Απομένει η σύνδεση με το δίκτυο της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση στην Αντίπαρο

Μετ΄εμποδίων η λειτουργία του ΒΙΟΚΑ

Προβληματίζει η περαιτέρω πορεία του, μετά τη δοκιμαστική περίοδο

Σάρκα και οστά παίρνει το πολύχρονο αίτημα των κατοίκων της Αντιπάρου που αφορά στη λειτουργία ΒΙΟΚΑ στο νησί, με το έργο να έχει ολοκληρωθεί και να απομένει μόνον ως σημαντική εκκρεμότητα, η σύνδεσή του με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Σε σχετική ενημέρωση προς τους κατοίκους της Αντιπάρου προέβη ο δήμαρχος, Αναστάσιος Φαρούπος πριν από κάποιες ημέρες κατά τη διάρκεια λαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο νησί, ο οποίος μίλησε αναλυτικά για τις εξελίξεις καθώς και για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου όσο το δυνατόν συντομότερα να τεθεί σε λειτουργία ο ΒΙΟΚΑ.

Αξίζει να τονισθεί, πως πρόκειται για ένα έργο που συνάντησε πολλά εμπόδια από την έναρξή του και μετά, καθώς υπήρξε αλλαγή χωροθέτησης, ενώ εξαιρετικά χρονοβόρες υπήρξαν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. η λήψη των οποίων αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω πορεία του. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στις δηλώσεις του ο κ. Φαρούπος, “το έργο έφτασε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά τα κατάφερε το νησί μετά από είκοσι χρόνια”.

Εκκρεμεί η σύνδεση με τη ΔΕΗ

Ειδικότερα, το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού και της αποχέτευσης φαίνεται να βαδίζει προς το τέλος του μετά από εργασίες που διήρκησαν αρκετούς μήνες, με τον κ. Φαρούπο να τονίζει χαρακτηριστικά πως, το εν λόγω έργο “είναι έτοιμο να παραδοθεί”, αφού από πλευράς της αναδόχου εταιρείας απομένουν “να τελειώσουν μερικές εγκαταστάσεις”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε αναλυτικά ο δήμαρχος, οι αρμόδιοι του έργου είναι καθ΄ όλα έτοιμοι έχοντας δώσει τα σχέδια που απεικονίζουν τα σημεία όπου θα γίνουν οι συνδέσεις. “Αυτό που υπολείπεται είναι ένα πρόβλημα με τη ΔΕΗ, η οποία υποστηρίζει ότι, δεν έχει τα κατάλληλα σύρματα για να προχωρήσει στη σύνδεσή του με τους υποσταθμούς”, από τους οποίους θα υπάρξει η απαραίτητη προμήθεια ηλεκτροδότησης με σκοπό να συνδεθεί μέχρι και το τελευταίο αντλιοστάσιο. Ο κ. Φαρούπος, εξήγησε δε, πως, με τον ίδιο υποσταθμό στη θέση Σιφναίικος γιαλός, θα λειτουργήσει και η αφαλάτωση, γεγονός που θα βοηθήσει το νησί να μην υπάρχουν πλέον προβλήματα που βίωνε μέχρι σήμερα. “Αν γίνουν τώρα συνδέσεις τα αντλιοστάσια θα γεμίσουν, θα υπερχειλίσουν, και τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα” δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να προχωρήσουν οι ιδιωτικές συνδέσεις, αφού είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να μην προκληθεί ζημιά στο έργο.

Πρόσληψη μηχανικού από κάθε ιδιώτη για τη σύνδεση στο δημόσιο δίκτυο

Μετά από μία σειρά ενεργειών, ο Δήμος Αντιπάρου φαίνεται πως προκειμένου να υλοποιήσει τις εργασίες των ιδιωτικών συνδέσεων, θα συνεργαστεί με τους δημότες του νησιού, ώστε να αναλάβει ο κάθε ένας τη δική του σύνδεση με τον ΒΙΟΚΑ, με κόστος που θα επιβαρύνει τους ίδιους. Ωστόσο, προτού καταλήξει στη συγκεκριμένη απόφαση, ο δήμαρχος τόνισε ότι αιτήθηκε συνδρομή από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ώστε να μεταβεί μηχανικός και να αναλάβει ο Δήμος τις συνδέσεις, όμως, η απάντηση ήταν αρνητική στη σχετική επιστολή που εστάλη από τον ίδιο. Επόμενο βήμα που εξέτασε η Δημοτική Αρχή ήταν να προβεί σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΕΥΑ Πάρου, που διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία, σενάριο όμως, που επίσης απέβη άκαρπο, αφού πέραν του ότι το κόστος για κάθε σύνδεση θα άγγιζε τα 1.600 ευρώ, λόγω των δεδομένων που θα αύξαναν τον βαθμό δυσκολίας στη διεκπεραίωση των εργασιών (υψομετρικό κόστος κλπ), η διοίκηση κατέστησε σαφές πως εν τέλει, δε θα ήταν εφικτό να αναλάβει το έργο. Κατόπιν αρκετών σκέψεων, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Φαρούπος, “αποφασίσαμε με τη βοήθεια των μηχανικών που είναι στην Αντίπαρο και των μηχανικών της εταιρείας, να αναλάβει κάθε ιδιώτης εξ ολοκλήρου τη σύνδεση”, αφού όμως πρωτίστως γίνει η πρόσληψη ενός υπεύθυνου μηχανικού από κάθε ιδιώτη, για να υλοποιηθεί ορθά η σύνδεση με το δημόσιο δίκτυο. “Αυτό θα έχει οικονομική επιβάρυνση, αλλά σε σχέση με τα χρήματα που ζητούσε η ΔΕΥΑ Πάρου, αλλά και σύμφωνα με τα δεδομένα άλλων Δήμων” δεν τίθεται θέμα σύγκρισης, υποστήριξε, προσθέτοντας πως, “Θα υπάρξει ένα μικρό τέλος, το οποίο θα προπληρώνεται”. Κληθείς να αναφέρει αν έχει καθοριστεί το ποσόν, ο κ. Φαρούπος, απάντησε αρνητικά, γνωστοποιώντας πως, “σκέψη μας είναι να αφορά σε 150 ευρώ για τις κατοικίες και τα καταστήματα που δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος και 300 ευρώ για τις υγειονομικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις”. Σημειώνεται πως, πλην της τοποθέτησης του κ. Φαρούπου, τον λόγο πήρε και ο μηχανικός της εταιρείας που υλοποίησε το έργο ΒΙΟΚΑ – αποχέτευσης κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης.

Μετά τη δοκιμαστική λειτουργία, τί(;)

Ο προβληματισμός του δημάρχου ωστόσο, επεκτείνεται και στο ζήτημα της μελλοντικής λειτουργίας του, αφού δηλαδή, παρέλθει ο δοκιμαστικός χρόνος, καθώς όπως εξήγησε ο Δήμος δεν διαθέτει προσωπικό. “Ελπίζω όλα να πάνε κατ΄ευχήν στο εξής γιατί ναι μεν θα γίνει το έργο, ωστόσο το θέμα είναι πώς θα το λειτουργήσουμε. Είμαστε υποστελεχωμένος Δήμος. Εξετάζουμε ίσως την ανάθεση σε κάποιον ιδιώτη” τόνισε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως, πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο που εξυπηρετεί όχι μόνον τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες. “Βρήκα έτοιμο σχεδόν το έργο. Δε θα αδικήσω τους προηγούμενους. Είναι αλήθεια ότι δουλέψαμε όλοι πολύ” ανέφερε, λέγοντας τέλος, πως, “Έπρεπε να υλοποιηθεί γιατί δεν γίνεται κάθε λίγο να συναντά κανείς – και κυρίως το καλοκαίρι οι επισκέπτες – τα βυτία”.

Ετικέτες: