Ο επικεφαλής της παράταξης “Σαντορίνη Ενωτική Πορεία” Γ. Χάλαρης προς τον δήμαρχο Ν. Ζώρζο

“Χωροταξικός σχεδιασμός κατ΄ ουσίαν”

“Να στοχοποιηθούν οι θέσεις βάσει πραγματικών στοιχείων της Θήρας και της Θηρασιάς”

Το δήμαρχο Νικόλαο Ζώρζο καθώς και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της Σαντορίνης καλεί να συζητήσουν ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού “Σαντορίνη Ενωτική Πορεία”, Γιώργος Χάλαρης προκειμένου “να στοχοποιηθούν οι θέσεις” όσον αφορά στον Χωροταξικό Σχεδιασμό για τη Θήρα και τη Θηρασιά.

Να δοθούν οι άξονες

Η παρέμβαση του κ. Χάλαρη προέκυψε μετά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο έλαβε χώρα πριν τρεις ημέρες στη Σύρο, στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκε έντονα η συζήτηση για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε ο ίδιος, ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ της οριοθέτησης και υλοποίησης “ενός Χωροταξικού Σχεδιασμού κατ' ουσία κι όχι κατ' επίφαση” όπως χαρακτηριστικά σχολίασε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, “σημαντικό στοιχείο στην υπό εκπόνηση μελέτη του ΥΠΕΚΑ, δεν είναι τόσο η Αναθεώρηση όσο η Εξειδίκευση του πλαισίου του Χωροταξικού Σχεδιασμού με τον επαναπροσδιορισμό θεμάτων ΣΧΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) και φυσικά την προσθήκη όσων δεν περιγράφονται στο Σχεδιασμό του 2003”. Βασικός παράγοντας της υπό εκπόνησης μελέτης, μετά την ολοκλήρωση της, επίσης είναι “η ξεκάθαρη θεματική οριοθέτηση, η οποία θα αποτελεί τον άξονα λειτουργίας των ΟΤΑ και στα επιμέρους θέματα, χωρίς να δημιουργεί ανισότητες”.

Κατά τον κ. Χάλαρη κρίνεται “επιτακτική και άμεση η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ο οποίος θα μπορεί να εισάγει και να υλοποιήσει έργα ενόψει του νέου ΕΣΠΑ”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “Πρέπει να συμπεριληφθεί η νησιωτικότητα και οι γενικότερες αδυναμίες που δημιουργεί σε όλους τους τομείς” ενώ “πρέπει άμεσα να καταγράφουν και να στοχοποιηθούν οι θέσεις, βάση σημερινών - πραγματικών στοιχείων, των νησιών Σαντορίνης και Θηρασιάς, που θα ενταχθούν στον αναθεωρημένο Σχεδιασμό του Νότιου Αιγαίου”.

“Θα πιέσουμε για κατάρτιση νησιωτικών προτάσεων”

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Περιφέρεια πρόκειται να καλέσει άμεσα τους Δήμους να καταθέσουν τις προτάσεις τους και ως εκ τούτου, “ο Δήμος θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις διεργασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως τα νησιά και οι οποίες θα καλύπτουν όλες τις πραγματικές ανάγκες” σημείωσε, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι, “Εμείς θα πιέσουμε από κάτω προς τα επάνω για την κατάρτιση των νησιωτικών μας προτάσεων που θα ενταχθούν στον αναθεωρημένο Χωροταξικό Σχεδιασμό, καλώντας άμεσα το δήμαρχο και τους επικεφαλής όλων των συνδυασμών, τον εκλεγμένο εκπρόσωπο της Περιφέρειας και τους Περιφερειακούς Συμβούλους αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, σε μια συζήτηση για την καταγραφή και κατάθεση προτάσεων. Πρέπει να γίνει κτήμα του πολίτη η χωροταξία, η εφαρμογή πραγμάτων στο χώρο, σύμφωνα με τις πραγματικές, σημερινές ανάγκες, χωρίς ανισότητες και αδυναμίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χάλαρης.