Αντιδράσεις για την επίσκεψη τοπογράφου μηχανικού της ΕΤΑΔ Α.Ε. στον Άγιο Προκόπιο Νάξου

Σε εξέλιξη... η αξιοποίηση

Ως “τιμωρία” ακύρωσε τη σημερινή συνάντηση με τον Μ. Μαργαρίτη το ΤΑΙΠΕΔ

Να προχωρούν κανονικά τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ έρχεται να επιβεβαιώσει η χθεσινή πολυσυζητημένη επίσκεψη τοπογράφου μηχανικού της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.) στον Άγιο Προκόπιο Νάξου, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής, στάση για την οποία ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος ακύρωσε ως “τιμωρία” την προγραμματισμένη σημερινή συνάντηση με τον δήμαρχο Μανόλη Μαργαρίτη.

Αναφορικά με την άφιξη και τις μετρήσεις του τοπογράφου μηχανικού ο κ. Μαργαρίτης κατέστησε σαφές μέσω δημόσιας παρέμβασής του, πως “ο τόπος μάς ανήκει και θα τον προστατεύσουμε με κάθε τρόπο” ενώ και η παράταξη του Σύριζα Νάξου υπογράμμισε, ότι αιγιαλοί και παραλίες που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, θα προασπισθούν και θα παραμείνουν κτήμα των δημοτών.

Απαίτησαν την αποχώρησή του

Ειδικότερα, ο αφιχθείς με εντολή της ΕΤΑΔ Α.Ε. τοπογράφος μηχανικός προέβη χθες σε ελέγχους και μετρήσεις της περιοχής στον Άγιο Προκόπιο, προκειμένου να τοπογραφήσει τη δημόσια κοινόχρηστη έκταση, η οποία έχει χαρακτηρισθεί ως “καταπατημένη” έκταση.

Το γεγονός, αμέσως μόλις έγινε αντιληπτό, οδήγησε τον δήμαρχο Νάξου να καλέσει τον μηχανικό στο γραφείο του και να απαιτήσει να σταματήσει τους ελέγχους που πραγματοποιεί με το επιχείρημα πως πρόκειται για έκταση που ανήκει στο ίδιο το νησί και τους δημότες του. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Αρσενίου αλλά και κάτοικοι που γνώριζαν το γεγονός, ζητώντας επιτακτικά από τον τοπογράφο να σταματήσει τις ενέργειές του και να αποχωρήσει από την περιοχή.

Ασυγκίνητο το ΤΑΙΠΕΔ

Σχετικά με την ανωτέρω αντίθεση που εξέφρασαν οι αιρετοί και οι κάτοικοι του νησιού, το ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος, με σχετικό έγγραφο προς το γραφείο του δημάρχου, γνωστοποίησε την ακύρωση του προγραμματισμένου σημερινού ραντεβού ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Μαργαρίτη, σε μία κίνηση με “τιμωρητικό” χαρακτήρα όπως φαίνεται, λέγοντας μάλιστα πως η στάση εναντίωσης σε μία απλή καταγραφή από τον δήμαρχο, επιβαρύνει τον μέσο Έλληνα φορολογούμενο, αφού επί της ουσίας ο κάθε πολίτης πληρώνει την μετακίνηση του τοπογράφου.

Αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής από το ΤΑΙΠΕΔ έχει ως εξής: “Κύριε δήμαρχε, την Παρασκευή 11/7 ζητήσατε να με συναντήσετε και όρισα άμεσα συνάντηση για αύριο Τετάρτη 16/7, σύμφωνα με την επιθυμία σας. Πληροφορούμαι από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ, αλλά και τον τοπικό Τύπο, ότι εκδιώξατε σκιαότατα τοπογράφο μηχανικό, εντεταλμένο για την απλή καταμέτρηση δημοσίου κτήματος και από κοινού με παράγοντες της Δημοτικής Αρχής δηλώσατε ότι η δημόσια περιουσία ανήκει στον Δήμο.

Αντιλαμβάνεσθε, ότι πρόκειται για αυθαιρεσία, για προστασία καταπατητών δημόσιας έκτασης, για βίαιη συμπεριφορά εναντίον ανίσχυρου προσώπου που δεν προστάτευσε η τοπική Αστυνομία παρά το διάβημα της ΕΤΑΔ, για δαπάνες ατελέσφορης υπηρεσίας και μετακίνησης που επιβαρύνουν Δημόσια Εταιρία και τελικά τον Έλληνα φορολογούμενο.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένες τις δημόσιες δηλώσεις σας, είμαι, με λύπη μου, υποχρεωμένος να ακυρώσω την προγραμματισμένη συνάντησή μας.

Με εκτίμηση προς το αξίωμά σας Κωνσταντίνος Μανιατόπουλος”.

Νέες ενέργειες αντίθεσης

Μετά την άμεση απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο Μανόλης Μαργαρίτης εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας δηλώνει κατηγορηματικά, ότι η στάση της Δημοτικής Αρχής, θα είναι τέτοια που θα προασπίζει το συμφέρον του τόπου, λέγοντας επιπρόσθετα, ότι θα ακολουθήσουν νέες ενέργειες, οι οποίες ήδη δρομολογούνται για να παραμείνουν ως έχουν οι εκτάσεις ευρύτερα της περιοχής του Αγίου Προκοπίου. “Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης δρομολογούν τις επόμενες ενέργειές τους, εμμένοντας στην αρχική τους τοποθέτηση ότι ο τόπος μάς ανήκει και θα τον προστατεύσουμε με κάθε τρόπο” σημειώνεται στο περιεχόμενο, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνεται πως η Δημοτική Αρχή θα διατηρήσει τη θέση που είχε εξ αρχής. Δηλαδή να προστατεύσει τον φυσικό πλούτο του νησιού και να μην επιτρέψει καμία αυθαίρετη ενέργεια.

Το ξεπούλημα θα σημάνει συνολική καταστροφή

Ιδιαίτερα καυστικό είναι και το περιεχόμενο όσων υποστηρίζει με ανάλογο έγγραφο ο Σύριζα Νάξου, το οποίο εξέδωσαν τα μέλη του, αμέσως μετά την παρουσία του τοπογράφου μηχανικού στο νησί.

“Μετά την αποστολή από την ΕΤΑΔ Α.Ε. μηχανικού να τοπογραφήσει την περιοχή του Αγίου Προκοπίου έγινε φανερό ότι οι προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει τη Δημόσια Περιουσία μας όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει αλλά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, που σε συνδυασμό με το πρόσφατο σχέδιο νόμου για την αποκλειστική παραχώρηση των ακτών σε μεγαλοϊδιώτες δημιουργεί νέα επικίνδυνα δεδομένα για το νησί μας” υπογραμμίζουν, τονίζοντας επιπλέον ότι, “Οι ακτές και οι αιγιαλοί μαζί με τους πολιτιστικούς πόρους αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού μας, την πηγή ζωής και επιβίωσης για χιλιάδες απασχολούμενους στον τουρισμό”. Ως εκ τούτου, προσθέτουν πως, “Η παραχώρηση της περιοχής του Προκόπη και της Πλάκας για την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχειακών μονάδων με την αποκλειστική χρήση της πλαζ μόνο από τους πελάτες τους, θα βλάψει το σύνολο της οικονομίας του νησιού, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, θα εμποδίσει την ελεύθερη πρόσβαση των επισκεπτών και των κατοίκων στις παραλίες, θα οδηγήσει στην ανεργία, στην εξαθλίωση και εκμετάλλευση τους συμπολίτες μας”.

Καταλήγοντας, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, πως ο Σύριζα με κάθε τρόπο έχει αναδείξει την προωθούμενη πολιτική εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, καλώντας τέλος ξανά όλους τους πολίτες να εκφράσουν την κάθετη αντίθεσή τους και “να αποκρούσουν με αγωνιστικές δράσεις το ξεπούλημά της”.

Ετικέτες: