Η υποστελέχωση των Δήμων στη συνάντηση ΚΕΔΕ – ΠΟΕ ΟΤΑ

“Θέλουμε υπαλλήλους στους Δήμους”

Κραυγή αγανάκτησης από δημάρχους νησιωτικών Δήμων στις Κυκλάδες

Να μην οδηγηθούν σε κατάρρευση οι μικροί κυρίως Δήμοι που απειλούνται από το μέγεθος της υποστελέχωσης αποτέλεσε κοινή παρατήρηση των συμμετεχόντων της συνάντησης της ΠΟΕ ΟΤΑ με την ΚΕΔΕ και το νέο πρόεδρο, Γιώργο Πατούλη, χθες το μεσημέρι στην Αθήνα.

Το σοβαρό ζήτημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού ταλανίζει εδώ και χρόνια την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι ένα σταθερό πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκαν σε δηλώσεις τους στην “Κοινή Γνώμη” δήμαρχοι των Κυκλάδων με αφορμή και την πρόσφατη αντίδραση του συλλογικού οργάνου των εργαζομένων αναφορικά με τη διόλου απίθανη προώθηση της εθελοντικής εργασίας στους ΟΤΑ.

Πάγιο αίτημα όσων μίλησαν είναι να ασκηθεί πίεση και να πραγματοποιηθούν προσλήψεις, ενώ κάποιοι εξ αυτών υπογράμμισαν επιπλέον την ανάγκη να τεθεί επί τάπητος και σε συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

ΚΕΔΕ: Προτεραιότητα οι νησιωτικοί Δήμοι

Ειδικότερα, στη συζήτηση του θέματος κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Γιώργου Πατούλη των εκπροσώπων της ΠΟΕ ΟΤΑ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως, “Θέλουμε ανθρώπους να δουλεύουν μόνιμα και σταθερά” καθώς “οι “διμηνίτες”, οι “οχταμηνίτες” μέχρι να τους γνωρίσουμε φεύγουν”, ενώ, “η εκάστοτε Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να βρει εναλλακτικές λύσεις , όσο ισχύει η απαγόρευση προσλήψεων, για να διασφαλίσει την ομαλή καθημερινότητα των πολιτών”. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Καφαντάρη καθώς και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ. Κοτρώνια, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη πίεση “για την απελευθέρωση των προσλήψεων τουλάχιστον στις ανταποδοτικές υπηρεσίες”. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε μάλιστα στην ενίσχυση των νησιωτικών Δήμων, η στήριξη των οποίων όπως ειπώθηκε από την πλευρά της ΚΕΔΕ, αποτελεί προτεραιότητα. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα άλλωστε, που αφορούν σε μικρούς Δήμους, οι οποίοι λειτουργούν με έναν ή δύο υπαλλήλους.

Κάθετα αντίθετη η ΠΟΕ ΟΤΑ στους “εθελοντές”

Αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόβλημα της υποστελέχωσης, φαίνεται να φουντώνουν τα σενάρια εθελοντικής εργασίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την ΠΟΕ ΟΤΑ να έχει εκφράσει την αντίθεσή της, μέσω γραπτής διαμαρτυρίας, ορμώμενη από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου για εθελοντική εργασία εκπαιδευτικών. Αναφορικά με οποιαδήποτε “επέκταση” της συγκεκριμένης λογικής προς τους Δήμους, η ΠΟΕ ΟΤΑ, δηλώνει κάθετα αντίθετη, αναφέροντας μάλιστα πως, “Οι δηλώσεις Λοβέρδου και η προσπάθεια προώθησης και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της “εθελοντικής” εργασίας, αποκαλύπτουν τα σχέδια της νεοφιλελεύθερης και “βάρβαρης” πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση για να ξεπληρώσει τις επιταγές τις οποίες έδωσε στην τρόικα σε βάρος του Ελληνικού λαού”. Τα μέλη της προσθέτουν δε, πως, “Αυτή τη στιγμή πλήθος αιρετών προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις προσωπικού στις θεσμοθετημένες υπηρεσίες των Δήμων βάζοντας από την “πίσω πόρτα” δήθεν “εθελοντές”, καλώντας Συλλόγους και μέλη, “να παρεμβαίνουν άμεσα στις Διοικήσεις των Δήμων όπου διαπιστώνουν κρούσματα “μαύρης” ουσιαστικά εργασίας σε οργανωμένες υπηρεσίες και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης να καταγγέλλουν το περιστατικό”.

