Με εντατικούς ρυθμούς η ανέγερση του Δημοτικού-Νηπιαγωγείου στην Αιγιάλη Αμοργού

Συγκρότημα σύγχρονων προδιαγραφών

Την αμέριστη ικανοποίηση του δήμου για τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν οι εργασίες ανέγερσης του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αιγιάλης Αμοργού, εκφράζει ο δήμαρχος του νησιού, Νικήτας Ρούσσος, σημειώνοντας ότι οι νέες εγκαταστάσεις ανταποκρίνονται σε ένα χρόνιο και πάγιο αίτημα των Κοινοτήτων της Αιγιάλης, που χρονολογείται από το 1990.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Ρούσσος υπογραμμίζει ότι καταβάλλεται μία σημαντική προσπάθεια τόσο για τη συνολική βελτίωση της κτιριακής υποδομής των σχολείων της Αιγιάλης, προκειμένου να αποκτήσουν έναν πιο ανθρώπινο και μοντέρνο χαρακτήρα, όσο και για τη γενικότερη αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Σημειώνεται ότι η ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου γίνεται σε εκτός σχεδίου πόλεως οικόπεδο επιφανείας Ε=10,687.00 m2, το οποίο παραχωρήθηκε στο δήμο από την Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων και συγκεκριμένα την Ιερά Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας Αμοργού.

Κατασκευή τριών κτιρίων

Η απαιτούμενη από το κτιριολογικό πρόγραμμα δόμηση του κτιριακού Συγκροτήματος (1.142,90 m2), υποχρέωσε τη διάσπαση του συνολικού όγκου σε τρία επί μέρους κτίρια (Κτίριο Α, Κτίριο Β, Κτίριο Γ). Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει την κατασκευή κτιρίου Α, στο οποίο θα στεγάζεται το Δημοτικό σχολείο και θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, βοηθητικούς χώρους, χώρους διοίκησης και βιβλιοθήκη, την κατασκευή κτιρίου Β, που θα περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώρους φαγητού και τέλος την κατασκευή κτιρίου Γ, για τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου στο οποίο θα στεγάζεται το νηπιαγωγείο και θα περιλαμβάνει χώρους εργασίας και ξεκούρασης των νηπίων, τραπεζαρία και μαγειρείο.

Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε στις 11 Νοεμβρίου 2013 και το ποσό ανέρχεται στο 1.766.000 ευρώ. Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να παραδοθούν τον Απρίλιο του 2015.

“Τέλος στην ταλαιπωρία των μαθητών”

Όπως υπογραμμίζεται από την τεχνική υπηρεσία του δήμου και τον υπεύθυνο του έργου, κ. Γιώργο Χάλαρη, εδώ και είκοσι χρόνια έχει προχωρήσει από το υπουργείο Παιδείας η συνένωση των σχολείων της Αιγιάλης. “Επειδή στην παρούσα κατάσταση όλα τα σχολεία της Αιγιάλης είναι συνενωμένα και λειτουργούσαν κάποιες τάξεις στο ένα χωριό, κάποιες άλλες στο άλλο και το νηπιαγωγείο αλλού, γινόταν μία αέναη μεταφορά μαθητών”, αναφέρει χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές ότι το νέο κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής και θα στεγάσει όλες τις τάξεις του δημοτικού και του νηπιαγωγείου. Ενημερώνει συγκεκριμένα πως “όλα συγκεντρώνονται σε ένα χώρο στο κέντρο των χωριών, σε πολύ καλό σημείο από άποψη κλιματολογικών συνθηκών και διαμόρφωσης του χώρου, ο οποίος είναι επίπεδος με μεγάλες αυλές, δίπλα ακριβώς από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5 και ένα γήπεδο μπάσκετ που κατασκεύασε ο δήμος”.

Πρότυπο για τις Κυκλάδες

Σημειώνει μάλιστα πως λέγεται για ένα σύγχρονο συγκρότημα, πρωτοποριακό τόσο στις Κυκλάδες όσο και στην Ελλάδα γενικότερα. Υπογραμμίζεται ακόμα ότι συνολικά το σχολείο μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 120 παιδιά, τα οποία τη δεδομένη στιγμή δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε καμία άλλη από τις υπάρχουσες σχολικές μονάδες. “Κάθε φορά προσπαθήσουμε να κάνουμε χωρίσματα μέσα στις αίθουσες, προκειμένου να βολέψουμε όλες τις τάξεις. Μάλιστα διαθέσαμε μία μεγάλη αίθουσα σε ένα χωριό, στην οποία χτίσαμε έναν ενδιάμεσο τοίχο, ώστε να τον χωρίσουμε σε δύο αίθουσες”, καταλήγει.

Δυνατότητες για τη γενικότερη ανάπτυξη του τόπου

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος τονίζει ότι το νέο σχολικό συγκρότημα θα “λύσει” τα χέρια μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, καθώς θα δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα που παρατηρείται σήμερα αναφορικά με τη μετακίνηση των παιδιών. “Από κει που είχαμε στην Αιγιάλη τρία σχολεία δημοτικά, ένα στα Θολάρια, ένα στη λαγκάδα και ένα στο Ποταμό, τα οποία ήταν μονοθέσια ή διθέσια, μετά τη συνένωση των σχολείων σε εξαθέσιο το 2012, έχουμε την ευχέρεια να έχουμε ένα εξαθέσιο σχολείο με έξι δασκάλους” δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις τάξεις στη Λαγκάδα, τρεις τάξεις στον Ποταμό και το νηπιαγωγείο στα Θολάρια. Όπως υπογραμμίζει “αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια συνεχή κίνηση των λεωφορείων στην Αιγιάλη, τα οποία μεταφέρουν τα παιδιά από τα τρία χωριά προς το νηπιαγωγείο των Θολαρίων και προς τα δημοτικά Λαγκάδας και Ποταμού”. Ως εκ τούτου σημειώνει πως “αυτή η ταλαιπωρία σταματάει”.

Το νέο κτίριο θα έχει μοντέρνες αίθουσες, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί με όλους τους κανόνες υγιεινής και με αμφιθέατρο, το οποίο θα συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη στον τόπο, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να διατεθεί για διαλέξεις, επιμορφωτικά σεμινάρια για ενήλικες, ακόμα και τουριστικά συνέδρια μικρής κλίμακας”.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ρούσσος δεν παραλείπει να εκφράσει τις θερμότερες ευχαριστίες τους προς τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Χοζοβιώτισσας και την Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, οι οποίες παραχώρησαν το συγκεκριμένο οικόπεδο για την υλοποίηση του έργου, η οποία είχε “παγώσει” για πάρα πολλά έτη, εξαιτίας της μεγάλης γραφειοκρατίας, αλλά και της κωλυσιεργίας των εμπλεκόμενων φορέων.

Ετικέτες: