Διευκρινίσεις του Δημάρχου Άνδρου για την εξέλιξη της υπόθεσης των απορριμμάτων

Αναμένεται η απόφαση για τη μελέτη χωροθέτησης

Εκ νέου έρχεται στην επιφάνεια το θέμα των απορριμμάτων της Άνδρου, εξ αφορμής της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της ελάσσονος μειοψηφίας του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής, με τον Δήμαρχο Άνδρου να δίνει την εικόνα της πορείας των διαδικασιών για την επίλυση του πολυετούς προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί.

Έντονες οι αντιπαραθέσεις, σε επίπεδο Δήμου, που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο νησί της Άνδρου, αποτυπώνοντας την πλήρη διάσταση μεταξύ της Δημοτικής Αρχής με την ελάσσονα μειοψηφία, αποτελούν αφορμή αποσαφήνισης κάποιων καίριων θεμάτων που απασχολούν την τοπική νησιωτική κοινωνία.

Μία ανάλογη ενημέρωση προκύπτει και από την απάντηση του Δημάρχου Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη, σε αντιπολιτευόμενο δημοτικό σύμβουλο, σχετικά με το θέμα που αφορά στην χωροθέτηση του ΧΥΤΥ και την πορεία εξέλιξης της υπόθεσης, η οποία ταλανίζει επί δεκαετίες το νησί.

Οριστικό κλείσιμο της Σταυροπέδας

Καθώς η λεκτική αψιμαχία των δύο πλευρών, για στάσεις και συμπεριφορές, υπό το βάρος και την ευθύνη του αιρετού τους λόγου, αποτελεί δευτερεύον στοιχείο, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κρίνεται η αναφορά του Δημάρχου στην κατάσταση, όπως αυτή έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί, όσον αφορά στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση του προβλήματος των απορριμμάτων.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τη φάση στην οποία βρίσκεται η διαδικασία χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, το μεταβατικό στάδιο διαχείρισης των σκουπιδιών και τις επιπτώσεις που θα επέλθουν σε περίπτωση ασυνέπειας, οι ενέργειες που ακολουθούνται σύμφωνα με τους νόμους και τις αποφάσεις των δικαστηρίων και του υπουργείου Πολιτισμού, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Σταυροπέδα, οι σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν και η εξέλιξη όπως αυτή θα καθοριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Όπως ο ίδιος ο Δήμαρχος αναφέρει, «έχει σημασία με πόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα μια δημοτική αρχή χειρίζεται ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα», για το οποίο προχωρά στην υπενθύμιση των γεγονότων.

Για ότι αφορά στον πολύπαθο αρχαιολογικό χώρο της Σταυροπέδας, που έγινε σημείο υποδοχής των απορριμμάτων του νησιού επί σειρά ετών, ο κ. Σουσούδης ενημερώνει ότι «Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, πέρσι το φθινόπωρο, και δεδομένου ότι την πρώτη κιόλας ημέρα που αναλάβαμε έφθασε στον Δήμο η απόφαση περί οριστικού κλεισίματος της Σταυροπέδας –με άμεσο κίνδυνο να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους- επισκεφθήκαμε την Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, προκειμένου να δούμε ποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί. Κι αν υπάρχει η δυνατότητα στη συγκεκριμένη θέση να δημιουργηθεί υπερσύγχρονος ΧΥΤΥ. Πραγματικά κατατέθηκε πρόταση για ανάπλαση του χώρου των νταμαριών και να γίνει εκεί η διαχείριση των απορριμμάτων, με σύγχρονα μέσα και βάσει της επιστημονικής μελέτης που ήδη υπάρχει. Η απάντηση ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΗ, όπως κάθε άλλη πρόταση στο παρελθόν, που συμπεριελάμβανε τον ευρύτερο χώρο της Σταυροπέδας. Ύστερα από αυτό, για εμάς το θέμα της Σταυροπέδας ΤΕΛΕΙΩΣΕ εκεί, το φθινόπωρο του 2014».

Η μελέτη χωροθέτησης

Εν συνεχεία αποφασίστηκε η ενίσχυση της υπάρχουσας μελέτης, η οποία «τρέχει 3 ολόκληρα χρόνια, σχετικά με τις νέες θέσεις που προτάθηκαν προς χωροθέτηση, με τον Δήμαρχο να αναφέρει «Η επόμενη κίνησή μας ήταν να εμπλουτίσουμε την υφιστάμενη μελέτη για τη χωροθέτηση με νέες θέσεις, ώστε να γίνει πιο δίκαιη και αντιπροσωπευτική. Και δεσμευτήκαμε πως θα ακολουθήσουμε πιστά τις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ –όποιες κι αν είναι αυτές. Χωρίς καμία ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Το θέμα με την Πλούσκα –ή και με οποιαδήποτε άλλη θέση- είναι απλό: Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφασίσουν πως υπάρχει πρόβλημα, θα πάμε στην αμέσως επόμενη θέση».

Υπενθυμίζεται εκ μέρους του Δημάρχου πως «η νομοθεσία επιβάλλει να γίνεται η χωροθέτηση στη θέση με τη μεγαλύτερη βαθμολογία». Για την ιστορία αναφέρεται πως τον Οκτώβριο του 2014 και τον Μάρτιο του 2015, ομόφωνα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, επικυρώσαν ως πρώτη θέση την Πλούσκα, αποδεχόμενοι την βαρύτητα των κριτηρίων και την βαθμολογία χωρίς να προβληθεί καμία ένσταση ή αντίρρηση, ενώ κατά την παρουσία του μελετητή στο δημοτικό συμβούλιο δόθηκαν απαντήσεις σε πλήθος ερωτήσεων που του υπεβλήθησαν, ακολουθώντας αμέσως μετά η ομόφωνη ψήφιση του δημοτικού συμβουλίου της συγκεκριμένης μελέτης.

Στην παρούσα φάση, «Η μελέτη είναι προς διαβούλευση για έκδοση περιβαλλοντικών όρων», με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αναμένεται να αποφανθούν σχετικά.

Για δε την απόφαση απομάκρυνσης του δεματοποιητή από τη Σταυροπέδα, υπήρξε εκ μέρους του Δήμου δικαστική προσβολή της εν λόγω απόφασης, «πετυχαίνοντας έτσι να μη μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Δήμαρχος.

Τέλος, εκ μέρους του Δημάρχου σημειώνεται πως «ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες –συμπεριλαμβανομένου και του υπουργείου Πολιτισμού- μας αντιμετωπίζουν πλέον με μεγάλη σοβαρότητα και εμπιστοσύνη, επειδή διαπιστώνουν πως είμαστε μια δημοτική αρχή, που επιχειρεί με αποφασιστικότητα να λύσει οριστικά το πρόβλημα».