Τοποθέτηση της ΔΕΥΑ Πάρου σχετικά με τον ΒΙΟΚΑ Νάουσας Πάρου

Λειτουργικές διαφωνίες

Ως εύθικτη και θιγόμενη εμφανίστηκε η διοίκηση της ΔΕΥΑ Πάρου, σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στην λειτουργία του ΒΙΟΚΑ της Νάουσας, αποστέλλοντας μία κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς κάθε Μέσον που ασχολήθηκε με το θέμα.

Σε στοιχεία που προήλθαν από ενημέρωση του Συνηγόρου του Πολίτη, εκπρόσωπος του οποίου ασχολήθηκε με το θέμα της λειτουργίας των ΒΙΟΚΑ σε Πάρο και Κίμωλο, βασίστηκαν τα σχετικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν, με το περιεχόμενο τους να ενοχλεί τον πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π., Ρούσσο Βατίστα, ο οποίος έσπευσε να διαμαρτυρηθεί.

Η διαμαρτυρία του αυτή, ως θιγόμενου, αντί να στραφεί προς τον Συνήγορο του Πολίτη, ήταν ευκολότερο να στραφεί κατά των τοπικών Μέσων, προς τα οποία απέστειλε μία πανομοιότυπη επιστολή ζητώντας την δημοσίευση της.

Η ΔΕΥΑ Πάρου

«Στην από 19-9-2014 δημοσίευση στην ιστοσελίδα σας με θέμα «Περιβαλλοντικές Επιβαρύνσεις» προβάλλεται εσφαλμένα προς το κοινό η εικόνα ότι ο ΒΙΟΚΑ Νάουσας Πάρου έχει προβλήματα λειτουργίας, υποβαθμίζει το περιβάλλον, έχει αρνητικές επιπτώσεις στον υγροβιότοπο και έχει θέματα νομιμότητας. Όλα τα ανωτέρω χωρία που αφορούν το ΒΙΟΚΑ Νάουσας Πάρου είναι αναληθή για τους παρακάτω λόγους.

Η σύσκεψη και η επίσκεψη κλιμακίου του Συνηγόρου του Πολίτη που πραγματοποιηθήκαν στις 09 Σεπτεμβρίου στη Σύρο και 10 Σεπτεμβρίου στην Πάρο έγινε έπειτα από αναφορά του Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου «ΟΙ ΚΟΛΥΜΠΗΘΡΕΣ» για την περιοχή «Λίμνες» που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το ΒΙΟΚΑ Νάουσας Πάρου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως τη Διεύθυνση Υγείας, Διεύθυνση Υδάτων, Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Πάρου, τη ΔΕΥΑΠ αλλά και το Συνήγορο του Πολίτη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε (Δελτίο τύπου του Συνηγόρου του Πολίτη) η νομιμότητα λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ και των αντλιοστασίων και προέκυψε ότι οι εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ λειτουργούν με απόλυτη νομιμότητα, με όλες τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Επιπλέον ο ΒΙΟΚΑ Νάουσας Πάρου και τα αντλιοστάσια λυμάτων βρίσκονται εκτός του προστατευόμενου υδροβιοτόπου (ο ΒΙΟΚΑ περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά) (σχετικός χάρτης ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012). Στις 10 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από το ίδιο κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη στην περιοχή χωρίς να διαπιστωθεί κανένα πρόβλημα λειτουργίας και καμία επιβάρυνση προς το περιβάλλον από το ΒΙΟΚΑ και τα συγκεκριμένα αντλιοστάσια.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένα αυτοψίες από αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας (03-04-2012, 10-12-2012, 08-08-2014) στα πορίσματα των οποίων αναφέρεται ρητά ότι «Δεν διαπιστώθηκαν φαινόμενα ρύπανσης – υποβάθμισης περιβάλλοντος από τη λειτουργία των αντλιοστασίων λυμάτων και ΒΙΟΚΑ». Την ομαλή και χωρίς προβλήματα λειτουργία των αντλιοστασίων της περιοχής επισημαίνουν και οι κάτοικοι στη σχετική ερώτηση προς το κοινοβούλιο που τέθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ τον Ιούλιο του 2010. Στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου μπορούν να προσκομιστούν τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα ανωτέρω.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ουδέποτε η υπηρεσία μας έχει καταθέσει πρόταση ή έχει κατατεθεί στην υπηρεσία μας αίτημα για συνοδά έργα που αφορούν τη χρήση του παραγόμενου νερού για άρδευση.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό σας ότι «Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως στην Εθνική Βάση Δεδομένων, που λειτουργεί στο διαδίκτυο, ενώ παραπέμπει για πληροφορίες σχετικά με όλες τις μονάδες βιολογικών καθαρισμών της χώρας, οι δύο προαναφερθείσες μονάδες (ήτοι της Νάουσας Πάρου) δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της χώρας», ο ΒΙΟΚΑ Νάουσας Πάρου περιλαμβάνεται στην Εθνική Βάση Δεδομένων που λειτουργεί στο διαδίκτυο και ενημερώνεται κανονικά από τον υπεύθυνο λειτουργίας του. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα http://ypeka.plexscape.com/Services/Pages/Browse.aspx και να ενημερωθείτε για τα λειτουργικά δεδομένα του ΒΙΟΚΑ Νάουσας Πάρου.

