Επί τάπητος το ζήτημα της υποστελέχωσης των μικρών νησιωτικών Δήμων στη συνάντηση του Υπ. Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή με δημάρχους

Υπάλληλοι μπαλαντέρ...

Δήμαρχοι των Κυκλάδων μιλούν με σαφήνεια για τα προβλήματα που βιώνουν

Το σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης των μικρών νησιωτικών Δήμων πρωταγωνίστησε στην πρόσφατη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή με δημάρχους από τους εν λόγω Δήμους του Νοτίου Αιγαίου και όχι μόνον, οι οποίοι για ακόμη μία φορά εξέθεσαν την ανησυχία τους αναφορικά με τα λειτουργικά προβλήματα που προκαλούνται εξαιτίας του σχεδόν ανύπαρκτου ανθρώπινου δυναμικού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εντός της τρέχουσας εβδομάδας, με τον κ. Κουρουμπλή να δεσμεύεται προς τους επτά συμμετέχοντες δημάρχους σχετικά με την προτεραιότητα που θα δοθεί από το αρμόδιο Υπουργείο στις προσλήψεις για τους 13 μικρούς σε πληθυσμό νησιωτικούς Δήμους της χώρας, συζητώντας παράλληλα μαζί τους και θέματα υποχρηματοδότησης, προγραμματισμού έργων καθώς και ζητήματα απορρόφησης των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Προς τον ίδιο δε, διατυπώθηκαν ξεκάθαρα τα πολλά προβλήματα που συναντά η πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο λειτουργίας των Δήμων, αφού η απουσία βασικών ειδικοτήτων, παρά τις αυξημένες αρμοδιότητες που έχουν επωμιστεί, καθιστά την “επιβίωσή” τους εξαιρετικά δύσκολη.

Αναφορικά με τα προαναφερθέντα μίλησαν στην εφημερίδα δήμαρχοι των Κυκλάδων που ηγούνται στην αυτοδιοικητική διαδρομή μικρών (σε πληθυσμό) Δήμων, περιγράφοντας με σαφήνεια αλλά και γλαφυρότητα τα εμπόδια που καλούνται να ξεπεράσουν έχοντας ως πολύτιμους συνεργάτες τους μόνον λίγους σε αριθμό υπαλλήλους - μπαλαντέρ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στη δήμαρχο Γαύδου, ενώ δήμαρχοι από τις Κυκλάδες με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία η εφημερίδα, δήλωσαν πως ναι μεν συνυπέγραψαν ένα κείμενο με τα βασικά αιτήματα των μικρών νησιών, ωστόσο, δεν κατάφεραν για σοβαρούς λόγους να παραστούν στη συνάντηση.

 

Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα τα μικρά νησιά

Σχετικά με το περιεχόμενο της ατζέντας που άνοιξε στη συζήτηση, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών υπήρξε η δέσμευση όσον αφορά στο κομμάτι των προσλήψεων, με τον ίδιο να δηλώνει πως στους μικρούς Δήμους θα δοθεί απόλυτη προτεραιότητα τη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, η συγκεκριμένη δέσμευση του κ. Κουρουμπλή προκάλεσε “την απόλυτη και διάχυτη ικανοποίηση των παρευρισκομένων δημάρχων”, καθώς οι μικροί Δήμοι αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα υποστελέχωσης. Πιο αναλυτικά, οι δήμαρχοι από την δική τους πλευρά έθιξαν το ζήτημα της δυσκολίας σε επίπεδο διεκδίκησης ευρωπαϊκών κονδυλίων (2014 - 2020), παρουσιάζοντας παράλληλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν σχετικά με τον προγραμματισμό και την ωρίμανση έργων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μοιραία για την ενίσχυσή τους. Όπως γνωστοποιήθηκε εκ των υστέρων, δημοσίως, ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε πως, η διαδικασία ωρίμανσης κι ένταξης έργων θα υποστηριχθεί μέσα από τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) μέσω της επεξεργασίας ενός συνολικού σχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως, “το Υπουργείο έχει ήδη, δρομολογήσει πρόγραμμα κάλυψης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης” ενώ επιπλέον, αφού άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει “ο κάθε μικρός νησιωτικός Δήμος ξεχωριστά και που αφορούν κατά κύριο λόγο στην ανάγκη κάλυψης κενών προσωπικού μέσω της αιτούμενης (από τους Δήμους) δημιουργίας κατώτερου πλαφόν στους ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) και στην εξαίρεση των μικρών Δήμων από τον ισοσκελισμό των ανταποδοτικών τελών”, τόνισε τα ακόλουθα: “Οφείλει η κεντρική εξουσία να δείξει ενδιαφέρον, γιατί το κράτος πρέπει να λειτουργεί ισόρροπα, να λειτουργούν και οι μικροί Δήμοι ώστε να παραμένουν εκεί οι κάτοικοί τους απολαμβάνοντας την ισονομία. Επίσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εξίσου άμεσα και αποτελεσματικά, όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους εν λόγω δήμους και αυτά δεν είναι μόνο τα οικονομικά”.

Επανέλαβε δε, ότι στη διαδικασία έγκρισης των προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους της χώρας κατά την τρέχουσα χρονιά, “αυτοί οι 13 Δήμοι θα έχουν την απόλυτη προτεραιότητα” ενώ στον επίλογο της συνάντησης του ίδιου του Υπουργού με τους δημάρχους ανακοινώθηκε η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος υποστήριξης των εν μικρών Δήμων, το οποίο θα επεξεργαστεί το ΥΠΕΣΔΑ με την συνδρομή της ΕΕΤΑΑ και θα οδηγεί σε συγκεκριμένες δράσεις και ρυθμίσεις.

 

Με έναν υπάλληλο κι έναν ειδικό σύμβουλο η Ανάφη

Απών από τη συνάντηση ήταν ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, πλην όμως ενημερωμένος για τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος και συνδέονται με τους μικρούς Δήμους. “Είχα ενημερωθεί για τη συνάντηση αλλά λόγω δρομολογίων της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας ήταν αδύνατον να μεταβώ. Ενημέρωσα σχετικά και σαφώς έδωσα τη συγκατάθεσή μου σε όσα συζητήθηκαν” ανέφερε αρχικά, εστιάζοντας ευθύς αμέσως στο πρώτο βασικό ζήτημα της υποστελέχωσης. Σύμφωνα με όσα τόνισε για τον Δήμο του, “Ο Δήμος Ανάφης έχει μόνον έναν υπάλληλο. Δεν υπάρχει άλλος. Γίνεται κατανοητό λοιπόν, ότι είναι αδύνατον να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Υπολειτουργούμε και κάνουμε όσα χρειαστεί μόνοι μας κυριολεκτικά. Δήμαρχος, αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι το παλεύουμε μόνοι μας. Έναν γραμματέα έχουμε κι έναν ειδικό σύμβουλο, ο οποίος μας βοηθά περισσότερο στα οικονομικά θέματα”. Κληθείς να εξηγήσει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ομαλότερα ο Δήμος και πόσοι υπάλληλοι θα έπρεπε άμεσα να προσληφθούν, ο κ. Ρούσσος πρόσθεσε τα εξής: “Εμείς σίγουρα χρειαζόμαστε δύο διοικητικούς υπαλλήλους, στην περίπτωση που συνταξιοδοτηθεί ο ένας και μοναδικός υπάλληλός μας, αλλά θα θέλαμε κι έναν μηχανικό. Κρίνεται απαραίτητο να έχουμε έναν πολιτικό μηχανικό που θα γνωρίζει από μελέτες” πρόσθεσε, λέγοντας στη συνέχεια πως, για τον Δήμο Ανάφης χρήσιμη κίνηση θα αποδεικνυόταν “η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού τουλάχιστον για τους καλοκαιρινούς μήνες”. Προτού ολοκληρώσει ο δήμαρχος τη συγκεκριμένη αναφορά του, προκειμένου να στηρίξει με παράδειγμα τους ισχυρισμούς του σχετικά με την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού, τόνισε τα παρακάτω: “Σκεφθείτε πως, δεν υπάρχει υδραυλικός, ούτε ηλεκτρολόγος στον Δήμο και είχαμε χθες ένα ζήτημα με την ύδρευση και το παλέψαμε μόνοι μας. Πρέπει να υπάρξει ένας προγραμματισμός” δήλωσε καταλήγοντας.

 

Κωλύματα και καθυστερήσεις για σημαντικά έργα

Στο περιθώριο της συζήτησης δε, ερωτηθείς να μιλήσει για την πορεία εξέλιξης έργων στο νησί και ωρίμανσης μελετών κλπ., ο κ. Ρούσσος υπήρξε σαφής, κάνοντας λόγο για κωλύματα και καθυστερήσεις που επιβραδύνουν την υλοποίηση έργων. “Έχουμε το παλαιό Δημοτικό Σχολείο στο νησί και θέλω να τονίσω το γεγονός πως “κλείνουμε” φέτος τα πέντε έτη και παρά το γεγονός ότι είχε ανατεθεί σε ιδιώτη κι έχει ολοκληρώσει το κομμάτι του σε επίπεδο μελετών κι εργασιών, προσπαθούμε τα τελευταία πέντε χρόνια να πάρουμε τις εγκρίσεις. Τί άλλο να πω πια; Πέντε χρόνια έχουμε μετακινήσει για λόγους ασφαλείας τους μαθητές στο χώρο του Γυμνασίου και δεν μπορούμε - με δικά μας χρήματα - να δρομολογήσουμε το έργο και να ολοκληρωθεί η μελέτη για να δημοπρατηθεί” σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας και ως δεύτερο παράδειγμα την προσπάθεια δημιουργίας ενός αγροτικού ιατρείου, έργο που όπως εξήγησε “προϋποθέτει και γεωλογική μελέτη, την οποία επί πέντε έτη παλεύουμε να αποκτήσουμε”.

 

Υπάλληλοι για όλες τις δουλειές και συνταξιοδοτήσεις που προκαλούν κενά στην Κίμωλο

Παρομοίως και ο δήμαρχος Κιμώλου, Κωνσταντίνος Βεντούρης αν κι ενημερώθηκε, δεν κατάφερε να μεταβεί στο Υπουργείο για τη συνάντηση, τονίζοντας ωστόσο στο πλαίσιο των δηλώσεών του, πως, σχετικά με τη δέσμευση του κ. Κουρουμπλή για την πρόσληψη προσωπικού από τους μικρούς Δήμους, τοποθετείται θετικά, αφού όπως περιγράφει τα κενά αποτελούν ένα τεράστιο ζήτημα.

“Την παρούσα χρονική στιγμή στον Δήμο Κιμώλου υπηρετούν δύο υπάλληλοι. Μία γραμματέας, μπαλαντέρ για όλα και μία ταμίας. Παλεύουμε ήδη τρία χρόνια για την κάλυψη μίας θέσης διοικητικού – λογιστικού την οποία κι έχουμε ανάγκη ώστε να ρυθμίσουμε θέματα που άπτονται των οικονομικών” σημείωσε ο ίδιος, περνώντας την αναφορά του στο κομμάτι των υπηρεσιών καθαριότητας, στο οποίο ο Δήμος Κιμώλου “ανταποκρίνεται με 2μηνίτες”. “Είχαμε έναν εργάτη καθαριότητας, συνταξιοδοτήθηκε και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με εποχικό προσωπικό 2 μηνών. Θέλουμε και σε αυτό το κομμάτι έναν υπάλληλο. Σχετικά με την αποκομιδή, κατανοείτε πως έχουμε εργολάβο”.

Σε γενικό επίπεδο για το ζήτημα των προσλήψεων στους μικρούς Δήμους, ο κ. Βεντούρης πρόσθεσε πως, “θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτος ο νομοθέτης και το κράτος για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς. Δε ζητάμε υπερβολές, αλλά το προσωπικό με το οποίο θα καλύπτουμε στοιχειωδώς τις ανάγκες μας”.

Σχετικά με το δεύτερο σοβαρό θέμα της προώθησης έργων και μελετών, ο ίδιος γνωστοποίησε μάλιστα πως, “δεν υπηρετεί μηχανικός στον Δήμο Κιμώλου”, διατυπώνοντας την πεποίθηση πως, “πάντα θα έπρεπε να υπάρχει μηχανικός ακόμη κι ένας στους μικρούς Δήμους”. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην “άριστη συνεργασία που έχει αναπτύξει με την Περιφέρεια στο θέμα της υποστήριξης από την Τεχνική Υπηρεσία στη Σύρο”, λέγοντας τέλος, πως, “με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα για τις μελέτες”. Πρέπει να τονισθεί, πως, μερικές μελέτες εκπονούνται και από ιδιώτες με την επίβλεψη των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως, “όλα αυτά τα προβλήματα τα γνωρίζουν σε κεντρικό επίπεδο και την απουσία βασικών υπηρεσιών και υπαλλήλων. Για όλα τα θέματα τρέχουμε εμείς, κάτι που όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειαζόμαστε ενίσχυση και αυτό το μήνυμα καλό είναι να το ακούει η κυβέρνηση. Προσωπικά θα πρέπει να πω ότι σημαντικό ρόλο έχουν και οι βουλευτές μας που είναι η “γέφυρα” μεταξύ Αυτοδιοίκησης και της εκάστοτε κυβέρνησης”.

 

Τρία άτομα προσωπικό στη Σέριφο. Το κράτος οφείλει να μεριμνά για την ικανοποιητική λειτουργία

Ανάλογα ζητήματα καλείται να αντιμετωπίσει και η Σέριφος με τον δήμαρχο, Αντώνη Αντωνάκη να τοποθετείται σχετικά. “Οι πιο μικροί Δήμοι είχαν πραγματοποιήσει κι άλλες συναντήσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Έχουμε εκθέσει τα προβλήματα αναλυτικά και είχαν συνυπογράψει οι Δήμοι προτάσεις, μέσω των οποίων θα αντιμετωπίζονται μεγάλα προβλήματα και κυρίως στο κομμάτι της υποστελέχωσης” σχολίασε αρχικά ο κ. Αντωνάκης, συμπληρώνοντας πως, “έχουν σταλεί και αποφάσεις από τους Δήμους με αιτήματα προσλήψεων”.

Προτού εστιάσει την αναφορά του στα προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο Σερίφου, ο ίδιος υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα υπουργείο ανοικτό στα αιτήματα των Δήμων των νησιών. Θεωρώ πως, πάντα προσπαθεί να δώσει λύσεις”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “αναγνωρίζει τη θετική στάση του κ. Κουρουμπλή, την οποία εκφράζει και μέσω της δέσμευσής του”. Σύμφωνα με όσα σχολίασε ενδεικτικά, “Ο Υπουργός μας είχε ενημερώσει προ μηνών ότι μέσω της ΕΕΤΤΑΑ θα συνδράμει τους Δήμους για να “τρέξουν” μελέτες και έργα”, υποστηρίζοντας παράλληλα πως, “ο Δήμος Σερίφου είναι ένας Δήμος ουσιαστικά υποστελεχωμένος. Έχει μόνον τρεις διοικητικούς υπαλλήλους και θεωρώ ότι ανεξάρτητα από τη διάταξη που προχώρησε σχετικά με πρόσληψη προσωπικού, θα έπρεπε επιπλέον, το υπουργείο να μεριμνήσει για τον ορισμό του ελάχιστου αριθμού υπαλλήλων που απαιτείται σε κάθε Δήμο για να λειτουργεί αυτός ικανοποιητικά”.

Κατανοώντας πλήρως την κατάσταση που έχει περιέλθει το ελληνικό κράτος, ο κ. Αντωνάκης επεσήμανε πως για την περίπτωση του Δήμου Σερίφου, “προκειμένου να ρυθμίζονται τα οικονομικά θέματα και οι ανάγκες των πολιτών, θα έπρεπε να υπάρξουν προσλήψεις στο μέτρο του εφικτού” καθώς την παρούσα χρονική στιγμή, “ο Δήμος μας προσπαθεί να αντεπεξέλθει με τρεις υπαλλήλους”.

 

Σίκινος: Να μην ξεχνάμε τί σημαίνει μικρός νησιωτικός Δήμος

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης τόνισε πως, “Έχουμε ζητήσει βοήθεια από το Υπουργείο Εσωτερικών για πολλά θέματα. Ένα εξ αυτών η στελέχωσή μας καθώς πρέπει να έχουμε τεχνική υπηρεσία αφού λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας δεν είναι εύκολη η συνεργασία με την Περιφέρεια σε πρακτικό επίπεδο”.

Εστιάζοντας εξ αρχής στο σοβαρότερο θέμα που απασχολεί τον Δήμο, σημείωσε πως, “Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι πως η Περιφέρεια είναι υποστελεχωμένη στις τεχνικές υπηρεσίες και λογικό είναι να αντιμετωπίζει τεράστια ζητήματα. Οπότε μη έχοντας εμείς τους κατάλληλους ανθρώπους να εκπονήσουν μελέτες, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις για υλοποίηση έργων”. Συμπλήρωσε παρόλα αυτά πως, “Προκειμένου να είμαστε δίκαιοι πρέπει να αναφερθεί πως, μετά από αγώνα με την Περιφέρεια καταφέραμε και πλακοστρώσαμε τον κεντρικό οικισμό”.

Σε γενικότερο επίπεδο πάντως, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε παρακάτω, “Ο Δήμος μας είναι μικρός. Απασχολούνται μία υπάλληλος στη γραμματεία και μία στο ΚΕΠ. Δεν έχουμε καμία άλλη υπηρεσία. Αναζητούσα έναν χρόνο έναν ειδικό συνεργάτη για να μας βοηθά στα οικονομικά και λογιστικά θέματα και να μπορεί να συντάξει τον προϋπολογισμό αλλά και να εκδώσει καλύτερα τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου”. Κατέληξε μάλιστα, πως βάσει των συνολικών ζητημάτων που ανακύπτουν από το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, “ως Δήμος θέλουμε στήριξη καθώς χωρίς υπηρεσίες δεν μπορούμε να πράξουμε όσα θέλουμε. Να μην ξεχνάμε τί σημαίνει νησιωτικότητα και μικροί Δήμοι” σχολίασε καταληκτικά.