Συνέντευξη του Π. Ρήγα με την αποχώρηση του από την πολιτική ζωή των Κυκλάδων

Μετά από 20 χρόνια πολιτικής παρουσίας στα νησιά

Με την προεκλογική περίοδο να φτάνει στο τέρμα της, ο επί χρόνια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, παραχώρησε την τελευταία του συνέντευξη ως ένας εκ των εκπροσώπων του Νομού στο ελληνικό κοινοβούλιο, καθώς παύει πλέον να πολιτεύεται στις Κυκλάδες.

Μετά από 20 χρόνια πολιτικής παρουσίας στο νομό Κυκλάδων, ο κ. Ρήγας εξήγησε τους λόγους που αποφάσισε να μην διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των νησιωτών, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε τόσο στην συμμετοχή του κόμματος του στην κυβέρνηση, όσο και στις ακολουθούμενες πολιτικές, ενώ δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για άλυτα προβλήματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Πριν από 8 μήνες, σε συνέντευξη που είχατε τότε παραχωρήσει στην «Κοινή Γνώμη» σας είχα ρωτήσει εάν ευσταθούν τα όσα ακούγονται για μη συμμετοχή σας ξανά στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων, αποκλείοντας μου αυτό το ενδεχόμενο. Τώρα που αυτό επαληθεύεται και συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, πρόκειται για επιβεβαίωση προαποφασισμένης κίνησης ή πρόκειται για τυχαία ταύτιση της φήμης με την πραγματικότητα;

Π.Ρ.: «Όχι, δεν είχε ληφθεί καμία τελική απόφαση. Απλώς όχι ως δικαιολογία αλλά ως μία πραγματική κατάσταση, το ΠΑΣΟΚ έχοντας 28 βουλευτές ως κοινοβουλευτική ομάδα και από αυτούς, τους 10 σε υπουργεία, του είχαν μείνει ελάχιστοι βουλευτές, οι οποίοι μπορούσαν, μέσα στη Βουλή, να σηκώσουν ένα βαρύ κοινοβουλευτικό έργο. Όταν το ΠΑΣΟΚ είναι συγκυβέρνηση και έπρεπε να έχει ουσιαστικό ρόλο στην επεξεργασία των νομοσχεδίων και την παρουσίαση. Μου έλαχε ο κλήρος ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας να διαχειριστώ ένα πολύ βαρύ φορτίο, το οποίο δεν μου επέτρεπε κυριολεκτικά να ασχοληθώ, στο επίπεδο της καθημερινότητας, όσο έπρεπε με τις υποχρεώσεις ενός βουλευτή σε μία πάρα-πάρα πολύ δύσκολη περιφέρεια της χώρας. Ήταν λοιπόν η απασχόληση μου πλήρης και αποκλειστική με την κεντρική παρουσία του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο στο κοινοβούλιο αλλά και σε πολλά άλλα φόρα, έτσι θα ήταν ουσιαστικά μία όχι συνήθης για μένα παρουσία μου στις Κυκλάδες, όταν πραγματικά η εμφάνιση μου, η παρουσία μου και η ενασχόληση μου τον τελευταίο καιρό δεν ήταν με τέτοια επιμέλεια όπως εγώ θα την ήθελα».

Στον απόηχο της συγκυβέρνησης, στην οποία συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ, ποιά είναι η γεύση που έχει μείνει και με τι προοπτικές πάμε σε αυτές τις εκλογές;

Π.Ρ.: «Ήταν μία πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία πιστεύω ότι θα ξαναβιωθεί στο μέλλον, όχι κατ’ ανάγκη από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από άλλους σχηματισμούς κομματικούς, από τη στιγμή που φαίνεται ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, ακόμα και τώρα που ισχύει το bonus των 50 εδρών, πόσο μάλλον εάν καταργηθεί αυτό το bonus, θα είναι ένας κανόνας και όχι μία εξαίρεση. Άρα λοιπόν σε εμάς δοκιμάστηκε, η απόπειρα συγκυβέρνησης σε μια Ελλάδα όπου τα χαρακώματα ήταν παρόντα μέχρι πρότινος, όπου οι πολιτικοί αντίπαλοι ήταν εχθροί και όπου το μίσος ήταν αβυσσαλέο ανάμεσα στα κόμματα της δεξιάς, όπως η Ν.Δ. τοποθετείται στο πολιτικό φάσμα και του ΠΑΣΟΚ στην κεντροαριστερά. Η εμπειρία είναι ότι ο λαός αποφασίζει με την ψήφο του ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά σου. Κι εμάς μας «διέταξε» με την ψήφο του το 2012 ο λαός να συνεργαστούμε με την Ν.Δ. για να αποκτήσει ο τόπος κυβέρνησης. Εμείς θέλαμε να υπάρχει μέσα στην κυβέρνηση αυτή και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν το θέλησε. Συνεργαστήκαμε με τη Ν.Δ. Η συνεργασία δεν ήταν ανέφελη ούτε πολύ εύκολη. Στην προσπάθεια μας να βάλουμε το δικό μας αποτύπωμα και διαφωνήσαμε αρκετές φορές με τη Ν.Δ. και στις διαπραγματεύσεις, που ήταν συνεχείς για νομοσχέδια που έρχονταν, προσπαθήσαμε τις όποιες διαφωνίες μας να τις αποτυπώσουμε πάνω στις διατάξεις των νομοσχεδίων. Άλλοτε το καταφέραμε, άλλοτε όχι. Πάντως αποκτήσαμε μία κουλτούρα συνεργασιών, είδαμε ότι αυτά που στο παρελθόν κυριαρχούσαν ως αντιλήψεις και απόψεις ήταν πολλές φορές δογματισμοί, είδαμε ότι και το δικό μας κόμμα είχε σοβαρά προβλήματα όσον αφορά την ιδεολογική του έκφραση και αποκτήσαμε ταυτόχρονα και μια εμπειρία, η οποία είναι πολύτιμη για το πώς μπορείς να διαπραγματεύεσαι και το πώς μπορείς να συνεισφέρεις όταν η χώρα σε έχει ανάγκη. Τα αποτελέσματα βέβαια στο επίπεδο του πολιτικού κόστους ήταν τεράστια για το ΠΑΣΟΚ και το αναλάβαμε».

Όσον αφορά στην δική σας παρουσία τα τελευταία χρόνια στις Κυκλάδες έχει συνδεθεί και με κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που αναλάβατε, όπως οι τροπολογίες που περάσατε για ζητήματα του Νομού, όπως αυτή για το Νεώριο, με το ακατάσχετο των αμοιβών του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να αμειφθούν οι επί μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι. Όμως η εξέλιξη ήταν προδοτική για εσάς, καθώς υπήρξε έντονη πίεση ώστε τα χρήματα αυτά να δοθούν στους εργαζόμενους, ενώ εάν δεν υπήρχαν αυτά τα χρήματα του Π.Ν., γιατί μόνο αυτά τους έχουν μέχρι στιγμής δοθεί, από την εμπορική κίνηση του ναυπηγείου δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Τελικά εσείς επιχειρήσατε να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι όμως τελικά βλέπουμε στην πράξη ότι βοηθήθηκε μία επιχείρηση που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν αποδίδει αυτά που πρέπει, ούτε σε εργασιακό αλλά ούτε και σε κοινωνικό επίπεδο.

Π.Ρ.: «…Εγώ έκανα το καθήκον μου. Μέχρι εκεί μπορώ. Δεν μπορώ να παρεμβαίνω και δεν μου πέφτει και λόγος εκτός από το να κάνω σχολιασμό, στο πως λειτουργεί στους άλλους τομείς η επιχείρηση. Εγώ είπα και στους εκπροσώπους της επιχείρησης ότι οφείλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους και βεβαίως οφείλουν και να τηρούν τους νόμους, όσον αφορά την λειτουργία της επιχείρησης. Εάν η επιχείρηση είναι ρυπογόνα, αν η επιχείρηση δημιουργεί πρόβλημα με τη λειτουργία της, αυτό είναι ένα ζήτημα αντικειμενικό, θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να κάνουν τη δουλειά τους…. Πρέπει λοιπόν και αυτό είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και όλων των άλλων παραγόντων που έχουν λόγο, να βρεθεί η χρυσή τομή της συμβίωσης με ένα αρμονικό τρόπο αυτών των δραστηριοτήτων….Θα πρέπει να γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε το Νεώριο να μην αποτελεί εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη, αλλά και ο τουρισμός να μην θεωρεί ως «εχθρική» παρουσία το Νεώριο».

Ο κ. Ρήγας τοποθετήθηκε σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά, όπως το ακτοπλοϊκό ή οι δομές υγείας, αλλά και για τις πολιτικές διεργασίες που οδήγησαν στη διάσπαση του κόμματος του, όπως και τις εκλογικές εξελίξεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Π. Ρήγα στο webtv της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας στο www.koinignomi.gr.