Αναμένουμε την έγγραφη απάντηση του «Συνηγόρου του Πολίτη» σχετικά με τις προτάσεις του για τη συγκεκριμένη περιοχή που έχουν προκύψει από τη σύσκεψη στη Σύρο και την επίσκεψη του κλιμακίου του στην Πάρο στις 10-09-14.

Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, ο ΒΙΟΚΑ και τα αντλιοστάσια λυμάτων δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα λειτουργίας ή νομιμότητας και λειτουργούν κανονικά όπως προκύπτει από όλους τους ελέγχους που έχουν γίνει όλα τα χρόνια λειτουργίας τους χωρίς να εντοπιστεί ούτε μια φόρα κάποιο πρόβλημα.

Επειδή το δημοσίευμα που αναρτήθηκε στις 19-09-2014 στην ιστοσελίδα σας με θέμα «Περιβαλλοντικές Επιβαρύνσεις» δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις όπως προκύπτει από όλα τα στοιχεία που σας αναφέρουμε ανωτέρω, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια αρνητική εικόνα της ΔΕΥΑΠ προς το κοινό, όταν η επιχείρησή και όλοι οι εργαζόμενοί της καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες ώστε να λειτουργούν όλες οι εγκαταστάσεις εύρυθμα και νόμιμα.

Σας καλούμε όπως δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή με την οποία αποκαθίσταται η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π. Ρούσσος Βατίστας»

Το πρόβλημα των κατοίκων

Σχετικά με το θέμα υπήρξε και δημόσια τοποθέτηση του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Κολυμπηθρών, ο οποίος και ανακίνησε το θέμα.

«Αρκετές φορές έχουμε καταγγείλει τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή «Λίμνες», του δημοτικού διαμερίσματος Νάουσας του Δήμου Πάρου, που οφείλονται στο παρελθόν στην κακή λειτουργία των αντλιοστασίων αποχέτευσης, στις οσμές από αυτά μέχρι σήμερα, όπως στα λιμνάζοντα ακάθαρτα ύδατα που υπάρχουν στην περιοχή.

Με συνέχεια και συνέπεια, επιμονή και υπομονή ο σύλλογος μας και οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούμε για να λυθούν προβλήματα που υποβαθμίζουν μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή, την υγεία κατοίκων και επισκεπτών, την ποιότητα της ζωής μας.

Συγκεκριμένα:

- Το 2007 γνωστοποιούμε τα προβλήματα στον τότε Δήμαρχο Πάρου, Χρ. Βλαχογιάννη, χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο.

- Το 2010 με επερώτηση του ΚΚΕ στην Βουλή, το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα. Μετά από ένα περίπου χρόνο έρχονται οι απαντήσεις των υπηρεσιών για να μας πουν πως τελικά δεν υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων, αφού τα διάφορα μικρόβια βρίσκονται σε επιτρεπτά όρια. Όμως οι κάτοικοι-επισκέπτες της περιοχής συνέχιζαν να υποφέρουν από την έντονη δυσοσμία, αλλεργίες κ.α.

- Το 2011 με επιστολή μας καταγγέλλουμε την αδιαφορία των υπευθύνων και ενημερώνουμε για το πρόβλημα την εισαγγελία Σύρου, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το δημοτικό διαμέρισμα Νάουσας, το Επαρχείο Πάρου-Αντιπάρου (τμήμα υγιεινής), το Δήμο Πάρου, τη Δ.Ε.Υ.Α.Π., τις δημοτικές παρατάξεις, καθώς και τον Συνήγορο του Πολίτη.

- Το 2012 φέρνουμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ζητάμε, να γίνει μελέτη για την οριστική επίλυση του. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδεχόμενο την πρόταση του δημοτικού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Κ. Ροκονίδα, αποφασίζει την ανάθεση περιβαλλοντικής μελέτης η οποία θα λαβαίνει υπόψη της τον υδροβιότοπο και θα αντιμετωπίζει το περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν.

- Σε επικοινωνία μας τον Μάιο του 2014 με τον συνήγορο του πολίτη αναφέρουμε ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.

- Στις 10/9/2014 έρχεται κλιμάκιο από τον Συνήγορο του Πολίτη για αυτοψία. Το δελτίο τύπου που δόθηκε από μέρους του στην δημοσιότητα αναδεικνύει τα ζητήματα που αγωνιζόμαστε να βρουν τη λύση τους εδώ και χρόνια. Απέναντι στην αδιαφορία του Δήμου και όλων των αρμόδιων φορέων, ένα πράγμα υποσχόμαστε στους εαυτούς μας, τα παιδιά μας και τους κατοίκους της περιοχής.

Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε την οριστική λύση των προβλημάτων της περιοχής».

Ετικέτες: