Νέα προγραμματική σύμβαση, για παρεμβάσεις βελτίωσης, αναβάθμισης και ενίσχυσης της έρευνας στους αρχαιολογικούς χώρους ευθύνης του, συνήψε με το ΥΠΠΟ ο Δήμος Μυκόνου

Συνεχής ανάδειξη πολιτιστικού και πολιτισμικού πλούτου

Περίπου 400.000 ευρώ έχει δαπανήσε, μέχρι στιγμής, ο Δήμος Μυκόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης, βελτίωσης και αναβάθμισης των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων, που βρίσκονται στα διοικητικά του όρια.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο Δήμος Μυκόνου ενέκρινε νέα προγραμματική σύμβαση, σε συνέχεια των δύο προηγούμενων, με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία συνεισφέρει με 200.000 ευρώ, ενώ η ΠΝΑ με 1.000, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες, για τη βελτίωση των υποδομών και την υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας, στα σημαντικότερα ιστορικά σημεία της Μυκόνου, της Δήλου και της Ρήνειας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αναλαμβάνει την ιδιότητα του φορέα υλοποίηση του έργου, ενώ ο Δήμος Μυκόνου, έχει αναλάβει σχεδόν εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση.

Συνέχεια του σημαντικού έργου για τον πολιτισμό

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προγραμματική σύμβαση, τον Ιούλιο του 2016 υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ των Δήμου Μυκόνου, Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ΠΝΑ, με στόχο την αναβάθμιση κα ιτην εύρυθμη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου της νήσου Δήλου και των μουσείων Δήλου και Μυκόνου, τη διοργάνωση εκθέσεων σε αυτά και την ανάδειξη των μνημείων της Μυκόνου.

Ο Δήμος Μυκόνου συνέδραμε το έργο με 100.000 ευρώ και η ΠΝΑ με 1.000 ευρώ, ενώ το Υπουργείο ανέλαβε τις αρμοδιότητες του “Κυρίου του έργου” και την υλοποίηση των εργασιών ως φορέας υλοποίησης του έργου.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνονταν τεχνικές εργασίες στο κέλυφος του Μουσείου Δήλου (υγρομόνωση, στεγανοποίηση, χρωματισμός), περιορισμένες εργασίες αναβάθμισης της αρχαιολογικής έκθεσης, ευπρεπισμός του αρχαιολογικού χώρου κ.α. Ως προς το Μουσείο Μυκόνου, αφορούσε στην επισκευή των ηλεκτρολογικών του εγκαταστάσεων, την επισκευή του δώματος και της τοιχοποιίας στη βιβλιοθήκη του Μουσείου, τη διοργάνωση της περιοδικής έκθεσης με τίτλο “Vanity – Ιστορίες Κοσμημάτων στις Κυκλάδες” και την παραγωγή του συνοδευτικού έντυπου υλικού. Επιπλέον προβλέπονταν εργασίες που αφορούσαν στην ανάδειξη του προστατευόμενου οικισμού της Χώρας Μυκόνου.

Τον Ιούλιο του 2017 υπεγράφη η τροποποίηση και παράταση της προαναφερθείσας προγραμματικής σύμβασης για έναν ακόμη χρόνο, ενώ ο Δήμος Μυκόνου συνέδραμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με επιπρόσθετο ποσό 90.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 190.000 ευρώ. Ανάμεσα στις εργασίες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτό, αφορούσαν στον καθαρισμό και σε περιορισμένης έκτασης στερεώσεις τοιχοποιιών σε περιοχές του Κάστρου Μυκόνου.

Με την παρούσα προγραμματική σύμβαση, η οποία αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης, καθορίζεται πλαίσιο συμφωνίας για την εκτέλεση του έργου “Συντήρηση και βελτίωση υποδομών – Συντήρηση και προστασία μνημείων στις νήσους Δήλο και Μύκονο”.

Ο Δήμος Μυκόνου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και θέλοντας να συνδράμει στο παραπάνω έργο, αποφάσισε να συμβάλει στην πραγματοποίηση των εργασιών, με το ποσό των 200.000 ευρώ, ενώ η ΠΝΑ συμμετέχει με το ποσό των 1.000 ευρώ.

Καίριες εργασίες για τους χώρους και την αρχαιολογική έρευνα

Αντικείμενο της νέας προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η βελτίωση των υποδομών της ΕΦΑ Κυκλάδων στις νήσους Δήλο και Μύκονο, στην επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου, στην υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας στη Ρήνεια, στην ανασκαφική διερεύνηση και ανάδειξη του μεσαιωνικού πυρήνα του οικισμού της Χώρας Μυκόνου, καθώς και στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Κάτω Μύλων και της περιοχής του Νταβιά.

Ειδικότερα, οι εργασίες που εντάσσονται στο έργο της προγραμματικής σύμβασης αφορούν στα εξής:

1) Στη νήσο Δήλο:

α) Περιορισμένες εργασίες αναβάθμισης αρχαιολογικής έκθεσης, όπως λ.χ. Τοποθέτηση ενημερωτικών κειμένων και εποπτικού υλικού, βελτίωση των προθηκών κλπ

β) Συντήρηση – αναβάθμιση των εγκαταστάσεων

γ) Καθαρισμοί και ευπρεπισμός αρχαιολογικού χώρου

δ) Υποστήριξη αρχαιολογικής έρευνας στη Ρήνεια

2) Στη νήσο Μύκονο

α) Επέκταση και εκσυγχρονισμός του Μουσείου Μυκόνου

β) Υγρομόνωση, στεγανοποίηση χρωματισμός Μουσείου και αποθηκών

γ) Εξοπλισμός αποθηκών Μουσείου Μυκόνου και τακτοποίηση ευρημάτων

δ) Επέκταση της αρχαιολογικής διερεύνησης εντός του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου και ανάδειξη των αποκαλυφθέντων καταλοίπων

ε) Τοπογραφική – φοτογραμμετρική αποτύπωση των αποκαλυφθέντων και ορατών καταλοίπων του Κάστρου Μυκόνου

στ) Εργασίες ανάδειξης στον αρχαιολογικό χώρο των Κάτω Μύλων της Χώρας Μυκόνου

ζ) Ανασκαφική διερεύνηση της περιοχής του Νταβιά και εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης για την αποκατάσταση του τοπίου και την εκ νέου διαμόρφωση του χώρου

η) Ανάθεση μελέτης για τη διατύπωση των προτάσεων για τις κάθε είδους παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους του προστατευόμενου οικισμού της Χώρας Μυκόνου, προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη προστασία του συνόλου

Η νέα αυτή προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής Ανάπτυξης, καθώς αφορά σε ειδικό έργο, θα έχει χρονική διάρκεια ένα έτος, με δυνατότητα παράτασής της έως ένα έτος, έως το πέρας του έργου. Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου ορίζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Πρώτη προτεραιότητα η ανάδειξη των μουσείων

Αξίζει να σημειωθεί, πως εξαρχής, η δημοτική αρχή της Μυκόνου είχε τονίσει, πως στόχος και πρώτη προτεραιότητα είναι να αναδειχθούν ξανά ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου και να συνδεθεί με την τουριστική ταυτότητα της Μυκόνου, καθώς, σύμφωνα με το Δήμαρχο Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνο Κουκά, στη Δήλο “το νησί μας χρωστάει το τι είναι σήμερα και είμαστε διατεθειμένοι να το δώσουμε πίσω στη Δήλο”.

Ο Δήμαρχος από την αρχή της θητείας του είχε ανακοινώσει, πως θα προχωρούσε σε αποκατάσταση και αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων και ενίσχυση της έρευνας, με ίδιους πόρους του Δήμου, αφού, όπως είχε δηλώσει “λαός που λησμονεί την ιστορία του δεν έχει μέλλον”, σημειώνοντας, ότι “στοχεύουμε στη συνεχή ανάδειξη του τοπικού πολιτισμικού και πολιτιστικού μας πλούτου, στηρίζοντας με κάθε τρόπο έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Τα μουσεία της Μυκόνου και της Δήλου οφείλουμε να τα προστατεύουμε, να τα συντηρούμε και να τα αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο, καθώς πρεσβεύουν την ίδια μας την ιστορία, ενώ επίσης “αποτελούν προορισμούς παγκόσμιου ενδιαφέροντος και εμείς οφείλουμε να τα διατηρούμε σε άριστη κατάσταση, εξασφαλίζοντας τη λαμπρότητα που τους πρέπει και δημιουργώντας μια αξέχαστη εμπειρία για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες”.