Καλύπτουν κενά, δεν λύνουν το πρόβλημα

Ενδεικτικά παραδείγματα Δήμων που πλήττονται σημαντικά από την υποστελέχωση αποτελούν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι των Κυκλάδων, οι δήμαρχοι των οποίων, συνηγόρησαν στη θέση, πως οφείλει το κράτος να μεριμνήσει για τη στελέχωσή τους με μόνιμο και σταθερό προσωπικό, διατυπώνοντας παράλληλα την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή εθελοντικής εργασίας προωθείται οργανωμένα. Ειδικότερα, διευκρινίζοντας εξ αρχής ο δήμαρχος Σίφνου, Ανδρέας Μπαμπούνης πως διαφωνεί ριζικά με την ανάληψη της ευθύνης από τους εθελοντές να καλύπτουν υποθέσεις των Δήμων, αφού κάτι τέτοιο “νομιμοποιεί” την πολιτική του κεντρικού κράτους και τα μεγάλα κενά που παρατηρούνται σε επίπεδο στελέχωσης, δήλωσε ωστόσο, πως από το 2011 έχει συσταθεί επίσημα Σύλλογος Εθελοντών για τη στήριξη του Δήμου. “Αυτή η ομάδα βοηθά τη λειτουργία του Δήμου” αναφέρει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ταυτόχρονα, πως είναι θετική η ανταπόκριση δημοτών που ευαισθητοποιούνται με φόντο τα προβλήματα, όμως, “σταθερό αίτημα παραμένει να στελεχωθούν οι υπηρεσίες μας”. Ο κ. Μπαμπούνης μάλιστα σημειώνει ως παράδειγμα τον τομέα Καθαριότητας του Δήμου Σίφνου, όπου εντός τεσσάρων ετών, από δέκα μόνιμους υπαλλήλους η υπηρεσία εξυπηρετείται πλέον με τρεις.

“Δε θα υποκαταστήσουν οι Δήμοι με τους εθελοντές τα κενά του κράτους” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, άποψη την οποία συμμερίστηκε και ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος. “Σαφέστατα δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε οποιονδήποτε να προσφέρει τη βοήθειά του. Όμως υπάρχει απόσταση από το γεγονός πως οι Δήμοι πρέπει να είναι στελεχωμένοι με επιστημονικό και μη, προσωπικό ώστε να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους” δήλωσε, λέγοντας πως, “ένας εθελοντής δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον υπάλληλο. Η παρουσία του είναι μόνον μία επικουρική συνεισφορά”.

Να συζητηθεί στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

“Είμαστε ο πιο υποστελεχωμένος Δήμος” υπογράμμισε παρακάτω ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης, διευκρινίζοντας πως υπάρχουν δύο υπάλληλοι στον Δήμο και το ΚΕΠ. “Είναι ξεκάθαρο ότι μας λείπει προσωπικό” πρόσθεσε στη συνέχεια, εξηγώντας πως η δυσκολία κάλυψης των υποχρεώσεων του Δήμου καταγράφεται σε τέτοιο βαθμό, που “αναγκαστικά όποιος έρχεται να βοηθήσει συμβάλλει ουσιαστικά. Ακόμη και για τη σύνταξη του προϋπολογισμού δυσκολευόμαστε πάρα πολύ” σχολίασε. Ο ίδιος μάλιστα, τόνισε ότι πρόκειται για ένα κοινό πρόβλημα που βιώνουν οι νησιωτικοί Δήμοι και που όπως υποστήριξε, “Εννοείται ότι πρέπει να συζητηθεί στην ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου”.

Σε κατάσταση “εκτάκτου” ανάγκης βρίσκεται και ο Δήμος Αντιπάρου, με τον δήμαρχο Αναστάσιο Φαρούπο να δηλώνει χαρακτηριστικά, “Είμαστε πλήρως διαλυμένοι. Με την ενδοδημοτική κινητικότητα, πλέον δεν έχουμε ταμειακή υπηρεσία και δεν έχουμε ούτε τεχνική υπηρεσία. Αν ένας Δήμος μπορεί να κρατηθεί με δύο υπαλλήλους, λίγους εργάτες καθαριότητας κι έναν οδηγό, τότε τί να πω”. Σχολίασε δε, πως, οι εθελοντές δεν μπορούν να έχουν αποτελεσματική παρέμβαση, καθώς, “αν ένας εθελοντής δεν μπορεί να υπογράψει και να προχωρήσει επί της ουσίας κάποια πράγματα σε έναν Δήμο, τότε είναι άνευ ουσίας η παρουσία του”.

Ετικέτες: