Συνέντευξη του δημάρχου Τήνου, Σίμου Ορφανού με έμφαση σε υποδομές, ακτοπλοΐα και τουρισμό

“Επικεντρωνόμαστε στις ανάγκες μας”

Την ουσία της έννοιας νησιωτικότητας και της ρεαλιστικής αλλά και δύσκολης πραγματικότητας που τη συνοδεύει αναδεικνύει ο δήμαρχος Τήνου, Σίμος Ορφανός στη συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” με επίκεντρο τα πεδία των υποδομών, της ακτοπλοΐας και του τουρισμού όσον αφορά στο νησί της Παναγίας.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στην ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνά η χώρα, η Τήνος ως ένα μικρό νησί δεν μπορεί παρά να εστιάζει στη βελτίωση των δυνατοτήτων της αλλά και στην απόκτηση μίας εξωστρεφούς οπτικής όσον αφορά στην τουριστική ανάπτυξή της, η οποία μέχρι σήμερα στηριζόταν αποκλειστικά στους Έλληνες επισκέπτες λόγω και του πεδίου του θρησκευτικού τουρισμού.

Ελλείψεις και εκκρεμότητες σε βασικές υποδομές

Ειδικότερα, ο κ. Ορφανός εστιάζει την αναφορά του στο θέμα των υποδομών, όπου και καταγράφονται σήμερα σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα. “Στον τομέα των υποδομών το μεγαλύτερο και χειρότερο πρόβλημα είναι τα λιμενικά έργα. Είχαμε κάνει μία προσπάθεια προ αρκετών ετών και είχαν ξεκινήσει κάποιες βελτιώσεις στο λιμάνι μας, ώστε να είναι ολοκληρωμένο. Δυστυχώς, από αστοχίες αναδόχων, τα έργα παρέμειναν ημιτελή κι έτσι σε αυτό το κομμάτι των υποδομών έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Βεβαίως, ευελπιστούμε στα επόμενα χρόνια να ολοκληρωθούν κάποια στιγμή αυτά τα έργα ώστε η Τήνος να έχει ένα λιμάνι λειτουργικό, ασφαλές, το οποίο θα πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούν οι καιροί” σημείωσε σε πρώτο επίπεδο, κάνοντας αναφορά και για το θέμα του οδικού δικτύου στο νησί. “Έχουμε ένα αρκετά καλό οδικό δίκτυο. Βέβαια εχθρός του καλού είναι το καλύτερο” ανέφερε ο κ. Ορφανός. “Εκείνο που απουσιάζει από το νησί μας είναι οι παραλιακές προσβάσεις γιατί έχει φοβερές ακτές η Τήνος, οι οποίες δεν είναι προσβάσιμες κι έχουν μείνει ανεκμετάλλευτες” συμπλήρωσε ακολούθως, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στο εκτεταμένο αγροτικό δίκτυο. “Βέβαια έχουμε και αρκετά ζητήματα στο αγροτικό μας δίκτυο, το οποίο θέλει κατ΄ έτος συντηρήσεις, αφού μιλάμε για χωμάτινους δρόμους”.

 

Δίχως τέλος... ο βιολογικός

Ζητήματα άλυτα προς το παρόν παραμένουν και όσον αφορά στα θέματα του βιολογικού καθαρισμού, με το οικονομικό κομμάτι των χρηματοδοτήσεων να απασχολεί ιδιαίτερα.

“Στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού ισχύει αυτό που λέμε “ήμουνα νιος και γέρασα”. Παλαιότερα ως νέος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχα ξεκινήσει τις προσπάθειες κατασκευής βιολογικού. Εν πάση περιπτώσει, μετά από 12 χρόνια, φτάσαμε πάλι επί θητείας μου να ξεκινήσουν τα έργα του βιολογικού καθαρισμού. Ολοκληρώθηκαν τα δίκτυα μεταφοράς από και προς εκεί που είχε εγκατασταθεί η μονάδα διαχείρισης, αλλά δυστυχώς το έργο και πάλι διεκόπη” ανέφερε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως, “Βέβαια με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κράτος μας δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση”. Τόνισε ωστόσο πως, “Το έργο το είχε αναλάβει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, η κρατική εταιρεία του Δημοσίου και αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω ποια θα είναι η εξέλιξή του. Είμαι σε θέση να πω μόνο πως έχουν γίνει οι δημοπρατήσεις, από πλευράς κατασκευών έγινε το πρώτο τμήμα της εργολαβίας, δηλαδή τα δίκτυα και αναμένουμε για το πότε θα κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων”.

Τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση απορριμμάτων

Ένα εκ των σοβαρών θεμάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η Τήνος είναι και η διαχείριση των απορριμμάτων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ στο νησί. “Κύριο ζήτημα που βιώνει αυτή τη στιγμή το νησί όπως και σχεδόν τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου είναι το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εκεί έχουμε σοβαρά ζητήματα και πρέπει με κάθε τρόπο να τα λύσουμε. Στην Τήνο λειτουργούσαν ΧΑΔΑ οι οποίοι έχουν κλείσει λόγω των προστίμων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως λύση έχει επιλεγεί η δεματοποίηση των σκουπιδιών. Γίνονται παλέτες με σκοπό τη μεταφορά τους σε κάποιον αδειοδοτημένο ΧΥΤΥ. Πλην όμως ουδείς ΧΥΤΥ άλλου τόπου δέχεται τα απορρίμματα τόσο ημών, όσο και της Άνδρου και άλλων νησιών που έχουν τα ίδια προβλήματα. Αυτό είναι ένα θέμα που οφείλει να το λύσει η κεντρική διοίκηση” σημείωσε κατηγορηματικά, καθώς, “Περίπου ενάμιση χρόνο δεματοποιούμε τα απορρίμματά μας, έχουμε συγκεντρώσει περί τις 15.000 παλέτες απορρίμματα στην περιοχή που είναι τοποθετημένος ο δεματοποιητής και περιμένουμε να δούμε πώς θα μεταφερθούν, έως και την κατασκευή ΧΥΤΥ στο νησί”.

Εμπόδια στην ακτοπλοϊκή επικοινωνία με τα Κυκλαδονήσια

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σίμος Ορφανός και στο ακτοπλοϊκό ζήτημα, έναν μόνιμο πονοκέφαλο των νησιών του νομού Κυκλάδων. “Η Τήνος αντιμετωπίζει ιδιαίτερα ζητήματα στην ενδοεπικοινωνία με τα άλλα νησιά και όχι τόσο με το κέντρο. Είναι κρίσιμο αυτό το ζήτημα γιατί η Τήνος δεν έχει Νοσοκομείο και το πλησιέστερο είναι της Σύρου. Μας κατήργησαν τη ΔΟΥ, άρα, όλοι οι φορολογούμενοι και όσοι έχουν “δούναι και λαβείν” με τις εφορίες πρέπει να μεταβαίνουν στη Σύρο ή να πληρώνουν τους λογιστές τους, να κάνουν τις δουλειές τους στη Σύρο. Επίσης, οι περισσότερες εργασίες γίνονται στο ΙΚΑ Σύρου παρά στην Τήνο. Με λίγα λόγια όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα. Αυτό για τους πολίτες είναι καταστροφικό” υπογράμμισε, προβαίνοντας και σε σχόλιο για τον νησιώτικο ΦΠΑ. “Ερχόμαστε και δεχόμαστε ένα 23% ΦΠΑ. Τί θα γίνει; Άρα, να τα μαζέψουμε κι εμείς από τα νησιά να πάμε στην πρωτεύουσα. Είναι σοβαρό ζήτημα. Λέμε για τη νησιωτικότητα αλλά εκτός νησιώτικου χώρου δεν μπορούν να κατανοήσουν πώς ζούμε οι νησιώτες”.

Πέραν των ελληνικών συνόρων οι τουριστικοί ορίζοντες

Την επιτακτική ανάγκη να στρέψει το βλέμμα της η Τήνος στις χώρες εκτός Ελλάδας και δη στις Ευρωπαϊκές προκειμένου να ενισχύσει τουριστικά την ύπαρξή της, επισημαίνει τέλος ο κ. Ορφανός, εξηγώντας πως, η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει πλήξει τον ελληνικό τουρισμό. “Μετά από την εμπειρία και των προηγουμένων ετών που είχα και ως δήμαρχος, αποφασίσαμε και ξεκινήσαμε στη νέα θητεία την προβολή του νησιού μας πολύ πιο οργανωμένα απ΄ ό,τι στο παρελθόν. Πιο τεχνοκρατικά θα έλεγα. Κι έτσι ήδη τα πρώτα αποτελέσματα αυτό το καλοκαίρι παρουσιάζονται. Είχαμε μία ιδιαίτερη προβολή του νησιού στη Γαλλία και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, σε Σουηδία, με διάφορους τρόπους μέσω ηλεκτρονικών μέσων, μέσω παρουσιών, μέσω της προβολής της γαστρονομίας της Τήνου στη Γαλλία. Αυτή η προσπάθεια αρχίζει και αποδίδει γιατί τα νησιά τα δικά μας, που κατά βάση στηρίζονται σε εσωτερικό τουρισμό (Έλληνες επισκέπτες έχουμε τους προσκυνητές) με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Φέτος, είδαμε ξένους τουρίστες περισσότερους από όσους είδαμε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα Γάλλους”. Ολκηρώνοντας την αναφορά του, ο δήμαρχος Τήνου κατέληξε, λέγοντας, “Μακάρι να πάνε όλα καλά στην πατρίδα και να συνεχίσουν και οι Έλληνες επισκέπτες να προσεγγίζουν το νησί. Οπωσδήποτε όμως πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας γιατί τα νησιά μας χωρίς τον τουρισμό είναι πεθαμένα. Δεν υπάρχει πρωτογενής τομέας, δεν υπάρχει μεταποιητική δραστηριότητα, άρα, ο τουρισμός είναι ο κινητήριος μοχλός της οικονομίας των νησιών μας κι εκεί βέβαια έχουμε επικεντρωθεί”.

Ετικέτες: