Επιβολή κυρώσεων στον βιολογικό της Μήλου

Κυρώσεις επέβαλε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στην εταιρεία ευθύνης του Βιολογικού της Μήλου. Μήνες πριν η Τεχνική Εταιρεία Μεσόγειος Α.Ε είχε ενημερώσει με επιστολή τον περασμένο Μάιο την ''Πρωτοβουλία Μήλος Α.Ε'' και τον Δήμαρχο Μήλου, Γεράσιμο Δαμουλάκη, ότι η Μήλος Α.Ε της όφειλε ποσό που έφτανε τις 100.000 ευρώ και ζητούσε την εξόφληση του σε διάστημα μερικών ημερών. Στην επιστολή της είχε τονίσει ότι εργαζόμενος της εταιρείας, ο οποίος εργαζόταν επί δύο χρόνια στην εγκατάσταση χωρίς να υπάρχει κάποια σύμβαση ή ευθύνη εργασίας έτσι ώστε να μην εγκαταλειφθεί η εγκατάσταση, κάτι το οποίο όμως δεν ήταν δυνατόν να συνεχιστεί . Επίσης είχε επισημάνει στην επιστολή ότι η εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά στη λειτουργία της εγκατάστασης η οποία λειτουργούσε χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άδεια διάθεσης. Μάλιστα είχε προειδοποιήσει πώς αν επιθυμούσαν να λειτουργήσει η εγκατάσταση κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου θα έπρεπε να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα.

Με διαπιστώσεις της ΚΕΠΠΕ

Σε διάστημα κάποιων μηνών η υπόθεση κατέληξε με επιβολή διοικητικών κυρώσεων και πρόστιμο στην εταιρεία ''Πρωτοβουλία Μήλος Α.Ε'', με αφορμή παραβιάσεις που διαπιστώθηκαν από το κλιμάκιο ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καθώς είχε δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λήξης εργασιών συντήρησης. Η εγκατάσταση και η λειτουργικότητα της μονάδας επεξεργασίας αστικών λυμάτων έχει τοποθετηθεί στη θέση της ''Αγίας Στυλιανής'' του Δήμου Μήλου.

Οι κυρώσεις

Οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις επιβλήθηκαν με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Τζώρτζη Μακρυνιώτη, βάσει των νόμων για την ποινική προστασία περιβάλλοντος και προστασία και διαχείριση υδάτων. Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά από τον φορέα του έργου να προβεί άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες με στόχο την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων για τοποθέτηση και λειτουργία της επεξεργασίας αστικών λυμάτων με βάσει την ισχύουσα νομοθεσία.

Παράλληλα διαπιστώθηκαν πλημμελείς σε αριθμό μετρήσεις επί των επεξεργασμένων λυμάτων κατά παράβαση διατάξεων καθώς και υπερβάσεις των ορισθέντων ορίων εκροής και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις στην εταιρεία Μήλος Α.Ε, συνολικού ύψους χιλίων πεντακοσίων ευρώ. Η είσπραξη του διοικητικού προστίμου θα γίνει από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών με βάσει τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων εσόδων.

Τέλος η επιβολή κυρώσεων έγινε με βάσει συγκεκριμένες διατάξεις νόμων και με μετά από τη συγκρότηση κλιμακίου ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος, σύμφωνα με σχετικές διατάξεις νόμου για την πραγματοποιήσει έρευνας του θέματος.