Το "Κοινό Τηνίων" για το νομοσχέδιο αιγιαλού και παραλίας

Η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση Κοινό Τηνίων διοργανώνει Λαϊκό Μαραθώνιο Δρόμο επιχειρώντας να κάνει γνωστή την "νέα απειλή για τις ακτές, το νομοσχέδιο που αφορά την "οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας"".

 

Στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσαν, αναφέρουν: "Μετά τη δημόσια γη, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στο βωμό της «ανάπτυξης» επιχειρείται τώρα να θυσιαστεί και το πολυτιμότερο τμήμα κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλαδή ο αιγιαλός και οι παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.

Το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημοσίων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς, και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις.

Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας ακτές, υγροτόπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία, οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ ’αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του Κράτους Δικαίου.

Η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη ακόμα και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μοναδική της ευκαιρία για ανάκαμψη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης. Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε στη μαύρη τρύπα του χρέους να καταπιεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας, δηλαδή την ίδια την επιβίωση, φυσική, ηθική και πνευματική του λαού της για το παρόν και το μέλλον.

Ο Λαϊκός Μαραθώνιος Δρόμος θα γίνει στις 6 Σεπτεμβρίου 2014 Η εκκίνηση θα δοθεί στον Πάνορμο στις 2.45μμ από όπου θα ξεκινήσει ο αθλητής του αθλητικού πολιτιστικού συλλόγου “Τελμησσος Μαραθώνα – Μαραθωνοδρόμοι”, και μέλος του Κοινού Τηνίων Αλέξανδρος Κομεσσάριος ο οποίος θα τρέξει όλη την διαδρομή η οποία είναι Πάνορμος - Πύργος - Πλατιά - Υστέρνια - Καρδιανή - Αγία Μαρίνα - Καλλονή - Κώμη - Κρόκο - Σκαλάδο - Κουμάρο - Φαλατάδο - Μέση - Τζάδο - Κέχρο - Τριαντάρο - Αγ. Βαρβάρα - Λαγκάδες - Ελικοδρόμιο - Χώρα Τήνου, συνολικής απόστασης 44,5km. Η οργανωτική επιτροπή θα καλύψει την συνοδεία των αθλητών τον εφοδιασμό με νερό, ισοτονικά και κατάλληλα φρούτα καθώς και με γιατρό.

Όσοι επιθυμούν να τρέξουν για τις ακτές μας μπορούν να κάνουν όλη την διαδρομή η να μπουν στον αγώνα από άλλα σημεία. Αγ. Μαρίνα - Κώμη - Φαλατάδος - Τριαντάρος - Ελικοδρόμιο είναι τα σημεία όπου θα υπάρχουν εθελοντές και από όπου μπορείτε να ξεκινήσετε τον αγώνα. Για να δηλώσετε συμμετοχή είτε ως εθελοντές είτε ως αθλητές καλέστε 6909085678 Βαλεντίνα Γαβριελάτου και 6947680874 Ελένη Κουσουνάδη. Οι συμμετοχές θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 25 Αυγούστου".