“Μήλον της έριδος” το ακίνητο του Γηροκομείου Μήλου στη Θεσσαλονίκη

Καταγγελία για παράνομη εκμίσθωση

Για χρήση του διαμερίσματος από την κόρη του δημάρχου Μήλου, κάνει λόγο η Σεβαστή Κυράνη

Το διαμέρισμα του αειμνήστου Δημητρίου Λίλλη στη Θεσσαλονίκη, περιουσιακό στοιχείο του Γηροκομείου Μήλου “ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ”, στάθηκε αφορμή για να διασταυρώσουν τα “ξίφη” τους ο Δήμαρχος Μήλου και πρόεδρος του Δ.Σ του Γηροκομείου Γεράσιμος Δαμουλάκης και η κ. Σεβαστή Κυράνη.

Με ανοιχτή επιστολή της προς τον κ. Δαμουλάκη, η πρώην Δημοτική Σύμβουλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου έθεσε στον ίδιο συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν στην αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου από τον δήμο, αφήνοντας ωστόσο αιχμές ότι το διαμέρισμα κατοικείται από την κόρη του δημάρχου.

Ειδικότερα, η κ. Κυράνη ζήτησε να πληροφορηθεί για την εκμίσθωση του διαμερίσματος, καθώς και για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ενώ δε δίστασε να αναρωτηθεί “τι σχέση έχουν με διαμέρισμα οι Αθανάσιος Ρομποτής και Στέλλα Ρομποτή, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο κουδούνι του”. Τέλος, έθεσε το ερώτημα “γιατί η κόρη του κ. Δήμαρχου,Παναγιούλα Δαμουλάκη έχει δώσει στην τηλεφωνική εταιρεία ΣΗΤΑ τη διεύθυνση του διαμερίσματος αυτού;
Εκεί κατοικεί; Και με ποια ιδιότητα; Τηρήθηκαν οι διαδικασίες και τα από το Νόμο προβλεπόμενα”;

Απάντηση του Δ.Σ. του Ιδρύματος

“Λάδι στη φωτιά” έριξε η καυστική απάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, το οποίο επεσήμανε στην κ. Κυράνη πως ως μέλος του Δ.Σ όφειλε να γνωρίζει όλα τα διαδικαστικά θέματα του Γηροκομείου, καθώς και τις αποφάσεις, που έχουν ληφθεί σχετικά με αυτό.

Κατέστησε δε γνωστό ότι “σύμφωνα με την υπ' αριθμό 9/2013 απόφαση, κατόπιν εισηγήσεως του προεδρεύοντος αντιπροέδρου, αποφασίστηκε ότι η μόνη λύση για την εξόφληση των χρεών που συσσωρεύτηκαν εδώ και πολλά χρόνια στο συγκεκριμένο ακίνητο, από πάγιες υποχρεώσεις (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κοινόχρηστα κ.λ.π.) είναι η διάθεσή του σε κάποιον Μηλιό και κατά προτεραιότητα φοιτητή ή φοιτήτρια. Ο ίδιος θα αναλάβει την εξόφληση των χρεών και θα μένει στο οίκημα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, διότι ο προϋπολογισμός του Γηροκομείου είναι αδύνατο να καλύψει μία τέτοια δαπάνη.

Κατά συνέπεια, τονίστηκε ότι στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε φέτος φοιτήτρια, η οποία προέβη στις απαραίτητες ενέργειες και κατοίκησε στο οίκημα για λίγους μήνες. Μάλιστα, το Δ.Σ του Γηροκομείου δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στην κ. Κυράνη ότι “κάτι ανάλογο είχε προτείνει και η ίδια σε προγενέστερη συνεδρίαση”, ενώ στη συνέχεια την ενημέρωσε πως “η φοιτήτρια έχει ήδη εγκαταλείψει το οίκημα, διότι εγκρίθηκε η μετεγγραφή της σε άλλο Πανεπιστήμιο της χώρας”.

Κατόπιν τούτου, το Δ.Σ, απευθυνόμενο στην κ. Κυράνη, αναρωτιούνται ποια θα είναι η τύχη αυτού του ακινήτου εδώ και πέρα, ενώ τη ρωτούν ευθέως “τι κάνατε εσείς για τα διαδικαστικά θέματα γύρω από τα ακίνητα όταν σας ανέθεσε προφορικά ο Δήμαρχος και Πρόεδρος του Γηροκομείου, να τα διερευνήσετε και να φέρετε προτάσεις στο Δ.Σ.; ΤΙΠΟΤΑ. Και τώρα διαμαρτύρεστε ότι δήθεν δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διατυπώσεις. Αν είναι κάποιος ο οποίος δεν τήρησε τις υποσχέσεις είστε εσείς, που λόγω της ιδιότητας σας έπρεπε να ενημερώσετε το Δ.Σ”.

“Δημόσια ομολογία του δημάρχου ότι παρανόμησε”

Σε απάντησή της, η κ. Κυράνη, τονίζει ότι “για μία ακόμη φορά ο κ. Δαμουλάκης παρασύρθηκε από την αλαζονεία και την κουτοπονηριά που τον διακρίνουν και πως αντί να δικαιολογήσει τα όσα προς ίδιον όφελος διέπραξε, ομολόγησε δημόσια ότι παρανόμησε”. Η ίδια εξηγεί ότι ως πρώην μέλος του Δ.Σ του Γηροκομείου είχε ενδιαφερθεί για την εκμίσθωση του εν λόγω ακινήτου, σύμφωνα με απόφαση που είχε ληφθεί.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι “το συμβούλιο δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια που από το Νόμο είναι απαραίτητη για τη ΝΟΜΙΜΗ εκμίσθωση ακινήτου ιδιοκτησίας Ιδρύματος και όχι ιδιώτη , που μπορεί να βάζει και να βγάζει απ' αυτό την κόρη του, όποτε τον βολεύει. Εκτιμά μάλιστα ότι η απόφαση τριών μόνο μελών του Δ.Σ από τα επτά συνολικά μέλη του για τη διάθεση του οικήματος σε κάποιον Μηλιό φοιτητή, δεν αντικαθιστά διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για μία νόμιμη εκμίσθωση.

“Οι αποφάσεις του Δ.Σ δεν αντικαθιστούν τις νόμιμες διαδικασίες”

Απευθυνόμενη στον δήμαρχο τον ρωτά, “αν υπέγραψε μισθωτήριο συμβόλαιο με το ίδρυμα, το οποίο κατέθεσε εμπρόθεσμα στην Εφορία, ή αν πλήρωσε απλά τα κοινόχρηστα το διάστημα που κατοικούσε σε αυτό η κόρη του και τώρα το Ίδρυμα θα πληρώσει τα πρόστιμα”. “Τα ενοίκια που πήρε το Γηροκομείο (φαντάζομαι ότι πήρε κι ας μην το αναφέρετε πουθενά!) πως θα τα δικαιολογήσει;Ή θα τα κάνετε δωρεά για να πάρετε και εύσημα!; Και τους φόρους που θα προκύψουν ποιος θα τους πληρώσει; Γιατί, "για κακή μας τύχη" η κόρη σας εγκατέλειψε το οίκημα μετά την ολιγόμηνη εγκατάστασή της σ' αυτό (μέχρι σταθερό τηλέφωνο έβαλε!!) και φυσικά μετά τα ερωτήματα που σας έθεσα...”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Απαντώντας στην ερώτηση γύρω από την τύχη του ακινήτου, η κ. Κυράνη σημειώνει ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, προκειμένου να ενοικιαστεί νόμιμα και με όρους και μίσθωμα που θα γνωρίζουν όλοι εκ των προτέρων. Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι η ίδια είχε διερευνήσει τα διαδικαστικά, ενώ ταυτόχρονα είχε ενημερώσει τον δήμαρχο για τις διαδικασίες που έπρεπε να προηγηθούν της οποιασδήποτε εκμίσθωσης.

Προσθέτει ακόμα ότι είχε ετοιμάσει και την πρόσκληση ενδιαφέροντος, την οποία είχε παραδώσει στην υπάλληλο του Δήμου, που ασχολείται μ' αυτά. “Από κει και πέρα ΕΣΕΙΣ είστε που δεν κάνατε ΤΙΠΟΤΑ! Αλλά, γιατί να κάνετε; Αφού ο εκμισθωτής είχε βρεθεί και ήταν και δίπλα σας! Θα ψάχνατε αλλού;” απαντά στον κ. Δαμουλάκη, συστήνοντας στον ίδιο να μη δώσει μεγαλύτερη έκταση στο θέμα με την εκτίμηση πως “όσα περισσότερα λέτε, τόσο εκτίθεστε”.

Ετικέτες: