Εντατικός καθαρισμός του ιερού νησιού της Δήλου

  • Πέμπτη, 30 Ιουλίου, 2015 - 16:23

Εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης συσκευών και ανακυκλώσιμου υλικού πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015, στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου. Η Δημοτική Επιχείρηση ΚΔΕΠΠΑΜ σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου, δράττοντας την ευκαιρία μεταφοράς οικοδομικού υλικού από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή για εργασίες συντήρησης στη Δήλο, ζήτησε την σύμπραξη της Οικοδομικής Α.Ε., και με την σύμφωνη γνώμη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποίησε τις εργασίες. Η Εφορία είχε ζητήσει καιρό τώρα την διενέργεια του καθαρισμού.

Απομακρύνθηκαν τρία κοντέινερ ανακυκλώσιμου υλικού με νόμιμα παραστατικά, και μεταφέρθηκαν για ανακύκλωση, με ειδικό καράβι/παντόφλα στο νέο λιμάνι της Μυκόνου και από εκεί στο ιδιωτικό ΚΔΑΥ, το οποίο ανέλαβε και όλα τα έξοδα καθώς και το κόστος μεταφοράς. Το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, γιατί τα σημεία απόθεσης των απορριμμάτων ήταν  δυσπρόσιτα και η διέλευση έπρεπε να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή. Η όλη προσπάθεια έγινε με επιτυχία και με την συνδρομή και συνεχή παρουσία της διοίκησης της ΚΔΕΠΠΑΜ και της Εφορίας Αρχαιοτήτων την οποία και ευχαριστούμε.

Η επόμενη κίνηση της Δημοτικής Αρχής είναι η άμεση δημιουργία πράσινου σημείου ανακύκλωσης με κομποστοποίηση, με οικονομική συνδρομή ενδιαφερομένων, κυρίως για τους επισκέπτες αλλά και τους φύλακες του νησιού, ενώ αναμένονται και άλλες ενέργειες καθαρισμού του ιερού νησιού.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε πως: « Είναι όχι μονάχα ευθύνη μας αλλά και απόλυτη ένδειξη σεβασμού στον τόπο μας η όσο το δυνατόν καθαρότερη εικόνα ενός χώρου με παγκόσμιο ενδιαφέρον σαν την Δήλο. Παρ’ όλες τις διοικητικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και με τα μέσα που διαθέτουμε, η ανάδειξη και η προστασία της Δήλου είναι μέσα στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Καταφέραμε λοιπόν να βγάλουμε εις πέρας μια ενέργεια που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό. Τώρα έγινε σύννομα και με αποτελεσματικό τρόπο. Συγχαρητήρια σε όλους που συνέδραμαν αφιλοκερδώς.»