυξάνεται κατά πολύ ο αριθμός των κατοίκων στον Απόλλωνα, με άμεση επίπτωση για το τουρισμό της περιοχής, ο οποίος φαίνεται τελικά να σαμποτάρεται από τις ίδιες Αρχές που επιζητούν την τουριστική ανάπτυξη, σε εποχές που στροφή προς σε αυτή μοιάζει ως τη μόνη λύση.

Ετικέτες: